Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cât de periculoși sunt pufuleții pentru sănătate. Studiu realizat pe 32 de tipuri de produse diferite, de către APC


Publicat

Pufuleții fac parte din dieta românilor de zeci de ani și toată lumea îi îndrăgește, însă nimeni nu știe exact cât de periculoși sunt ei pentru sănătatea consumatorilor.

Deși la prima vedere par o bună alegere pentru că nu conțin multe calorii, profesorul Mencinicopschi atrage atenția asupra ingredientelor periculoase pe care le conțin.

Expertul în nutriție  descrie pufuleţii ca fiind un produs expandat obţinut din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutriţional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide.

Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului realizat pe diverse tipuri de pufuleți simpli și cu arome arată de ingredinte conțin aceștia.

Analiza Asociației pentru Protecia Consumatorului a fost efectuată asupra a 32 de tipuri de pufuleți, iar concluziile sunt următoarele:

– 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor

– 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!

– 34% din produsele analizate conţin sare iodată!

– 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!

– 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!

– 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!

– conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%

Ce ingrediente conțin pufuleții

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de pufuleţi analizate sunt următoarele: făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne.

Ce aditivi și arome găsim în pufuleți

În cele 32 de produse analizate de Asociația pentru Protecția Consumatorului s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acetaţi de sodiu, acid lactic, lactat de calciu şi acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprica şi aromă de fum.

Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E262 – acetatul de sodiu se folosește ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator și conservant. Poate produce reacţii alergice precum mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conțin E 270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copiii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

E 296 – acid malic, potențiator de aromă. Concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic.

E330 – Acidul citric este un agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E471 – mono și digliceride ale acizilor grași. Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.

E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Deficitul de vitamina B6 generează slăbiciune musculară, anemie, insomnie, căderea părului, oboseală cronică şi tulburări neurologice. Deficitul de calciu provoacă o serie de manifestări, cum ar fi: cârcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburări intestinale şi lipsa poftei de mâncare. Produsele care conţin acest aditiv nu trebuie consumate de către femeile însărcinate, copiii, hipoglicemicii, bătrânii sau cardiacii.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de către persoanele cu astm și gută.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Aromă de fum – produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.

Pufuleții nu sunt recomandați copiilor

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 175 kcal și 542 kcal. În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare.

Cantitatea de lipide per 100 grame produs variază între 9,1 grame și 35 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 2,3 grame și 20,4 grame. 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, în conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Sursă: Digi24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Zile libere plătite pentru cei care se vaccinează: Proiectul de lege a trecut în comisia pentru Muncă de la Senat

Publicat

Proiectul care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost adoptat miercuri în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Proiectul „O zi liberă pentru vaccinare”, care a fost inițiat de deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, a fost votat adoptat în unanimitate în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Propunerea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia de Sănătate și Comisia de Buget.

Urmează votul în Senat și dezbaterea din Camera Deputaților.

Proiectul prevede acordarea unei zile libere plătite, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării și a rapelului, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat;

În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență.

„De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului”, a anunțat deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba, București și alte 14 județe la traficanții de țigări. Suspecții vindeau tutun pe rețelele de socializare

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 32 de percheziții, în Alba, în alte 14 județe (Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor) și în București, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deținut în mod ilicit tutun de fumat.

9  mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în județele Prahova, Ilfov și București, ar fi desfăşurat activităţi de  prelucrare și comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunțurilor postate pe rețelele de socializare.

Persoanele bănuite, în perioada menționată, ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului de fumat.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor județene de poliție Prahova, Ilfov, Argeș, Ialomița, Alba, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor.

La activitate, au participat și polițiști ai serviciilor pentru acțiuni speciale din Prahova și Ialomița.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă, respectiv: înscrisuri, echipamente electronice și telefoane mobile, precum și 18,2 kg. de tutun mărunțit.

Prejudiciul estimat produs bugetului general consolidat prin faptele ce fac obiectul cauzei penale este de 110.000 de lei.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia în perioada Stării de Urgență. Expoziție a fotografului Cosmin Szekely la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Strada Muzeului, va găzdui vineri, 14 mai 2021, de ora 17:00, vernisajul expoziției „Alba Iulia în perioada Stării de Urgență”.

Expoziția cuprinde o serie de imagini realizate de fotograful Cosmin Szekely în Alba Iulia, care surprind aspecte ale orașului nostru în perioada Stării de Urgență martie – mai 2020, de la a cărei sfârșit se împlinește un an.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: ASTĂZI, proba de Matematică și Științe ale Naturii. Modele de subiecte

Publicat

Elevii de clasa a VI-a susțin joi a doua probă și ultima de Evaluare Națională 2021. Este vorba despre testarea la Matematică și Științe ale Naturii.

Proba este susținută cu prezența fizică a elevilor la acestea și respectarea normelor de prevenire COVID. Subiectele sunt concepute după modelele testelor PISA.

Testarea de 60 de minute vizează evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI). Are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate de peste un an de pandemie.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Modele de subiecte:

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate