Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cât cresc salariile profesorilor, în 2024. Majorarea în două tranșe, anunțată de Guvern și calculele sindicatelor

Publicat

Creșterea salariilor pentru profesori în 2024 va fi în două tranșe, după cum a confirmat ministrul Educației. Majorarea pentru un profesor debutant, nivel în funcție de care vor crește și celelalte venituri din Învățământ, este pregătită de sindicate.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni seara că majorarea de salarii pentru profesori este de 13% de la 1 ianuarie 2024 și de 7% de la 1 iunie.

”Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an”, a comunicat ministrul.

Grilele de salarizare a profesorilor sunt pregătite de sindicatele din Educație, potrivit edupedu.ro.

Majorările pentru profesori, directori și inspectori

Pentru un profesor debutant, creșterea este de cel puțin 400 de lei.

În privința directorilor de școli și inspectorilor, conform sursei citate, salariul va crește cu 1.500 de lei, la care se aplică creșterea de 13% din ianuarie 2024, apoi 7% în iunie.

În OUG 57/2023, promisiunea pentru profesori este că salariul pentru nivel debutant va fie gal cu salariul mediu brut pe economie.

Ordonanța prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin noua grilă.

Salariul profesorului debutant stabilil prin OUG era de 3.300 de lei, iar creșterea de 13% înseamnă aproximativ 3.700 de lei.

Marcel Ciolacu: trebuie introduse criterii de performanță

Premierul Marcel Ciolacu spune că bugetul pentru Educație va fi cel mai mare din istorie. De asemenea, susține că vor trebui introduse criterii de performanță.

În 2024 va exista „cea mai mare alocare bugetară din istorie” pentru Educaţie – 61% în plus faţă de bugetul din acest an, însă, pe lângă resursele financiare, este necesară o cu totul altă abordare în ceea ce priveşte resursele umane, spune premierul.

„Aşadar, pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanţă în sistemul de învăţământ! Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă”, a subliniat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    marți, 12.12.2023 at 16:19

    Pentru d-na Leca ,profesoară de lectură, 13+7 egal 50. Miniştrii PSD-işti fără nici o calificare, ca Ciolacu.

  2. Mark

    marți, 12.12.2023 at 17:17

    Ligia Deca is „selling out” the teachers. She should resign, as she is unable to fulfil the prior agreement established earlier this year. They are framing this to be a good thing, when in actuality, they are reneging on an earlier promise/deal. TEACHERS SHOULD NOT ACCEPT THIS!! Walk out for Christmas break and don’t return until you get what you were told you would get. PERIOD! No negotiating. That’s already been done.

  3. SsS

    marți, 12.12.2023 at 19:41

    încă o „_UE” pentru profesori…aveți încredere în promisiunile incompetenților și ale mincinoșilor … trist, dar vă meritați soarta, mămăligarilor !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax