Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

CASS de 10% pe tichetele de masă: Măsura are impact negativ. CONAF respinge alternativa în bani

Publicat

CASS de 10% pe tichetele de masă: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) atrage atenția asupra consecințelor propusei măsurii de introducere a alternativelor în bani la tichetele de masă.

CONAF susține că această inițiativă nu aduce beneficii nici statului, nici angajatorilor sau angajaților, și aduce în prim-plan preocupări legate de trasabilitatea cheltuirii acestor sume, precum și de impactul negativ al aplicării CASS de 10%.

Cheltuieli necontrolate și economie subterană

Într-o epocă dominată de digitalizare și reducerea utilizării banilor fizici în întreaga lume, propunerea de acordare de bani ca alternativă la tichetele de masă ridică semne de întrebare.

Acest lucru ar face imposibilă monitorizarea modului în care sunt cheltuite sumele alocate, putând încuraja utilizarea lor în alte scopuri decât cele pentru care au fost destinate inițial.

Astfel, banii alocați pentru masă ar putea fi folosiți pentru orice altă cheltuială, inclusiv cea nefiscalizată, contribuind astfel la creșterea economiei subterane.

Prin această schimbare, destinația banilor se modifică semnificativ, trecând de la asigurarea nevoii de hrană a angajaților la posibilitatea utilizării lor în domenii precum jocurile de noroc.

Tichetele de masă: o formă de protecție

Președinta CONAF subliniază că tichetele de masă nu sunt un moft, ci reprezintă o modalitate de protecție a angajaților.

„Chiar dacă propunerea este prezentată ca fiind alternativă, angajatorul putând alege între tichetele de masă şi acordarea sumei în bani, considerăm că cea mai bună soluţie pe care Guvernul poate să o adopte este să păstreze tichetele de masă pe carduri restricţionate pentru a se asigura astfel că măsurile pe care le adoptă vor descuraja utilizarea numerarului, vor susţine digitalizarea şi vor contribui la reducerea economiei subterane.

Efectul unei astfel de măsuri ar fi resimţit de fiecare dintre noi, inclusiv de cei care vom alege să acordăm în continuare tichete de masă, pentru că va afecta în mod negativ bugetul de stat.

Tichetele de masă nu sunt un moft, acestea reprezintă o modalitate de protecţie a angajaţilor, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă faţă de românii care prin acest instrument mănâncă cel puţin o masă pe zi. (…) tăierea unei facilităţi fiscale în cazul tichetelor de masă şi al voucherelor de vacanţă, respectiv aplicarea CASS – 10%, vor avea un impact negativ asupra tuturor jucătorilor din economie.

Dacă ar fi aprobate, măsurile ar duce la scăderea puterii de cumpărare şi a venitului net total.

Din cauza presiunii inflaţioniste, bugetele companiilor nu vor mai permite o alocare suplimentară pentru cheltuielile cu beneficiile extra-salariale sau pentru creşteri salariale care să compenseze această taxă”, a explicat Chiriac.

Despre CONAF

CONAF are în componenţă două federaţii, nouă patronate, 15 asociaţii, 26 sucursale şi peste 4.900 de companii. Organizaţia derulează sau a derulat proiecte, precum „Pactul pentru Muncă”- în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educaţie Antreprenorială” – seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate” – proiectul naţional, şi seria de dezbateri „Pactul pentru Tineri”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Maicăl Jeksăn

    joi, 21.09.2023 at 14:16

    Vasi, N-ai prea înțeles nimic din articol, este? Măcar ai reușit să citești dincolo de titlu?

  2. pilu

    joi, 21.09.2023 at 16:07

    După titlu ne dăm seama că proştii de la PSD gândesc cu şira spinării şi aia bolnavă. Prostălăilor !

  3. vaile

    joi, 21.09.2023 at 20:33

    oare de ce ati sters comentariul meu , v-a deranjat, credeti ca toata lumea este proasta si poate fii manipulanta, si voi sunteti cumparati

  4. vaile

    joi, 21.09.2023 at 20:48

    MAICĂL JEKSĂN ai zis ca nu am intales nimic, ok sa o luam punctual daca se dau bani in loc de tichete 1 se joaca la jocuri de noroc , in conditile in care acestea au fost scoase din oras, cine joaca nu are timp si de serviciu sau nu este dedicat lui astfel nu are bonuri de masa
    2 digitalizare ,pai de ce CONAF nu cere guvernului sa se dea salarile obligatoriu pe carduri bancare, asta inseamna digitalizare. 3 au o masa gratuita, care masa ca daca ma duc in hipermaket cumpar cu cardul de bonuri cata bere vreau ,nu te verifica nimeni. 4 patronii nu o sa le mai dea, stati linistit ca nu-si permit ei sa ramana fara angajati si cei ce nu-si mai permit vor inchide, daca afacerea merge bine daca nu ,nu are rost sa traga mata de coada

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax