Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cât costă prima zi de școală în Alba Iulia? Vezi câte sute de lei scot părinții din buzunar pentru obiectele strict necesare


Publicat

Prima zi de școală vine cu emoții atât pentru copii, cât şi pentru părinți, care, pentru a-și vedea micuții cum încep o nouă etapă din viață, trebuie să scoată din buzunare sute bune de lei, pentru a-i pregăti de școală. Rechizite, ghiozdan, uniformă, echipament de sport, acestea sunt obiectele absolut necesare unui copil care pășește pentru prima dată în școală, iar, pentru a le achiziționa, chiar și la prețurile minime de pe piață, totalul depășește 300 de lei și poate ajunge la 700 de lei.

Ghiozdanul și rechizitele depășesc suma de 100 lei

La începutul vieții de elev, cele mai importante sunt ghiozdanul și rechizitele. Prețul unui ghiozdan pornește de la 30 de lei, însă calitatea este pe măsură, așadar nu garantează nimeni că acesta nu va fi distrus în scurt timp, iar părintele se vede nevoit să scoată alte câteva zeci de lei pentru achiziționarea unui ghiozdan nou. Din acest motiv, mulți părinți optează pentru calitatea obiectelor de școală, caz în care doar ghiozdanul poate ajunge sau poate chiar depăși prețul de 100 lei.

Pentru un caiet mic, părinții plătesc între 50 de bani şi 2 lei. Un penar neechipat costă minim 5 lei, iar unul echipat, fără stilou, costă minim 10 lei. Un set de creioane se vinde la prețul de minim 1 leu, costul stiloului variază între 15 și 50 de lei, un set de pixuri costă 7 lei, o riglă de 30 cm, 6 lei, un set de carioci costă minim 5 lei, creioanele colorate costă aproximativ 5 lei, un set de compas depășește 7 lei, iar un bloc de desen are prețul minim de 3 lei.

Uniforma și echipamentul sportiv, minim 200 lei

Majoritatea școlilor pretind ținută obligatorie pentru copii. Prețul unei uniforme, care conține un veston și o cravată, se ridică la 100 lei. De asemenea, pentru orele de sport și alte activități, copii au nevoie de un echipament sportiv, cel puțin un trening și încălțăminte comodă sport. Acestea costă, în cea mai ieftină variantă, câte aproximativ 50 de lei, ceea ce mai adaugă 100 de lei la cheltuielile pentru începutul școlii.

Așadar, o primă zi de școală cu pretenții minime îi costă pe părinți 300 de lei. Pentru acest preț, ei vor achiziționa produse de calități direct proporționale cu prețurile, ceea ce nu le garantează o durată de viață prea lungă și, prevede, deci, noi cheltuieli în viitorul apropiat.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

Publicitate

ACTUALITATE

Peste 250 mc de lemn confiscat de Poliția Alba, după controale la Valea Lungă, Aiud și în trafic

Publicat

Polițiștii din Alba au confiscat peste 260 de metri cubi de material lemnos, în urma unor acțiuni de control organizate joi. Au fost sancțiuni la Aiud, Sebeș și Valea Lungă.

Potrivit IPJ Alba, un agent economic din comuna Valea Lungă ar fi emis mai multe avize de însoțire a mărfii, pentru cantitatea de 238,9 metri cubi de material lemnos, din alte locuri decât cele corespunzătoare provenienței reale.

Față de acesta fost luată măsura sancționării contravenționale, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea 171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, iar complementar s-a dispus confiscarea valorică a celor 238,9 de metri cubi de material lemnos.

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică, Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud împreună cu specialiști silvici au constatat că, la o societate comercială din Aiud, specializată în depozitarea, prelucrarea și comercializarea lemnului, între stocul faptic și cel scriptic a materialului lemnos, există o diferență privind cantitatea de 21,61 metri cubi de material lemnos. Societatea comercială a fost sancționată contravențional și s-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos.

Polițiștii din Sebeș au confiscat cantitatea de 1,60 metri cubi de cherestea, în urma unui control în trafic și au luat măsura sancționării contravenționale față de un tânăr, de 29 de ani, din comuna Gârbova, care nu avea aviz de însoțirea lemnului  sau documente de proveniență.

Măsurile au fost luate joi, în cadrul unor acțiuni de control inițiate de polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu specialiști silvici, în fondul forestier proprietate publică, pentru verificarea  modului de eliberare și completare a documentelor de proveniență și însoțire a materialelor lemnoase de către emitenți.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Măsuri luate la Aiud după inundațiile din iunie. A început demolarea fostelor bazine în aval de podul CFR

Publicat

Primăria Aiud acționează pentru a preveni efecte similare inundațiilor petrecute în iunie, în municipiu și localitățile învecinate. Colaborează cu specialiștii ISU și Apele Române pentru a găsi soluții.

”Concluziile inundațiilor din 23 iunie 2020 ne sunt clare. Ne axăm pe soluții. Ne sfătuim cu specialiştii ISU şi ai Apelor Române. Acționăm acum ca să prevenim pe viitor.


Astăzi a început demolarea fostelor bazine ale Metalurgicii situate în aval de Prebet şi Podul de la CFR”, a anunțat Primăria, pe Facebook.

Reamintim că zona Aiud a fost afectată de o viitură puternică, în 23 iunie, după o ploaie torențială.

Vezi FOTO-VIDEO Viitură puternică la Aiud: Străzi inundate și mașini distruse

Au fost inundate case, grădini, străzi, a fost întreruptă circulația feroviară, au fost evacuate persoane din locuințe.

Vezi și VIDEO REPORTAJ – Inundațiile de la Aiud: ”De 15 ani nu am mai văzut așa ceva”. Viitura a făcut prapăd în jumătate de oră

Unii localnici au spus atunci că nu au mai văzut așa ceva de 15 ani.

sursă foto: Primăria Municipiului Aiud – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Aiud? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului Aiud a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Delia Angela Gheorghiță – PSD, Dragoș Crișan – USR, Oana Badea – PNL, Dorin Munteanu – PRO Romania, Ionela Danciu – Independent, Ciprian Bogdan – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului Aiud?

Loading ... Loading ...

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Antreprenorul Andrei Sărmășan, în echipa lui Gheorghe Beleiu, candidatul PRO România la Primăria Alba Iulia (P)

Publicat

Andrei Sărmășan, antreprenor din Alba Iulia, a intrat în PRO România și va merge alături de avocatul Gheorghe Beleiu, pe listă pentru Consiliul Local Alba Iulia. 

Potrivit unui comunicat de presă,” în vârstă de 39 de ani, Andrei Sărmășan este căsătorit, are o fetiță și se află în managementul uneia dintre cele mai cunoscute companii private din Alba, și nu numai. Numele său se va regăsi pe una dintre primele poziții ale listei de candidați PRO România la Consiliul Local al municipiului Alba Iulia.

„Decizia am luat-o după ce m-am convins că PRO România este partidul în care mă regăsesc din toate punctele de vedere. Deja, suntem o echipă determinată, formată din oameni profesioniști, care cunosc realitățile și problemele cu care se confruntă Alba Iulia.

Veți vedea că în  lista pe care o propunem pentru Consiliul Local se regăsesc persoane cu expertiză certă în domeniile lor de activitate, capabili să ofere municipalității soluții pe termen scurt, mediu și lung.”, a precizat Andrei Sărmășan.

CITEȘTE ȘI: SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia, PRO România l-a nominalizat pe avocatul Gheorghe Beleiu.

„La noi nu merge cu jumătățí de măsură și nu oferim locuri pe listă doar ca să ne aflăm în treabă. Vom veni în fața alegătorilor cu oameni care au demonstrat  și care pot aduce plus-valoare în comunitățile unde candidează. Venirea lui Andrei în echipa noastră e, fără îndoială, un câștig pentru fiecare albaiulian. E un antreprenor de succes, cu ani și ani de muncă în spate dar și un om cu un caracter deosebit”, a transmis Horațiu Florea, coordonatorul filialei Alba a PRO România.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate