Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă să scapi de pedeapsă după ce ameninți, scuipi și vrei să lovești polițiști. Dosar de ultraj închis de Judecătoria Sebeș

Publicat

politie noaptea

Patru mii de lei, câte 2000 de lei de polițist, atâta l-a costat pe un bărbat din Sibiu, dar care are domiciliul în Șpring, să scape de un dosar penal de ultraj, după ce a amenințat cu moartea, a lovit mașina de poliție, a încercat să muște doi polițiști și i-a scuipat.

Totul s-a petrecut în urma cu un an, în data de 14 noiembrie 2021, după ce bărbatul a fost găsit beat, cu autoturismul suspendat pe un pod. La fața locului au intervenit în primă fază doi polițiști de la Secția rurală numărul 7 din Sebeș, care au și fost victime în dosarul de ultraj. 

După ce a fost găsit de polițiști, a început un adevărat scandal provocat de bărbat, care s-a transformat într-un dosar penal de ultraj, dosar închis la începutul lunii decembrie a anului 2022, de judecătorii din Sebeș, la propunerea procurorilor. 

Motivul pentru care dosarul a fost închis este acela că bărbatul a achitat daunele morale în valoare de 4000 de lei, câte 2000 de lei pentru fiecare polițist, și a precizat că regretă fapta.

Cu ușurință, atât procurorii dar și judecătorii din Sebeș, au considerat că dacă bărbatul a achitat daunele morale și cei doi polițiști nu mai au pretenții, dosarul de ultraj poate fi închis.

Dosarul a fost închis la sfârștiul anului 2022, un an marcat din plin de evenimente în care polițiștii au devenit victime ale șoferilor agresivi în trafic, dar și în urma unor alte incidente, unde oamenii legii au intervenit.

Motivarea instanței a devenit publică fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Ce s-a întâmplat în seara de 14 noiembrie 2021

Potrivit motivării instanței, ”în fapt, prin actul de sesizare numiții (n.r. T.C. I și M.G.A), agenți de poliție în cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală  au precizat că, în data de 14.11.2021, în jurul orei 21:40, în timp ce se aflau în Îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, respectiv în serviciul de patrulare în schimbul 2, s-au deplasat pe DJ 1061 către localitatea Vingard, pentru a interveni la un apel semnalat prin SNUAU 1 12, iar între localitățile Drașov și Șpring au observat autoturismul marca Renault cu nr. de înmatriculare provizoriu SB 041303, care se deplasa în fața lor pe sensul de mers Drașov-Șpring, intrând pe sensul opus de mers, părăsind partea carosabilă și intrând în șanțul de pe partea stângă a DJ 1061, rămânând suspendat.

În continuare, agenții de poliție s-au deplasat la autoturism pentru acordarea primului ajutor medical, ocazie cu care l-au identificat la volan pe numitul (n.r. V. V. F.), care a refuzat intervenția unui echipaj de ambulanță.

Cu aceeași ocazie, întrucât emana halenă alcoolică, agenții de poliție au procedat la testarea- acestuia ax aparatul marca Drager, rezultând o alcoolemie de-0,78mg/l alcool pur în aerul expirat, conform testului nr. 485/14.1 1.2021.

După testarea acestuia cu aparatul alcotest, agenții de poliție i-au pus în vedere numitului că trebuie să îi însoțească la Spitalul Municipal #Sebeș în vederea recoltării de mostre biologice de sânge, însă acesta a devenit agresiv, adresându-le polițiștilor  amenințări cu acte de violență, respectiv cu moartea, a sărit să îi lovească, i-a mușcat, i-a scuipat și a lovit cu picioarele echipajul de poliție cu nr. de înmatriculare MAI 53926, creându-le o stare de temere și punând în primejdie integritatea fizică a acestora.

Ulterior, la fața locului s-a deplasat în sprijin autospeciala de poliție cu nr. de înmatriculare MAI 51772, condusă de către agentul-șef de poliție, vehicul față de care s-au exercitat lovituri cu piciorul de către numitul, iar în momentul în care s-a reușit introducerea agresorului pe bancheta din spate a autospecialei, acesta l-a scuipat și pe agentul de poliție.

Fiind audiat în calitate de persoană vătămată, numitul  a declarat că își însușește actul de sesizare formulat împreună cu colegii  și că în seara zilei de 14.11.2021 se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza, ambii fiind agenți de poliție în cadrul Secției nr.7 Poliție Rurală Sebeș, fiind cu autospeciala cu nr. de înmatriculare MAI 53926. A precizat că la un moment dat, în timp ce se deplasau la un apel 112, a observat un autoturism marca Renault care rula în fața lor, iar la un moment dat a părăsit partea carosabilă și a intrat în șanț, oprindu-se suspendat cu roțile din spate.

L-au identificat pe numitul  aflându-se la volanul autoturismului, în interior mai aflându-se și un câine de talie mare, respectiv un ciobănesc belgian.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest întrucât emana halenă alcoolică, ocazie cu care a reieșit o valoare 0,78 mg/l în aerul expirat astfel că, conform procedurii trebuia să-l conducă la cea mai apropiată unitate spitalicească în vederea recoltării probelor biologice de sânge.

După ce conducătorului auto identificat în persoana numitului i s-a adus la cunoștință că o să fie condus la Spitalul Municipal Sebeș pentru recoltarea de probe biologice de sânge.

Ulterior, numitul și-a schimbat comportamentul și a început să devină agresiv, sens în care, inițial, a început să le adreseze injurii, după care să le adreseze amenințări, inclusiv cu moartea.

Persoana vătămată a precizat că i-au fost adresate amenințări cu moartea, lovindu-se totodată la degetul mare de la mâna dreaptă în momentul în care a procedat la imobilizarea acestuia.

În continuare, persoana vătămată declară că l-a condus la autospecială, acesta continuând să se manifeste agresiv și amenințător la adresa lor, au încercat să îi facă un control corporal, însă nu au reușit întrucât acesta a început să lovească autospeciala cu picioarele, cu capul, cu cătușele, respectiv portiera și aripa din spate.

La un moment dat, au reușit să-l introducă în autospecială,  urcându-se la volanul autospecialei, iar colegul  în spate cu agresorul. Nu au reușit însă să pornească de pe loc, întrucât a încercat să îl muște de gât pe, sărind între scaune spre el.

Totodată a început să-l scuipe pe colegul lui  și să lovească cu picioarele interiorul autospecialei. Ulterior, l-au scos din interior și l-am pus jos, solicitând sprijinul din partea colegilor.

După aprox. jumătate de oră a venit la fața locului colegul cu autospeciala MAI 51772, moment în care s-a liniștit oarecum, însă când s-a procedat la introducerea acestuia în autospecială a început să devină din nou agresiv și a lovit cu picioarele și autospeciala cu nr MAI 51772 de la Postul de Politie Săsciori, respectiv tot în portiera din stânga spate și în aripa din spate”, se arată în motivarea instanței.

Cum au judecat magistrații din Sebeș confirmarea renunțării la urmărirea penală

Cei doi polițiști au precizat că nu mai pretenții din partea șoferului, deoarece acesta a plătit câte 2000 de lei daune morale. De asemenea bărbatul și-a dat aacordul de a presta o astfel de activitate neremunerată, ceea ce denotă regret din partea acestuia cu privire la săvârșirea faptelor și dorința acestuia de implicare în ordinea socială a comunității.

Drept urmare judecătorii au considerat că faptele bărbatului nu au adus o atingere gravă asupra polițiștilor și că ”având în vedere că daunele morale au fost achitate, iar persoanele vătămate au comunicat că nu mai au nicio pretenție în cauză. Astfel, s-a constatat existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse prin săvârșirea infracțiunii”, se arată în motivarea instanței.

”Astfel, în mod corect s-a reținut că nu există interes public în urmărirea faptei având în vedere conținutul faptei și împrejurările concrete de săvârşire a acesteia, modul și mijloacele utilizate, scopul urmărit, urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracțiunii, existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracțiunii, precum și atitudinea procesuală a inculpatului”, au concluzionat magistrații.

Drept urmare au confirmat cerere de renunțare la urmărirea penală, în data de 9 decembrie 2022. Soluția, potrivit portalului rejust.ro, dar și a minutei pe scurt a fost definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax