Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Castelul din Sâncrai, clădire monument istoric ce datează din 1805, devine centru cultural. A fost reabilitat complet

Publicat

DSCF1330 După mai bine de trei ani de la începerea lucrărilor de reabilitare, Castelul din Sâncrai, clădire monument istoric, a fost complet renovat. Acesta va găzdui un aşezământ cultural, cu titulatura „Centrul Cultural Castel Sâncrai”. În prezent, castelul aparţine Consiliului Judeţean Alba, fiind cuprins în proprietatea publică a județului. În ședința de miercuri, consilierii județeni au aprobat raportul de finalizare a lucrărilor.

Construcţia, aflată în Sâncrai, str. Andrei Mureșanu, nr. 100, se întinde pe o suprafaţă de 781,32 metri pătraţi. Potrivit unor surse locale, castelul a fost ridicat în anul 1805, de familia Kemeny şi apoi a ajuns la familia nobiliară Banffy din Transilvania, de la care a trecut la statul român.

Castelul este construit sub forma unui plan după model renascentist, simetric perfect față de axa de acces, iar fațadele castelului denotă stilul baroc târziu, amestecat cu elemente de art nouveau și clasicism eclectic. Întreaga alură a castelului este eclectică prin abundența decorației și eterogenitatea volumelor ce diferă ca formă, dimensiuni, poziție și importanță, se arată în raport.

Castelul a avut parte de modificări de-a lungul timpului, iar în perioada 1947 – 2005 a avut destinația de centru pentru asistență socială. Începând cu anul 2005, castelul a fost dezafectat și a fost supus tot mai mult degradării.

Clădirea și terenul aferent sunt cuprinse în domeniul public al județului Alba, se află în administrarea Consiliului județean Alba, clasificat ca monument istoric la poziția nr. 148-AB-I-s-B-00067 pe lista Ministerului Culturii. În perioada mai 2011 – octombrie 2014 au fost executate lucrări de reabilitare și restaurare a imobilului.

DSCF1320 Inţiatorii proiectului susţin că, prin valoarea arhitecturală a clădirii, precum și calitatea lucrărilor de reabilitare și restaurare, acest imobil este foarte potrivit pentru organizarea de:

– evenimente culturale cu rol educativ și/sau divertisment: festivaluri, concursuri, târguri, seminarii și altele;

– expoziții temporare sau permanente;

– activități de promovare a turismului cultural;

– alte activități cu specific cultural.

Astfel, destinația imobilului va fi cea de așezământ cultural ”Centrul Cultural Castel Sâncrai” care va funcționa pe baza unui regulament de organizare și funcționare aprobat prin hotărâre de Consiliu Județean.

Potrivit reprezentanţilor CJ Alba, valoarea totală a investiţiei este de 4,16 milioane lei, din care 1,31 milioane lei reprezintă finanţare din fonduri europene.

Citește și GALERIE FOTO: O aripă a Castelului Kemeny din Sâncrai a fost reabilitată. Vezi stadiul lucrărilor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax