Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câştigătorii concursului „Arhitectură contemporană în Țara Moților” au fost premiaţi. Creaţiile pot fi văzute la galeria Centrului Militar Județean Alba

Publicat

Bucureşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Timişoara, Mizil (Prahova) şi Arad sunt oraşele de unde vin arhitecţii care şi-au pus creativitatea la bătaie în cadrul concursului „Arhitectură contemporană în Țara Moților”, ediția 2013. Au fost acordate premii în valoare totală de 10.700 de lei, la secţiunile „pensiune turistică” și „locuință”. În cadrul concursului au fost înscrise 47 de proiecte, dintre care 16 pentru pensiuni şi 31 pentru locuinţe.

Joi, la galeria de la parterul Centrului Militar Județean, de la Poarta a III-a a Cetății, au fost premiaţi câştigătorii concursului „Arhitectură contemporană în Țara Moților”, ediția 2013. La eveniment au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, arhitectul şef CJ Alba, Eugenia Mărginean, vicepreședintele Uniunii Arhitecților Alba, Ioan Străjan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Alba, arhitectul Stelian Fleschin.

În cadrul competiţiei au fost selectate opt proiecte participante de către membrii juriului format din arhitecţii Stelian Fleschin, Ioan Străjan, Eugenia Mărginean, Liviu Ianăși (vicepreședinte Asociația Profesională a Urbaniștilor din România) şi Andrei Luncan din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii Oradea.

Vicepreşedintele Uniunii Arhitecților Alba, arh. Ioan Străjan speră „să se continue tradiţia şi cu alte zone de la noi din judeţ, avem o diversitate suficientă pentru a iniţia astfel de proiecte în continuare”, iar referitor la concurs a spus că „deliberările s-au dus de la bun început între lucrările pe care le vedeţi aici în această sală”

„Sper ca tinerii arhitecţi să urmeze exemple de genul ăsta şi nu ce se vede în zona munţilor Apuseni, care majoritatea sunt eşecuri şi în ceea ce priveşte pensiunile cât şi casele de locuit, cele cosntruite acum şi nu cele vechi, tradiţionale. Urmează astfel de concursuri în care profesionişti adevăraţi vin şi ne oferă astfel de soluţii. Sunt convins că viitorul concurs, care va fi organizat pentru altă zonă a judeţului va veni cu soluţii care să ne convingă da faptul că arhitectura tradiţională expusă aşa modernă poate oferi un habitat plăcut”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

„Toate proiectele pe care le-am primit au avut calităţi deosebite, n-a fost foarte uşor să alegem premianţii, juriul a dezbătut două zile, timp în care proiectele pe care le vedeţi au fost când pe locul I când pe locul IV şi în final am ajuns la această ierarhizare”, a precizat arhitecul – şef al CJ Alba, Eugenia Mărginean

Au fost acordate premii, înmânate de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, respectiv premiul I la secţiunile pensiune turistică și locuință în valoare de 4.500 lei, premiul II – 3.000 lei, premiul III – 2.000 lei şi mențiune – 1.200 lei.

Secţiunea I: Pensiune Turistică în Ţara Moţilor:

Premiul I

Autori: arh. George Fozocos, arh. Gheorghe Laurențiu Komaromi – Cluj Napoca

Premiul II

„Tecon” SRL Bucureşti – arh. Pavel Bogdan Babici. Coautori / colaboratori: arh. Anca Ichim, arh. Ionuţ Oprea, arh. Anca Păunescu, arh. Bogdan Brandinburg, arh. Paul Lipan Weber

Premiul III

Autor: arh. Mihnea Nicolae Simiraş – Bucureşti

Mențiune

Autor: Parasite Studio SRL Timișoara – arh. Claudiu Alexandru Toma. Coautori/colaboratori: arh. Attila Wenczel, arh. Zeno Ardelean, stud. arh. Norbert Ianko

Secţiunea II: Locuinţă în Ţara Moţilor:

Premiul I

Autori: arh. Peter Eszter – Satu Mare și arh. Alexandru Nicolae Fleșeriu – Cluj Napoca

Premiul II

Autor: arh. Daniel Cosmin Pavel – Mizil jud. Prahova. Coautor: arh. Constantin Cristina

Premiul III

Autor: Teconn SRL Bucureşti (arh. Pavel Bogdan Babici). Coautori/colaboratori: arh. Jorge Fajardo, arh. Dragos Alexandru Fodorean, arh. Ionuţ Oprea, arh. Paul Lipan Weber

Mențiune

Autor: Paul Ștefan Feier – Arad. Coautori: arh. stg. Dan Ionuț Iordan, stud. arh. Ovidiu Sergiu Mureşan.

Concursul „Arhitectură contemporană în Țara Moților” a fost dedicat arhitecților, urbaniștilor și studenților la arhitectură și urbanism și are ca scop promovarea și protejarea peisajului cultural și a arhitecturii tradiționale din Țara Moților.

Concurenții au putut participa atât individual, cât și în echipă, pentru a realiza proiecte ce vor fi prezentate ca exemple de urmat pentru locuitorii zonei, proiectanți și administrațiile locale.

Condiția de participare în concurs a fost ca proiectele să se integreze în peisajul specific Țării Moților, să utilizeze tehnicile contemporane de construire, să aleagă materiale de construcţie în concordanță cu spiritul locului și să aducă inovaţie şi sustenabilitate, prin integrarea unor noi materiale şi tehnici de construire.

În cadrul secţiunii „Pensiune turistică în Ţara Moţilor” s-a propus ca obiectiv realizarea unei pensiuni de dimensiuni medii, iar în cazul celei de-a doua secţiuni, „Locuinţă în Ţara Moţilor”, care a presupus realizarea unei case de locuit de dimensiuni medii, pentru o familie formată din 4 membri (2 adulți, 2 copii).

Proiectele participante la concursul de arhitectură vor putea fi admirate, de către vizitatorii expoziției, în perioada 4-6 octombrie 2013, în intervalul orar 11.00 – 13.00 și 16.00 – 18.00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax