Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cât va costa modernizarea Centrului de recuperare și reabilitare de la Galda de Jos. Cum va arăta clădirea

Publicat

Datele investiției pentru modernizarea Centrului de recuperare și reabilitare de la Galda de Jos vor fi actualizate. Consilierii județeni aprobă, în ședința din 2 aprilie, devizul de lucrări la faza de proiect tehnic. Printr-o cofinanțare PNRR, clădirea va fi renovată pentru a asigura creșterea condițiilor de confort pentru persoanele instituționalizate.

Clădirea este administrată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba. A fost dată în folosință în anul 1984. În urma investiției, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din Galda de Jos va fi modernizat și transformat în Centru de Abilitare și Reabilitare (CABR).

Contractul de finanțare a fost semnat în decembrie 2022. Finanțarea nerambursabilă (PNRR) este de 12.604.813,10 lei.

În etapa de avizare a lucrărilor (2023), suma estimată era de 20.837.828,72 lei, din care lucrări construcții-montaj 16.554.185,71 lei, cu TVA inclus. Contribuția CJ Alba era de 8.233.015,62 lei.

Apoi, devizul a fost actualizat la faza de proiect tehnic.

Valoarea totală a investiţiei este de 27.571.629,39 lei, din care lucrări de construcții-montaj 16.999.458,36 lei, cu TVA inclus.

Din bugetul județean va fi suportată suma de 14.966.816,29 lei.

Durata de realizare a obiectivului de investiții este de 24 luni.

Centrul de reabilitare Galda de Jos. Situația actuală

Clădirea a fost pusp în funcțiune în 1984, ca un staţionar de 212 locuri. Finisajele şi dimensionarea spaţiilor a fost făcută conform normelor valabile în 1982. Majoritatea finisajelor şi instalaţiilor sunt în funcţiune şi în prezent. Au un grad ridicat de uzură.

Cantina, sala de mese şi magaziile aferente funcţionează pe amplasamentul castelului vechi.

Acum, accesul se face prin curtea castelului vechi pentru personal, beneficiari şi aprovizionare cantină şi diverse materiale, poziţionată în partea de vest.

Alt acces este prin partea de sud-est, direct din stradă cu destinaţia de aprovizionare cu materiale combustibile şi altele către corpul anexă.

Clădirea-anexă are destinaţia de spălătorie, uscătorie, centrală termică și depozit. În compartimentarea actuală sunt montate utilaje vechi. Unele din ele au fost reparate, altele au fost modernizate.

Centrul de reabilitare Galda de Jos. Lucrări

Prin realizarea investiţiei se dorește realizarea unui centru rezidențial cu maxim 50 de beneficiari, cu menținerea locației.

Vor fi lucrări de modernizare la clădirea principală (subsol, parter și trei etaje) și anexă.

Se vor monta două staţii de încărcare vehicule electrice cu două puncte de încărcare pe staţie.

Clădirea se află pe un teren de 5.885 mp, ce va fi amenajat cu acces auto și pietonal, racordarea utilități.

Cantina, sala de mese și magaziile vor fi mutate la parterul clădirii.

Spațiile vor fi renovate. Se vor înlocui pardoselile de mozaic de pe holuri și casa scării cu covor PVC de trafic intens.

Se vor reface zugrăvelile interioare lavabile, instalațiile electrice, sanitare, termice. Vor fi schimbate geamurile. Vor fi înlocuite corpurile de iluminat.

Clădirea va avea instalații de detecție și semnalizare incendiu, climatizare și ventilații, paratrăznet, supraveghere video și antiefracție, control acces, internet, telefonie, cablu TV.

De asemenea, vor fi făcute izolații termice și vor fi montate panouri fotovoltaice și pompe de căldură aer-apă.

Curtea va fi amenajată și se va construi gard nou.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax