Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Casa Verde Fotovoltaice 2021: Ghidul de finanțare al programului a fost modificat. Schimbări de ultimă oră decise de Guvern

panouri

Publicat

Noi schimbări în Ghidul de Finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost aprobate de guvern în 28 decembrie.

Mai exact este vorba despre o etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare.

Totodată listele trebuie făcute în termen de 7 zile, începând din 29 decembrie 2021. Guvernul a făcut  și precizări clare privind documentelor depuse care își pot pierde valabilitatea.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă aprobarea Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, care va introduce o nouă etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menţionate în Dispoziţia preşedintelui AFM nr. 488/28.12.2021.

Casa Verde Fotovoltaice: Listele centralizatoare se fac de instalatorii validați în termen de 7 zile

Potrivit sursei citate, transmiterea listelor centralizatoare se realizează de instalatorii validaţi în perioada 29 decembrie 2021 – 4 ianuarie 2022, precizează agerpres.ro.

„Precizăm că după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validaţi, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicaţia informatică, asigurându-se astfel un mod organizat şi eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariţiei unor blocaje tehnice.

De asemenea, în cadrul procesului de evaluare şi potrivit prevederilor art. 22, alin. (8) din Ghidul de finanţare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM.

Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ‘valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări‘;

efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, îşi păstrează valabilitatea şi după această dată, pe toată perioada stării de alertă.

În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obţinerea unuia actualizat”, se arată într-un comunicat al AFM citat de agerpres.ro.

Casa Verde Fotovoltaice: Ce se intâmplă cu documentele obligatorii care își pierd valabilitatea

O altă modificare importantă a ghidului de finanţare o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile, astfel încât să fie eliminat riscul apariţiei situaţiei de neeligibilitate a acestui document din cauze independente de acţiunile solicitanţilor şi instalatorilor validaţi.

Deoarece extrasul de carte funciară nu intră în categoria reglementată de Legea nr. 55/2020, valabilitatea acestuia a fost prelungită la 60 de zile, calculată de la data emiterii, precizează AFM.

Potrivit noilor reglementări, înscrierea solicitanţilor în Program se va considera finalizată după îndeplinirea ambelor etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor şi încărcarea documentaţiilor în aplicaţia informatică.

Programul Casa Verde Fotovoltaice, OPRIT din cauza nefuncționării aplicației de înscriere

Administraţia Fondului pentru Mediu a oprit în urmă cu 6 zile, programul Casa Verde Fotovoltaice, după ce platforma de înscriere în program a dat rateuri. Reprezentanții AFM au transmis un mesaj prin care au anunțat că aplicația nu a funcționat.

AFM a anunțat la data respectivă că suspendarea programului este pe durată nedeterminată.

 

sursă: agerpres.ro.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate