Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câştigătorii concursului „Arhitectură contemporană în Țara Moților” au fost premiaţi. Creaţiile pot fi văzute la galeria Centrului Militar Județean Alba


Publicat

Bucureşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Timişoara, Mizil (Prahova) şi Arad sunt oraşele de unde vin arhitecţii care şi-au pus creativitatea la bătaie în cadrul concursului „Arhitectură contemporană în Țara Moților”, ediția 2013. Au fost acordate premii în valoare totală de 10.700 de lei, la secţiunile „pensiune turistică” și „locuință”. În cadrul concursului au fost înscrise 47 de proiecte, dintre care 16 pentru pensiuni şi 31 pentru locuinţe.

Joi, la galeria de la parterul Centrului Militar Județean, de la Poarta a III-a a Cetății, au fost premiaţi câştigătorii concursului „Arhitectură contemporană în Țara Moților”, ediția 2013. La eveniment au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, arhitectul şef CJ Alba, Eugenia Mărginean, vicepreședintele Uniunii Arhitecților Alba, Ioan Străjan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Alba, arhitectul Stelian Fleschin.

În cadrul competiţiei au fost selectate opt proiecte participante de către membrii juriului format din arhitecţii Stelian Fleschin, Ioan Străjan, Eugenia Mărginean, Liviu Ianăși (vicepreședinte Asociația Profesională a Urbaniștilor din România) şi Andrei Luncan din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii Oradea.

Vicepreşedintele Uniunii Arhitecților Alba, arh. Ioan Străjan speră „să se continue tradiţia şi cu alte zone de la noi din judeţ, avem o diversitate suficientă pentru a iniţia astfel de proiecte în continuare”, iar referitor la concurs a spus că „deliberările s-au dus de la bun început între lucrările pe care le vedeţi aici în această sală”

„Sper ca tinerii arhitecţi să urmeze exemple de genul ăsta şi nu ce se vede în zona munţilor Apuseni, care majoritatea sunt eşecuri şi în ceea ce priveşte pensiunile cât şi casele de locuit, cele cosntruite acum şi nu cele vechi, tradiţionale. Urmează astfel de concursuri în care profesionişti adevăraţi vin şi ne oferă astfel de soluţii. Sunt convins că viitorul concurs, care va fi organizat pentru altă zonă a judeţului va veni cu soluţii care să ne convingă da faptul că arhitectura tradiţională expusă aşa modernă poate oferi un habitat plăcut”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

„Toate proiectele pe care le-am primit au avut calităţi deosebite, n-a fost foarte uşor să alegem premianţii, juriul a dezbătut două zile, timp în care proiectele pe care le vedeţi au fost când pe locul I când pe locul IV şi în final am ajuns la această ierarhizare”, a precizat arhitecul – şef al CJ Alba, Eugenia Mărginean

Au fost acordate premii, înmânate de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, respectiv premiul I la secţiunile pensiune turistică și locuință în valoare de 4.500 lei, premiul II – 3.000 lei, premiul III – 2.000 lei şi mențiune – 1.200 lei.

Secţiunea I: Pensiune Turistică în Ţara Moţilor:

Premiul I

Autori: arh. George Fozocos, arh. Gheorghe Laurențiu Komaromi – Cluj Napoca

Premiul II

„Tecon” SRL Bucureşti – arh. Pavel Bogdan Babici. Coautori / colaboratori: arh. Anca Ichim, arh. Ionuţ Oprea, arh. Anca Păunescu, arh. Bogdan Brandinburg, arh. Paul Lipan Weber

Premiul III

Autor: arh. Mihnea Nicolae Simiraş – Bucureşti

Mențiune

Autor: Parasite Studio SRL Timișoara – arh. Claudiu Alexandru Toma. Coautori/colaboratori: arh. Attila Wenczel, arh. Zeno Ardelean, stud. arh. Norbert Ianko

Secţiunea II: Locuinţă în Ţara Moţilor:

Premiul I

Autori: arh. Peter Eszter – Satu Mare și arh. Alexandru Nicolae Fleșeriu – Cluj Napoca

Premiul II

Autor: arh. Daniel Cosmin Pavel – Mizil jud. Prahova. Coautor: arh. Constantin Cristina

Premiul III

Autor: Teconn SRL Bucureşti (arh. Pavel Bogdan Babici). Coautori/colaboratori: arh. Jorge Fajardo, arh. Dragos Alexandru Fodorean, arh. Ionuţ Oprea, arh. Paul Lipan Weber

Mențiune

Autor: Paul Ștefan Feier – Arad. Coautori: arh. stg. Dan Ionuț Iordan, stud. arh. Ovidiu Sergiu Mureşan.

Concursul „Arhitectură contemporană în Țara Moților” a fost dedicat arhitecților, urbaniștilor și studenților la arhitectură și urbanism și are ca scop promovarea și protejarea peisajului cultural și a arhitecturii tradiționale din Țara Moților.

Concurenții au putut participa atât individual, cât și în echipă, pentru a realiza proiecte ce vor fi prezentate ca exemple de urmat pentru locuitorii zonei, proiectanți și administrațiile locale.

Condiția de participare în concurs a fost ca proiectele să se integreze în peisajul specific Țării Moților, să utilizeze tehnicile contemporane de construire, să aleagă materiale de construcţie în concordanță cu spiritul locului și să aducă inovaţie şi sustenabilitate, prin integrarea unor noi materiale şi tehnici de construire.

În cadrul secţiunii „Pensiune turistică în Ţara Moţilor” s-a propus ca obiectiv realizarea unei pensiuni de dimensiuni medii, iar în cazul celei de-a doua secţiuni, „Locuinţă în Ţara Moţilor”, care a presupus realizarea unei case de locuit de dimensiuni medii, pentru o familie formată din 4 membri (2 adulți, 2 copii).

Proiectele participante la concursul de arhitectură vor putea fi admirate, de către vizitatorii expoziției, în perioada 4-6 octombrie 2013, în intervalul orar 11.00 – 13.00 și 16.00 – 18.00.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Când s-ar putea redeschide mall-urile din România. Anunțul făcut de ministrul economiei

Publicat

parcare alba mall

Mall-urile din țară s-ar putea redeschide de la jumătatea lunii iunie, dacă lucrurile vor evolua bine, într-o nouă etapă de relaxare, a precizat ministrul economiei, Virgil Popescu. 

Virgil Popescu a precizat că în cursul zilei de marți, 2 iunie, va avea o întâlnire cu reprezentanții marilor centre comerciale și va discuta despre posibilitățile pe care le au pentru a-și relua activitatea în cel mai scurt timp.

“La ora 15.00, am o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și ai celor care închiriază spații în centrele comerciale. Mi s-ar părea normal că, dacă relaxăm măsurile și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor două săptămâni să deschidem și magazinele mari. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție la TVR1, citat de libertatea.ro.

Reamintim că terasele au fost deschise încă de ieri, 1 iunie, dar atât patronii cât și clienții trebuie să respecte o sserie de reguli.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie: ”O nucă fierbinte pregătită de PSD”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că nu va respecta legea pensiilor adoptată în administrația PSD, care prevede o creștere de 40%, de la 1 septembrie, a punctului de pensie. Pensiile vor crește, spune acesta, pe baza realității economice. 

”Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte.

Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. Sincer vă spun, asta e, cum să vă spun, o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să recupereze capital electoral. Vom crește pensiile cu siguranță, dar vom crește realist, pe baza realității economice”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

2 IUNIE: Un an de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Zeci de mii de pelerini au fost prezenți pe Câmpia Libertății

Publicat

papa la blaj

În urma cu un an, pe 2 iunie 2019, zeci de mii de pelerini au participat la vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

Pregătirile pentru primirea Sanctității Sale au început cu câteva săptămâni înainte de data de 2 iunie, iar Blajul a devenit pentru un timp cel mai sigur oraș din țară. Toate structurile din România au fost angrenate pentru ca vizita istorică să se desfășoare fără probleme.

p

Papa a ajuns pe Câmpia Libertății în jurul orei 11.00 și a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis. La Blaj, Papa Francisc a participat liturghia greco-catolică şi la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Acesta a stat pe un tron din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul a făcut trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

papa la blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman a luat prânzul, împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 s-a întâlnit cu comunitatea rromă din oraș. Tot acolo a fost programat și salutul Sfântului Părinte.

Imediat, după întâlnirea cu comunitatea rromă, Papa a plecat spre Sibiu unde a avut avion direct către Roma.

papa345

Pe lângă vizita istorică a Sanctității Sale, un alt eveniment a marcat ziua de 2 iunie: comportament exemplar al pelerinilor.

Toate sectoarele în care s-au aflat aceștia au rămas curate. Oamenii și-au strâns toate gunoaiele și le-au luat cu ei. Nu au rămas hârtii, resturi de mâncare sau peturi.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scutiri de impozit și de contribuții acordate persoanelor cu handicap, programatori și constructori, anulate de Guvern

Publicat

bani

În plină pandemie, Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care a anulat scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.

Astfel, aceste categorii de persoane au plătit impozit de 10% pe veniturile din șomaj tehnic și pe indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului.

Mai mult, constructorii erau scutiți și de contribuții sociale și de sănătate, însă aceștia au fost forțați să le plătească în cazul intrării în șomaj tehnic, scrie libertatea.ro.  

Scutirile sunt prevăzute, în mod normal, în Codul Fiscal. Ordonanța 30/2020 specifică că asupra indemnizației de șomaj tehnic se aplică prevederile Codului Fiscal, inclusiv scutirile. Aceasta prevede că indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară.

Documentul a fost adoptat de Guvern în 18 martie și publicat în Monitorul Oficial în data de 21 martie. Actul normativ prevedea că indemnizațiile de șomaj tehnic se impozitează conform Codului Fiscal, ceea ce înseamnă că beneficiau de scutirea la impozitul pe venit de 10% persoanele cu handicap, constructorii și programatorii, în vreme ce constructorii erau scutiți și de contribuțiile sociale de 25%, și cele de 10% pentru sănătate.

Cum câștigul salarial mediu brut luat în calcul la realizarea bugetului era de 5.429 de lei, rezultă că trei sferturi din acesta înseamnă 4.071 de lei brut. Constructorii ar fi urmat să primească „în mână” toată suma, fiind scutiți de toate taxele, în vreme ce persoanele cu handicap și IT-iștii ar fi putut încasa de la stat 2.646 de lei.

Guvernul a revenit cu Ordonanța 48, care elimină aceste facilități în cazul șomajului tehnic și al indemnizației pentru supravegherea copilului. Documentul a fost adoptat în 9 aprilie și publicat în Monitorul Oficial în data de 16 aprilie.

Ordonanța 48 elimină scutirile din Codul Fiscal pentru sumele primit ca șomaj tehnic și indemnizație de supraveghere a copilului. Acestea se mențin pentru salarii și alte câștiguri, dar nu sunt valabile în cazul șomajului tehnic și nici la indemnizația pentru supravegherea copiilor.

Astfel, după ce eliminăm din suma de 4.071 de lei contribuția de pensii (25%), contribuția de sănătate (10%) și impozitul pe venit (10%), rezultă un net de maximum 2.381 de lei pe lună ce poate fi încasat de beneficiari.

sursa: libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate