Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câte pensii speciale sunt în România și câte sunt mai mari de 10.000 de lei. Parlamentarii, exceptați de la taxa de solidaritate

Publicat

p

În România sunt peste 9 mii de beneficiari de pensii speciale. Aproape jumătate dintre ei primesc peste 10 mii de lei pe lună. Vorbim aici de foști magistrați, foști angajați din sistemul aeronautic civil și foști angajați ai Curții de Conturi.

„Pensiile speciale sunt speciale în sensul că nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acești bani la sfârșitul carierei lor. Avem o problemă legată de actualizare. Pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc încontinuu”, a explicat Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii.

În această schemă a pensiilor de peste 10 mii de lei se mai încadrează alte 300 de persoane care au contribuit la sistemul de pensii, dar și 3.000 de militari..

Pensiile speciale ale parlamentarilor nu vor fi luate în calcul pentru viitoarea taxă de solidaritate impusă pensiilor de peste 10.000 de lei pentru că sunt încadrate generic la indemnizații pentru limită de vârstă, plătite din bugetul Parlamentului. Asta deși, în unele cazuri, pensiile parlamentarilor depășesc 10 mii de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public.

Dragos Pîslaru, fost ministru al Muncii: „Înainte de a lansa în spațiul public orice fel de idee trebuie să faci un studiu de impact, în legislatie scrie lucrul acesta. Să vehiculezi praguri la 10.000 lei, să vehiculezi modul în care va fi aplicat un procent sau altul fără să ai un studiu făcut denotă lipsă de profesionalism”.

Deocamdată s-au făcut calcule la nivel ipotetic doar pe cele 4.046 de pensii de serviciu și 300 de pensii stabilite pe baza contributivității, deși ministrul Finanțelor a declarat că va fi impozitat absolut tot ce depășește 10 mii de lei, astfel încât să evite ca măsura să fie declarată neconstituțională. Din discuțiile de până acum, pensiile mari ar urma să fie impozitate progresiv cu 30, 40 ori 50%.

 

Sursă: Digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 18.07.2019 at 18:08

    Sunt convins 95% ca asa ceva nu se va intampla !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax