Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cât ar mai rămâne din pensiile speciale, dacă s-ar baza pe contributivitate. Reforma lor: modificări de fațadă și excepții

Publicat

Pensiile speciale nu ar mai depăși în medie, 5.500 de lei pe lună, dacă sistemul de calcul s-ar baza, strict, pe contributivitate, arată o analiză realizată de jurnaliștii de la Europa Liberă. 

Aceștia au făcut o analiză a modului în care sunt bugetate, în acest moment, pensiile speciale, folosind datele care există public.

  • „Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. (…) Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensie” – Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României – ianuarie 2023.

Revoluția pensiilor speciale, promisă de Guvern Comisiei Europene în schimbul tranșei a treia din banii PNRR s-a transformat într-o reformă ce se va aplica peste 5 ani și va produce efecte în alți 20.

Cât din pensia specialilor este subvenționată de stat

  • Magistraților li se plătește suplimentar de la stat peste 76% din pensia încasată.
  • Pe locul doi se află personalul aeronautic care primește suplimentar de la stat peste 51% din pensia încasată.
  • Pe locul trei se află personalul auxiliar din judecătorii și parchete care primește suplimentar de la stat peste 39% din pensia încasată.

Modificări de fațadă, excepții și prevederi care se aplică peste 20 de ani

Proiectul de reformă a pensiilor speciale, adoptat miercuri de Senat, aduce câteva modificări de fațadă ale acestei legi, astfel încât pensiile respective rămân neatinse vreme de câțiva ani și nici vârsta de pensionare nu va fi afectată o vreme.

În plus, au fost introduse anumite excepții de la cumulul pensiei cu salariul.

Pe scurt, vârsta de pensionare a magistraților rămâne neschimbată încă 5 ani, unele prevederi vor fi aplicate peste 20 de ani, iar economiile făcute la buget sunt ținute la secret de guvern.

Camera Deputaţilor a adoptat și proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, fiind introduse mai multe excepţii, printre care persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, profesorii, persoane cu funcţii clericale sau de specialitate artistică, membrii Academiei Române, „persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice”.

Mai mult, o serie de organisme au fost exceptate: BNR, ANRE, ANCOM, adică exact locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale.

Citește articolul complet pe Europa Liberă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 04.07.2023 at 12:11

    S-a confirmat încă o dată că PSD a fost, este şi va fi un partid al îmbuibaţilor şi nici decum cum clamează, al celor obidiţi. Cu legile date de ei, aşa au devenit oamenii obidiţi. Dar, lumea tot pe ei îi votează,că promit bine şi atât.

  2. CERNEA

    marți, 04.07.2023 at 20:48

    MDAAAA FACETI PROSTEST ,VA TREBUIE IN CONTINUARE RETRIBUTII SI PENSII MAXIME, INVERS PROPORTIONALE CU ACTUL DE JUSTITIE,CU MAFIA CA SI BREASLA ,CA SI SISTEM,CA SI GRIPARE TOTALA ….. ! MAGISTRATII!? = BESTII GHIDATE POLITIC DINAUNTRU ORI DINAFARA,CORUPTI
    CU EXCEPTII INFIME,BIPEZI CE DOAR IMPAIATI AR PUTEA
    FI VERTICALI…!! ROMANIA ESTE KAPUT GRATIE FACTORULUI UMAN=SCARNAVIE NATIVA…!!! JUSTITIE GHIDATA DE ORICINE ,ORICE, EXCLUZAND DREPTUL, JUDECATA DREAPTA …!! MOARTE ACESTEI BRESLE,SE CERE REINVENTAREA CU ALTI OAMENI …JURAMANTUL PE BIBLIE VA SA SA VA ADUCA APOCLIPSA VOUA SI NEAMURILOR VOASTRE CE TRAITI CA NABABII INTRU TRADARE …!!!! MOARTE VOUA …AMIN.DI
    AIA ESTE GOLANEALA CU ,,MAGISTRATI,, REMUNERATI INACCEPTABIL DE MULT CA SA FACA JUSTITIE DICTATA POLITIC…. IN FAPT MARE PROCENT DIN ASA ZISII MAGISTRATI SUNT GLOABE CU IQ -UL REDUS ,BESTII TRECUTE PRIN SCOALA INTERLOPISMULUI DE RO PENTRU CARE AU SI REUSIT SA OCUPE FUNCTII ATAT IN ICCJ, CSM,TRIBUNALUL IN SPETA BUCURESTI SI NU NUMAI… IN TOATA TARA ASISTAM LA O JUSTITIE DE ADUNATURA DE JEGURI-JAFURI,DE TARFE PROASTE SI FATALAI REGURGITATI INSTALATI IN SISTEM EXCLUSIV PE CRITERIU COMPETENTEI DAR SE VOR PE VIATA ACOLO…! FARA NICIO TANGENTA CU LEGEA ,ACTUL DE JUSTITIE SE DERULEAZA SIMPLU,FARA IMPLICARE REZUMANDU-SE LA COMANDA POLITICA … ORI DE CRIMA ORGANIZATA .INTERLOPISMUL FIIND POLITICA DE STAT A ROMANIEI ANULUI DE GRATIE 2023..
    INCREDEREA IN JUSTITIA SI MAGISTRATII ROMANIEI !??! NENOROCITII NATIEI ,SCURSORI PLATITE REGESTE……. ROMANII AU ACUM 00000000000000000/// INCREDERE…. SISTEMUL JUSTITIAR ESTE FU-UT EXPRES LA COMANDA CELOR DE LA BUTOANELE PUTERII COMANDATE DE STRAINI…!!
    TREZITI-VA ROMANI,JUSTITIARI TREBUIE SA DEVENIM PE CONT PROPRIU ,CORUPTIA ESTE 100% IN JUSTITE SI POLOTICA…!!! TREZITI-VA !!!!!!!!!!
    ,,’Abia acum am inteles ce s-a intamplat in Romania in anii ’50 ! Abia acum am inteles de ce 3 000 000 de romani au trecut prin puscarii , iar 400 000 de romani au murit schingiuiti in puscarii si lagare ! Abia acum am inteles originea ororilor petrecute in anii ’50 in puscarii ! Nu comunismul , bolsevismul e de vina ! Comunismul a fost instalat si in Bulgaria , si in Ungaria , Polonia , Cehoslovacia , …. ! Nicaieri nu s-au petrecut atrocitatile din Romania ! E vorba de oameni , nu de doctrine politice ! O parte din natia asta este de o rautate si de o animalitate iesite din comun ! Pur si simplu sunt niste bestii ! La alta scara , uitati-va ce se petrece pe soselele Romaniei ! Animale desfigurate de furie , cu batele in mana si bale la gura se incaiera pe nimic ! Acum asistam la furia dementa a gulerelor albe din Politie si Parchet ! Sunt in stare sa schingiuiasca ( ce altceva este prelevarea cu forta ? ) pentru a-si prezerva statutul ! In anii ’90 , Doru Braia spunea ca pentru a se linisti tara asta trebuie omorati 10 milioane de romani ! Am zis ca e nebun ! Dar daca … ! ”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax