Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cât costă o locuință ”verde”. Băncile încep să ofere credite cu dobânzi mai mici pentru case ecologice

Publicat

Românii încep să acorde atenție caselor ecologice, astfel că băncile oferă credite speciale, cu dobânzi mai mici, pentru cumpărarea unor astfel de locuințe.

Este vorba despre immobile cu un consum redus de energie, dar nu tocmai ieftine.

Cinci bănci au în ofertă astfel de ipoteci verzi, iar o alta dă credite și pentru achiziția de mașini electrice sau hibride.

Pompe de căldură, panouri radiante care transformă tavanul într-un calorifer și sisteme performante de aerisire sunt doar câteva dintre dotările unei case ”verzi”, cu un un consum de energie cu 90% mai mic față de una obișnuită, potrivit digi24.ro.

„Avansul pentru un credit verde în lei este la fel ca un credit ipotecar standard, adică minim 15 la sută, însă diferența este la costuri, sunt costuri mai mici cu un punct procentual – 1,5, chiar două puncte procentuale. Aceste credite au dobânzi mai mici în general și nu au, de exemplu, comisioane de analiză sau evaluare imobiliară”, explică Irina Chițu, broker de credite, despre creditele pentru locuințele ecologice.

Potrivit specialiștilor în piața imobiliară, prețul unei locuințe ecologice pornește de la cel puțin 170.000 de euro.

Cinci instituții financiare oferă astfel de credite, ale căror dobânzi variază între 3,9 și 4,9 la sută.

„În momentul de față avem peste 50 de cereri pe flux, unele fiind în stadii destul de avansate. Interesați de achiziționarea unei case și în special interesați de achiziționarea unei case verzi sunt tinerii. Vor să își construiască o familie și un cămin, vârsta fiind în general între 30-35 de ani”, spune Vlad Huțuleac – director în cadrul unei bănci comerciale.

Cine își dorește un astfel de credit trebuie să demonstreze băncilor că locuința este certificată de Consiliul Român pentru Clădirile Verzi sau că se încadrează într-o clasă energetică superioară.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax