Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât de mare este fenomenul furtului de energie, în România. Aproape 1.100 de cazuri, identificate în 2022. Plângeri penale

Publicat

Aproape 1.100 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale au fost identificate în 2022, anunță Delgaz Grid, într-un comunicat de presă. Valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 11 milioane de lei.

Reprezentanții companiei spun că improvizațiile în scop de fraudă pot afecta atât siguranța consumatorilor și a bunurilor acestora, cât și calitatea serviciului de distribuție.

Pe lângă cele 1.100, alte 617 fraude au fost depistate în primele cinci luni ale acestui an.

Plângeri penale

Un număr de 1.090 de cazuri de consum fraudulos au fost identificate, anul trecut, de inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, 580 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 510 la energie electrică.

Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

Anul acesta, în perioada ianuarie – mai, au fost identificate 617 fraude, din care 345 la gaze naturale și 272 la energie electrică. De asemenea, au fost depuse plângeri penale pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 4 milioane de lei.

Instalațiile clandestine utilizate, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate de cei ce le realizează și de „beneficiari”.

Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc.

Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața.

Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate.

Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat.

În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 1.090 de cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 23,5 GWh.

Spre comparație, 23.5 GWh (23.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 19.06.2023 at 12:49

    Tot pe ăia mici cad belelele. Ăia mari care fură cel mai mult sunt acoperiţi. Când a fost depistat unul barosan cu furt de către un salariat şi a făcut reclamaţie a venit inspecţia pentru acoperire şi tipul a fost dat afară după două săptămâni.Consumul ălora este trecut la CPT.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax