Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

”Casa verde” fotovoltaice 2023. Anunțul ministrului Mediului despre deblocarea programului și lista de instalatori validați

Publicat

Programul ”Casa verde” fotovoltaice va fi deblocat și va funcționa și în anul 2024. Ministrul Mircea Fechet spune că toți instalatorii sunt validați în mai puțin de o zi.

”Am vorbit mai devreme cu preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu care mă anunţase că până marţi inclusiv aveau termen de răspuns la clarificări, cei 93 de noi instalatori.

M-a asigurat că în maxim 24 de ore urmează să îi evalueze pe toţi şi aşa cum mi-a promis, mi-a confirmat în această seară, la telefon, că toţi instalatorii sunt validaţi în mai puţin de o zi de la momentul la care au început acest proces, deci după ce au răspuns toţi la clarificări”, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet, potrivit tvrinfo.ro.

Ministrul precizează că lista noilor instalatori validați va fi publicată pe site-ul AFM.

”Asta înseamnă că mâine-poimâine se publică pe site-ul AFM lista noilor instalatori validaţi, fiecare îşi constituie acele garanţii pentru participarea în program, au 5 zile la dispoziţie”, a spus ministrul.

Deblocarea programului Casa Verde. Va funcționa și în 2024

”Aşa cum am promis, anul acesta vom debloca Casa Verde panouri fotovoltaice, fiindcă avem 90.000 de familii care tot aşteaptă de săptămâni întregi deblocarea acestei situaţii”, a mai spus Fechet.

A făcut precizări și despre sesiunea din noiembrie.

”Pentru a debloca programul, am decis să nu aşteptăm soluţia instanţei, care ar fi putut menţine blocajul până la jumătatea anului viitor, sau chiar mai mult. În schimb, am lansat o nouă sesiune de validare a instalatorilor, care a permis atât firmei care a deschis procesul, cât şi altor potenţiali instalatori, să se înscrie din nou în program.

Această decizie a dus la deblocare”, a spus ministrul.

Acesta susține că programul va continua și în 2024.

”Acest program, fie că se adresează persoanelor fizice, fie că se adresează persoanelor juridice, nu ar trebui să se oprească”, a precizat ministrul Mediului.

Finanțarea va rămâne tot de 20.000 de lei, deși inițial a fost propusă scăderea sumei la jumătate.

De ce a fost suspendat programul

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat, în data de 26 septembrie 2023, suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de către unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie.

În 13 decembrie, Înalta Curte a luat act de renunțarea la judecată din partea firmei respective.

Bugetul în sesiunea din 2023

Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru care au fost validaţi 515 instalatori, este de aproape două miliarde lei. Din acesta, peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei unităţilor de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM. Unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax