Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câștigul salarial mediu net în Alba, în luna octombrie 2020, mai mare cu peste 13 % față de octombrie 2019


Publicat

bani

Câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţul Alba a fost de în luna octombrie de 4.981 lei. Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, câştigul salarial mediu net în luna octombrie 2020 a fost de 3042 lei, cu 13,4% mai mult decât în luna octombrie 2019. 

Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Statistică Alba, câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat doar salariaţii din servicii (3.190 lei) în timp ce castig salarial mediu net sub media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (2.949 lei) si agricultură, silvicultură şi pescuit (2.713 lei).

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii octombrie 2020 a fost de 94.180 persoane (1,8% din total ţară), în crestere faţă de luna anterioară cu 97 persoane (+0,1%) și în scădere cu 1517 persoane față de luna octombrie 2019 (-1,6%). Pe cele trei sectoare de activitate, situaţia se prezintă astfel:

În luna octombrie 2020 câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 4981 lei, mai mare cu 59 lei (+1,2%) decat cel înregistrat în luna anterioară și cu 582 lei (+13,2%) față de luna octombrie 2019.Câştigul salarial mediu net în octombrie 2020 a fost de 3048 lei, mai mare cu 37 lei decât în luna anterioară și cu 359 lei (+13,4%) față de luna octombrie 2019.Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna octombrie 2020 poziţionează judeţul pe locul 13 în ierarhia judeţelor ordonate descrescător.

Indicele câştigului salarial real în luna octombrie 2020 faţă de luna anterioară a fost de 101,01%, iar față de luna corespunzătoare din anul precedent de 110,87%.Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna octombrie 2020 câştigul salarial a fost mai mic: câştigul salarial mediu brut cu 471 lei, iar câştigul salarial mediu net cu 295 lei.

Precizări metodologice

Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichetele de masă).

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi.

Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către operatorii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, şi numărul mediu de salariaţi.

Numărul mediu al salariaţilor reprezintă o medie aritmetică simplă calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă. Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă întreagă se includ în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ numai persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare: salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat.

Câştigul salarial mediu brut/net diseminat lunar nu cuprinde sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori, contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanţă.

Indicele câştigului salarial nominal brut se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal brut din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual.

Indicele câştigului salarial nominal net se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal net din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual.

Indicele câştigului salarial real se calculează ca raport între indicele câştigului salarial nominal mediu net şi indicele general al preţurilor de consum al populaţiei, exprimat procentual.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Drumarii continuă deszăpezirea pe Transalpina. Atenționări pentru cei care vor să urce la munte

Publicat

Drumarii continuă intervențiile de deszăpezire pe Transalpina, în zona stațiunii Rânca. Utilajele au acționat și astăzi pentru a asigura circulația pe DN67C.

La munte, pe Transalpina, este iarnă în toată regula. Reamintim că traficul rutier este închis dinspre județul Alba (zona Curpăt – Rânca).

Meteorologii anunță vreme deosebit de rece în acest weekend, cu minime de până la -20 de grade Celsius. Vor mai fi și câteva ninsori.

Polițiștii recomandă șoferilor, pentru a avea o deplasare în siguranță, să se informeze, înainte de a porni în călătorie, cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți și să luați în considerare folosirea unor rute alternative.

Pentru siguranța participanților la trafic, conducătorii auto trebuie să-și asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curățarea parbrizului, lunetei şi a geamurilor laterale, să adapteze viteza la condițiile carosabilului, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei dacă circulă pe un carosabil umed sau alunecos.

Pentru deplasarea pe suprafețe carosabile acoperite cu polei, gheață sau zăpadă, legislația rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

surse: Facebook (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

OFICIAL: Șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu, cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului

Publicat

sediu politia locala

Șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu, este cercetat penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. 

Reaminim că alba24.ro a scris că acesta a fost găsit inconștient la volanul mașinii de serviciu, iar când a fost transportat la spital, în urma prelevării probelor biologice  avea alcoolemia de peste 5 %. 

Acum, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au precizat exact alcoolemia pe care acesta o avea: de 5,68 g‰ alcool pur în sânge la ora 18:10 și 5,23 g‰ alcool pur în sânge la ora 19:10.

”La data de 04.01.2021, în dosarul penal cu numărul 3386/P/2020, procurorul a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul I.D.I. pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului prev. de art. 336 alin. 1 C.pen.

CITEȘTE ȘI: SURSE: Șeful Poliției Locale Alba Iulia a avut o ALCOOLEMIE URIAȘĂ, în noaptea în care a fost găsit inconștient în mașină

Pentru a dispune astfel, procurorul a reținut că din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat bănuiala rezonabilă că, în data de 17.12.2020, în jurul orei 17:00, suspectul I.D.I. a condus un autoturism pe un drum public din municipiul Alba Iulia având o alcoolemie de peste 0,80 g‰ alcool pur în sânge.

Din buletinele de analiză toxicologică a rezultat că suspectul a avut o alcoolemie de 5,68 g‰ alcool pur în sânge la ora 18:10 și 5,23 g‰ alcool pur în sânge la ora 19:10, iar cercetările continuă pentru stabilirea cu precizie a stării de fapt deoarece suspectul nu a fost surprins în flagrant de către organele de poliție când a condus autoturismul”, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, la solicitarea reporterului adevărul.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cât timp rămân imune după vindecare persoanele care au avut COVID 19. Rezultatele unu studiu condus de Public Health England

Publicat

Majoritatea persoanelor care au avut Covid-19 devin imune la virus pentru cel puțin cinci luni, arată un studiu condus de Public Health England  .

Astfel, potrivit BBC studiul a descoperit că cei care au fost infectați deja cu coronavirus sunt cu 83% mai puțin predispuși să contracteze din nou virusul decât cei care nu au fost infectați niciodată cu Covid, .

De-a lungul timpului, mai multe studii au sugerat că persoanele vindecate de Covid-19 ar putea avea un nivel de protecție, cel puțin pentru o perioadă de trei luni de la vindecare.

De data aceasta, studiul realizat de oamenii de știință britanici aduce rezultate încurajatoare pentru cei care au avut deja Covid, ele sugerând că imunitatea durează pentru majoritatea oamenilor cel puțin cinci luni. Adică mai mult decât se temeau oamenii că ar putea dura.

Totodată, rezultatele studiului arată că spre deosebire de cei care nu au fost infectați niciodată cu noul coronavirus, persoanele vindecate sunt cu 83% mai puțin predispuse să se îmbolnăvească.

Cu toate acestea, experții avertizează că protecția nu este absolută și că există șanse ca unii oameni să ia din nou virusul și chiar să îl transmită mai departe altora.

„Chiar dacă credeți că ați avut deja boala și sunteți protejat, puteți sta liniștiți pentru că este foarte puțin probabil să dezvoltați infecții severe, dar totuși, există riscul să vă infectați din nou și să transmiteți și altora boala”, a declarat prof. Susan Hopkins, care a condus studiul.

Din iunie până în noiembrie 2020, aproape 21.000 de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie au fost testați periodic pentru a detecta noi infecții cu COVID-19, precum și prezența anticorpilor, care sugerează că oamenii au mai fost infectați.

Dr. Julian Tang, expert în virusuri la Universitatea din Leicester, a declarat că rezultatele au fost liniștitoare pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

În acest interval, 318 persoane s-au infectat cu Covid-19 dintre cei care nu aveau anticorpi împotriva virusului și care probabil nu au fost infectați niciodată. Cu toate acestea, dintre cele 6.614 persoane care aveau anticorpi, doar 44 s-au reinfectat, ceea ce înseamnă o rată de protecție de 83% împotriva reinfectării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Președintele Iohannis s-a vaccinat anti-COVID. „Acest vaccin este sigur, eficient și recomand tuturor vaccinarea”

Publicat

Președintele Klaus Iohannis se vaccinează public, la ora 10:00, la Spitalul Militar din Capitală. Șeful statului marchează astfel începerea celei de-a doua etape a campaniei de imunizare împotriva COVID-19 din România.

Iohannis a spus că nici el, nici premierul, care se va vaccina sâmbătă, nu au dorit „să se bage în față” și să se vaccineze în prima etapă, destinată angajaților din sectorul sanitar.

Citește și A doua etapă de vaccinare anti-COVID începe azi. Care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza și cum se pot programa

UPDATE 10:10 – Președintele și-a făcut vaccinul împotriva COVID-19. El trebuie să stea acum 15 minute sub supravegherea medicilor.

Declarații susținute de președintele Klaus Iohannis, după vaccinare:

„Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea împreună cu respectarea măsurilor de restricție ne vor scoate din pandemie”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate