Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât de ușor îți poți pierde un cont din social media: Metoda codul prin SMS. Caz investigat de DIICOT Alba Iulia

Publicat

Cât de ușor îți poți pierde un cont din social media. Metoda codul prin SMS. Hackerii care ”vânează” conturi de Facebook sau Instagram sunt foarte inventivi și întind o serie de capcane virtuale pe internet. 

Într-o astfel de capcană a căzut și o persoană din Alba care a mers la poliție după ce și-a pierdut accesul la contul de Facebook. Cazul a ajuns în atenția DIICOT Alba Iulia. Persoana în cauză a comunicat o serie de date unui prieten de pe Facebook. 

Fără să știe contul prietenului său de pe Facebook era deja spart de hackeri. Aceștia au trimis un link și un mesaj prin care spuneau că au nevoie de ajutor pentru a-și recupera contul.

Metoda codul prin SMS

Drept urmare, cel care a sesizat cazul a accesat linkul trimis de prietenul său de pe Facebook și a primit un mesaj prin SMS.

A dat codul primit pe SMS, în speranța că îl va ajuta pe prietenul său. Însă, după ce a comunicat codul SMS nu a mai avut acces la contul său. Mai exact i-a fost spart lui contul.

Cât de ușor îți poți pierde un cont din social media. Ce a spus persoana anchetatorilor

Anchetatorilor le-a spus că: ”A dat curs solicitării unei persoane din lista sa de prieteni  de a-i comunica un cod primit prin SMS, pe care i l-a cerut persoana respectivă pe Facebook Messenger sub un anumit pretext.

Având în vedere că s-a apreciat de către procuror că sunt întrunite condiţiile de formă ale actului de sesizare, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”.

În urma audierii persoanei vătămate, aceasta a arătat că, la un moment dat, cândva în toamna anului 2023, a primit prin Facebook Messenger un mesaj de la o cunoştinţă, un fost vecin  căruia i-a pus la dispoziţie date private cerute de către respectivul sub pretextul că îi erau necesare pentru a-şi recupera contul Facebook, în această manieră persoane necunoscute obţinând accesul la contul său de Facebook.

Totodată, nu a putut preciza denumirea cu exactitate a contului (URL sau user-name) şi nu a putut pune la dispoziţie alte date minime cu privire la cont, iar între timp şi-a făcut alt cont Facebook. A precizat, de asemenea, că nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații

Judecătorii Tribunalului Alba au decis că nu mai este nevoie să continue ancheta. Drept urmare au admis cererea procurorilor și au închis dosarul. Decizia a fost definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax