Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Casa Verde Fotovoltaice: Ministrul Mediului anunță modificări importante. ”E o schimbare de ordine în procesul de evaluare”

Publicat

Ministrul Mediului anunță schimbări importante la programul Casa Verde Fotovoltaice după ce programul a fost blocat jumătate de an pentru că „AFM n-a avut capacitatea instituțională să pornească evaluările”.

„Suntem pe drumul cel bun” spune Tanczos Barna la Digi24. „Reducem birocrația și va funcționa în principiu pe modelul «Rabla electrocasnice»”, unde fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic și după aceea va merge la o companie atestată care poate să instaleze panourile fotovoltaice. „E o schimbare de ordine în procesul de evaluare” a spus ministrul.

Externalizarea, soluția prin care Ministrul Mediului crede ca programele derulate de AFM vor merge ”ca unse”

„Externalizăm preluarea dosarelor și evaluarea, o să meargă mult mai repede”, a precizat Tanczos Barna.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului a declarat că programul a fost blocat jumătate de an complet, ”pentru că AFM n-a avut capacitatea instituțională să pornească evaluările, acum aș putea să zic că suntem pe drumul cel bun, avem peste 12.000 de dosare evaluate, aprobate, din cele 45.000.

Ne apropiem de un număr de 10.000 de dosare pe lună. Acum două săptămâni au fost externalizate 10.000 de dosare la o companie privată, după o achiziție publică lungă, desfășurată la AFM.

Deci cred că la sfârșitul lunii septembrie vom depăși 25, poate chiar 30.000 de dosare evaluate. Acest lucru va da o altă viteză procesului de evaluare/contractare.

Ministrul Mediului despre întârzierile în programul Casa verde Fotovoltaice: Este neplăcut, oamenii așteaptă de 6, 7 luni

Și celelalte măsuri sunt impactate – măsura de eficiență energetică la instituții publice, măsura de iluminat public, ele au fost externalizate. Avem o ordonanță de urgență pe fluxul de aprobare în Guvern pentru a crește capacitatea instituțională pentru a angaja oameni la AFM, pentru că așa cum a venit brusc războiul, și numărul de zecile de mii de dosare pentru fotovoltaice au venit brusc la AFM.

Până acum nu a existat o cerere așa de mare. Cererea a crescut, nevoia a crescut foarte mult și crește zilnic. AFM va trebui să pornească următoarea sesiune de depunere de dosare pentru persoanele fizice, și acolo mă aștept la sute de mii de cereri.

Instituția trebuie pregătită, eu cred că până în octombrie, noiembrie vom fi gata să lansăm și următoarea sesiune, și în câteva luni vom încheia această evaluare.

Este neplăcut, oamenii așteaptă de 6, 7 luni să primească primele vești bune. Sunt deja peste 9.000 de aprobări comunicate.Ce s-a depus în acest an se va finaliza anul acesta cu siguranță, a spus Ministrul Mediului la Digi24.

Ce se va întâmpla în 2023

Tanczos Barna a declarat la Digi24 că din 2023 se va schimba complet modul de lucru al AFM în programele destinate populației. ” Reducem birocrația și va funcționa în principiu pe modelul „Rabla electrocasnice”, unde fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic și după aceea va merge la un prestator de serviciu, o companie atestată, care apare pe site-ul AFM, care poate să instaleze panourile fotovoltaice.

E o schimbare de ordine în procesul de evaluare. Dosarele vor fi analizate, evaluate de companiile care fac și instalarea, și AFM va face prin sondaj control la acele companii care primesc documentele, care le încarcă în sistem.

Externalizăm, practic, prin acest mod și preluarea dosarelor, și evaluarea, o să meargă mult mai repede.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasi

    joi, 15.09.2022 at 11:23

    Ar trebuii privatizat tot statul roman se vedeti ce bine ar merge tara asta si am iesii mai ieftin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate