Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Cât de treaz eşti în trafic?” 60% dintre şoferii români vorbesc la telefon, la volan, fără handsfree. Peste 70% dintre pietoni trec strada neregulamentar

Publicat

intersectie trafic semafor_2 Un sondaj realizat în cadrul campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan!” arată că 60% dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără a folosi un handsfree. Mai mult decât atât, aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan. De asemenea, 70% dintre pietoni traversează neregulamentar.

32% dintre şoferi spun că vorbesc rar la telefon atunci când conduc, cu excepţia situaţiilor în care apar urgenţe. Alţi 20% spun vorbesc la telefon fără handsfree din când în când, iar 8%, aproape la fiecare călătorie cu vehiculul.

Însă aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% – rar, când apar urgenţe, 13% – din când în când, 4% – aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul) şi aproape 20% au condus sub influenţă alcoolului cel puţin o dată.

Oboseala la volan se numără printre factorii care pot creşte riscul unui accident rutier şi, deşi această nu reprezintă neapărat un aspect discutat foarte des atunci când vine vorba de siguranţă rutieră, este un fenomen întâlnit pe şoselele din România. 54% dintre respondenţii care au participat la sondajul „Cât de treaz eşti în trafic?” au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiţi atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiţi la volan. De asemenea, întrebaţi dacă au aţipit vreodată în timp ce conduceau, 8% au recunoscut că au păţit acest lucru.

Datele sunt cu atât mai importante cu cât parcurgerea drumurilor din afară localităţilor pe timp de noapte – una din situaţiile cu risc crescut în care există pericolul de a adormi la volan – reprezintă o practică destul de des întâlnită, spun iniţiatorii sondajului. Astfel, 16% dintre şoferii participanţi la sondaj conduc zilnic în afară localităţilor pe timp de noapte, 33% fac acest lucru de câteva ori pe săptămâna, iar 31%, de câteva ori pe luna.

Consumul de băuturi alcoolice reprezintă o altă activitate care poate creşte riscul de accidente în trafic. Conform sondajului, aproape 1 din 5 şoferi a condus sub influenţă alcoolului cel puţin o dată (18% dintre respondenţi).

Peste 70% dintre respondenţii care au participat la sondajul „Cât de treaz eşti în trafic?” au declarat că traversează neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi). Mai mult decât atât, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puţin o dată (18% – foarte rar, 17% – uneori, 5% – adesea).

Distragerea atenţiei este o altă problema care poate creşte riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) – 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des.

77% dintre biciclişti nu folosesc echipament de protecţie. În ceea ce priveşte frecvenţa cu care bicicliştii circulă în trafic, 16% fac acest lucru zilnic, 36% – de câteva ori pe luna, iar 31% – de câteva ori pe an. Doar 17% au declarat că nu ies niciodată cu bicicletă în trafic.

De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecţie, cât şi genunchiere, cotiere şi alte elemente de siguranţă.

45% dintre participanţii la sondaj care merg pe bicicletă semnalizează cu mâna schimbarea direcţiei de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adopta deloc această practică.

Peste jumătate dintre motociclişti se strecoară printre maşini în trafic

54% dintre motocicliştii care au participat la sondajul „Cât de treaz eşti în trafic?” au declarat că poartă atât cască de protecţie, cât şi îmbrăcăminte de protecţie, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecţie atunci când circulă cu motocicletă.

De asemenea, peste jumătate dintre motociclişti se strecoară printre maşini, în trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. Nu în ultimul rând, 8% dintre motociclişti au declarat că au călătorit cel puţin o dată sub influenţă alcoolului.

Sondajul „Cât de treaz eşti în trafic?” s-a desfăşurat în perioada 21 august 2017 – 17 septembrie 2017 în mediul online, prin intermediul platformei treazlavolan.ro. Au participat 8.081 de respondenţi, majoritatea (76%) având între 18-25 de ani. Din totalul respondenţilor, 76% au fost bărbaţi, iar 23%, femei.

Campania este iniţiată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi a avut loc in perioada iulie – septembrie 2017 cu sprijinul Poliţiei Române, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară şi BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax