Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât plătesc asigurătorii în baza RCA pentru fiecare accident. Frecvența accidentelor pe segmentul de transport. Precizările UNSAR

Publicat

colaj accident remorca rasturnat autostrada

Cât plătesc asigurătorii în baza RCA pentru fiecare accident. România este „campioană la accidente rutiere”. La nivelul întregului parc de autovehicule din ţara noastră, frecvența medie a accidentelor este de circa 6,6%, în comparaţie cu Ungaria sau Cehia, care au fiecare 2,8%, sau Slovenia cu 2,6%, conform celor mai recente date disponibile, informează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit UNSAR, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.240 de euro. Suma este, susțin reprezentanții UNSAR, mai mare decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Frecvența accidentelor pe segmentul de transport, de 3 ori mai mare

„Pe segmentul de transport, frecvenţa este de 3 ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule (19% vs. 6,6%).

Astfel, în medie, din fiecare 100 de vehicule de transport cu masă maximă autorizată de peste 16 tone, cel puţin 19 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau cu vătămări corporale şi decese. Aceste accidente sunt, de regulă, de o gravitate semnificativ mai mare decât în cazul altor categorii de autovehicule”, se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.ro.

Conform UNSAR, pe lângă frecvenţa mai ridicată, şi dauna medie despăgubită în baza poliţelor RCA pentru accidentele produse de aceste tipuri de autovehicule este semnificativ mai mare decât dauna medie înregistrată la nivelul întregului parc auto.

„Nu în ultimul rând, foarte multe despăgubiri se plătesc pentru accidente produse în afara ţării, mai ales că în unele state nu există limite de despăgubire pentru vătămări corporale sau deces ori chiar pentru daune materiale”, se precizează în document.

Despăgubiri în medie de peste 2.240 de euro pentru fiecare accident

Asigurătorii din România plătesc pentru fiecare accident, în medie, în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.240 de euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Astfel, pentru comparaţie, în Ungaria dauna medie RCA este 1.910 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 17% mai mari decât în Ungaria.

„Numărul accidentelor rutiere şi despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influenţează evoluţia primelor RCA. Chiar dacă anumiţi indicatori tehnici ce ţin de asigurările RCA publicaţi de către ASF par a se fi îmbunătăţit în ultimul timp, este important de spus că aceştia s-au aflat în <zona roşie> timp de peste 10 ani. Cu alte cuvinte, asigurările RCA au fost o cauză constantă de pierderi pentru companiile de asigurări”, se mai spune în comunicat.

Conform UNSAR, ultimii ani au însemnat, totodată, şi două falimente importante ale unor asiguratori care operau preponderent pe zona RCA şi care practicau tarife subdimensionate, care nu le-au permis să îşi achite obligaţiile asumate faţă de clienţi şi păgubiţi.

„Asigurările funcţionează pe principiul mutualităţii, adică toţi şoferii împart între ei riscul la care sunt expuşi. Acest lucru înseamnă că numărul accidentelor rutiere, dar şi valoarea despăgubirilor plătite la nivelul întregii pieţe influenţează costul poliţei RCA pentru toţi contributorii, chiar dacă situaţia individuală a unui şofer este pozitivă, fără accidente înregistrate”, precizează sursa citată.

Asigurătorii susţin că, într-o economie de piaţă, primele RCA trebuie să reflecte riscul asumat de companiile de asigurări, beneficiile pe care le oferă în raport cu asiguratul/păgubitul, dar şi istoricul daunalităţii pe această formă de asigurare.

UNSAR: Tarifele RCA, „înghețate” încă din luna aprilie

Potrivit UNSAR, în România, tarifele RCA sunt „îngheţate” încă din luna aprilie a anului trecut, dar nu şi costurile cu despăgubirile.

„Dauna medie plătită în baza poliţelor RCA la trimestrul trei din 2023 a crescut cu circa 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022. În plus, taxele şi contribuţiile achitate de asigurători au crescut semnificativ în ultimii ani. Doar 6 asigurători locali dintr-un total de 25 de companii sunt activi pe piaţa RCA. Nu în cele din urmă, ne exprimăm încă o dată, şi pe această cale, deschiderea către un dialog tehnic şi echilibrat pentru găsirea celor mai bune soluţii în contextul dat, împreună cu autorităţile, care să nu afecteze şi mai mult puţinii asigurători RCA rămaşi în piaţă tocmai datorită seriozităţii în care şi-au condus activitatea”, precizează sursa citată.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.

Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax