Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Casa Verde Fotovoltaice 2024: AFM a publicat noua LISTĂ cu instalatorii validați în program. Cum poți schimba instalatorul

Publicat

AFM a publicat noua listă cu instalatorii validați în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Programul a fost deblocat marți, 23 ianuarie, la ora 10:00, iar după publicarea listei beneficiarii care nu au reușit să își aleagă instalatorii vor putea să facă acest lucru începând de la această dată timp de 90 de zile.

Aplicația Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice s-a deblocat marți, de la ora 10.00.

Solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziție un termen de maximum 90 de zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro.

Este vorba despre aproximativ 25.000 de solicitanți.

AICI: Instrucțiuni pentru beneficiari. Cum selectezi instalatorul

Lista completă a instalatorilor validați de către Administrația Fondului pentru Mediu

AICI: Lista completă a instalatorilor validați de AFM

În acest termen, instalatorii selectați au obligația efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum și aprobarea solicitanților eligibili, în condițiile și termenele stabilite prin Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1063/2023.

În cazul solicitărilor de revenire în statusul ”în verificare conformitate și eligibilitate”, determinate de rezoluția eronată aplicată de instalatori în aplicație, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabilește un termen de maximum 5 zile calculate de la data de 23.01.2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligați să remedieze aceste situații.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024

Pentru program, în anul 2024, ministrul a anunțat un buget-record.

”În programul Casa Verde Fotovoltaice vom avea un buget record în 2024, respectiv 2 miliarde de lei doar pentru persoane fizice. La aceste 2 miliarde adăugăm încă 250 de milioane pentru unități de cult și instituții publice din domeniul asistenței sociale, un program mai vechi pe care nu l-am mai lansat.

Aşa cum am mai spus-o şi în trecut, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România.

Două miliarde este cu siguranţă un buget-record, la fel şi cum şi 1,75 miliarde a fost un buget-record pentru anul 2023, dar ne propunem să fim chiar mai ambiţioşi”, a declarat, miercuri, Mircea Fechet.

Ministrul mai spune că se va deschide o nouă sesiune „Casa Verde Fotovoltaice” în acest an, ”dacă se constată capacitate de instalare a acestor panouri”.

Care este procedura de schimbare a instalatorului

Ce care doresc să renunțe la un instalator, o pot face doar o singură dată, potrivit legii. Procedura este detaliată într-un articol din lege, dar potrivit utilizatorilor înscriși, în aplicație nu există opțiunea renunțării la instalatorul deja ales. Ba mai mult odată ales instalatorul nici nu mai apare în aplicație după validarea dosarului încărcat de beneficiarul care l-a ales.

Extras din document: Articolul 30

Transferul beneficiarului către un alt instalator

  • (1) Beneficiarul se poate transfera o singură dată la un alt instalator, ulterior aprobării, în vederea implementării proiectului.
  • (2) În vederea transferului prevăzut la alin. (1), beneficiarul solicită, prin intermediul aplicaţiei, acordul instalatorului la care doreşte transferul.
  • (3) În vederea aprobării transferului, instalatorul cu care s-a optat continuarea implementării proiectului va primi accesul la datele/finanţarea de care beneficiază beneficiarul transferat şi va realiza analiza documentelor încărcate în aplicaţie de către acesta.
  • (4) În situaţia în care instalatorul validat se află în imposibilitate de a-şi îndeplini obligaţia de instalare a panourilor fotovoltaice faţă de solicitanţii înscrişi în evidenţele sale, acesta notifică AFM transferul colectiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax