Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câte milioane de euro a plătit statul român, foștilor deținuți care au câștigat despăgubiri la CEDO. Ce sumă au primit, în medie

Publicat

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a dezvăluit cât a plătit statul român, foștilor deținuți care au câştigat despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„În ultimii 15 ani, în sistemul penitenciar au fost deţinute 160.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, în ultimii 15 ani, au câştigat la CEDO despăgubiri

  • în media sumei de 4.000 – 5.000 de euro

4.300 de foste persoane private de libertate, raportat la 160.000.

Suma totală pe care statul român a plătit-o, până în acest moment

  • din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională a Penitenciarelor la dispoziţie

este de 16,8 milioane de euro. (…)

Procentul cauzelor câştigate la CEDO este în marja 2-3%. (…)”, a declarat Halchin, potrivit Agerpres.

Măsuri de combatere a supraaglomerării în penitenciare

”Dacă vom caza 100 de persoane, în orice infrastructură, fie ea şi de tip hotelier, vă garantez că în 15 ani vor fi două-trei plângeri sau reclamaţii.

S-a vehiculat de foarte multe ori că statul român plăteşte sute de milioane de euro, ceea ce nu este adevărat”, a spus șeful ANP.

El a menţionat că, anul trecut, ANP a avut printre priorităţi combaterea supraaglomerării.

„Acest fenomen încă se mai regăseşte la nivelul sistemului penitenciar deşi este într-o continuă ameliorare și în anul supus analizei, ca şi în 2022.

Eforturile în această direcţie au presupus două tipuri de măsuri

  • o măsură de ordin administrativ, care presupune transferuri, transferurile persoanelor private de libertate în interiorul, să spunem, subdiviziunii unităţilor de acelaşi regim
    • şi, după cum observăm, am avut 3.400 de transferuri sau 3.600 de transferuri în 2023, în comparaţie cu 2.800 în 2022
  • a doua direcţie de acţiune în sensul combaterii supraaglomerării este, în mod evident, dezvoltarea fizică a sistemului penitenciar”, a explicat Dan Halchin.

Câte locuri vor fi în penitenciare

Şeful ANP a amintit că Guvernul a aprobat un memorandum cu măsuri de extindere a infrastructurii penitenciare.

„Practic, în intervalul 2022 – 2025, documentul programatic spune că trebuie să ne mărim capacitatea cu 7.800 de noi locuri de cazare. După eforturi realmente extraordinare, s-a reuşit, pentru al treilea an consecutiv, respectarea acestei planificări.

Cu alte cuvinte, în 2023 au fost programate a fi date în folosinţă un număr de 1.275 de noi locuri, au fost date 1.282.

Un aspect foarte important care trebuie menţionat este faptul că noile penitenciare de la Unguriu şi de la Berceni, unităţi care despre care s-a vorbit foarte mult timp, au beneficiat de semnarea contractului de execuţie propriu-zisă. Începând din anul acesta, din ianuarie, unităţile se află în faza de execuţie”, a menţionat Halchin.

Conform acestuia, în 2023, pentru infrastructura fizică a sistemului penitenciar s-au derulat lucrări pe 28 de şantiere.

„Volumul acestora a crescut până la 35 în acest moment. În următoarele două-trei luni vom ajunge la 74 de şantiere în tot sistemul, evident, la nivel naţional. Nu sunt numai privind locuri de cazare, sunt şi lucrări care ţin de alimentarea cu gaz metan, redimensionarea reţelelor de evacuare a apelor uzate ş.a.m.d”, a punctat şeful ANP.

Fugari repatriați

Anul trecut au fost repatriaţi un număr de aproximativ 1.000 de fugari.

„Condiţiile din sistemul penitenciar românesc nu sunt nici pe departe aşa cum sunt clamate sau blamate de unele persoane care se află în anvergura unui proces penal sau a altuia. Se poate trage concluzia că

  • în ipoteza în care condiţiile de detenţie ar fi fost necorespunzătoare
  • sau dacă noi am fi făcut ceva incorect în sistemul penitenciar

instanţele internaţionale din ţările cu care cooperăm n-ar fi luat decizia repatrierii unui număr atât de semnificativ de persoane care să-şi execute pedeapsa în România”, a susţinut Dan Halchin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 12.03.2024 at 12:08

    Păcat, cu banii ăia făceau o puşcărie de top. Oricum cum o dai tot la proştii care conduc Romania ajungi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax