Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câte pensii vor fi recalculate în România. Ministerul Muncii anunță că a început procedura de achiziție a softului necesar


Publicat

pensii bani

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat luni, că vor fi începute procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării celor aproape 5 milioane de pensii. Legea prevede majorarea etapizată a pensiilor, până în 2021.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea pensiilor.

Citește și Legea privind sistemul public de pensii, promulgată de preşedintele Iohannis. Ce prevede actul normativ

”Vom demara procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și, în paralel, vom face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat din alte instituții pentru efectuarea recalculărilor și dacă și câți oameni trebuie angajați. Evident că datele problemei s-au schimbat din cauza acestei întârzieri cauzate de opoziție”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Muncii, Marius Budăi.

sursă: hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    luni, 08.07.2019 at 19:36

    Toata neputinta voastra se datoreaza existentei opozitiei ! Ma da tantalai ne mai credeti.Ca e plin la voi in partid, asta e un caz particular .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

2 august 2020: Ziua Surorilor. Profitați de această zi pentru a le reaminti cât de mult le iubiți. Surori celebre în istorie

Publicat

În prima duminică din luna august se sărbătorește la nivel internațional Ziua Surorilor, mai puțin cunoscută la noi. 

Totuși, chiar dacă este pentru prima dată când auziți de acest lucru, profitați de această zi pentru a spune surorii sau surorilor dumneavoastră ”la mulți ani”.

Vă puteți petrece această zi încercând să o faceți mai specială pentru ea și chiar îi puteți face un mic cadou. Amintiți-vă de momentele din copilărie și veți înțelege că sora voastră este de fapt, unică.

Cu toate că nu se cunosc originile Zilei Surorilor, putem urmări cuvântul englezesc pentru soră în cuvântul vechi norvegian „sistir”, care provine din cuvântul proto-germanic „swester”.

În unele societăți, termenul „soră” s-a extins în sensul său colocvial pentru a include femeile care împart o prietenie strânsă.  Să ne luăm un moment pentru a sărbători câteva surori mari și memorabile din întreaga istorie.

Surori celebre

În 39 î.e.n., surorile Trung, Trung Trac și Trung Nhi, au condus prima mișcare de independență vietnameză prin rebeliunea de succes împotriva dictatorilor lor chinezi și instituirea propriului stat independent matriarhal. Au fost crescute învățând arte marțiale și studiind arta războiului și au continuat să creeze o mare armată de rebeli care erau în mare parte femei. ab24

Surorile Grimke, Angelina și Sarah, au fost activiste și abolitioniste pentru drepturile femeilor din secolul al XIX-lea, ceea ce este extrem de impresionant, având în vedere că tatăl lor era un proprietar de sclavi înstăriți în orașul natal din Charleston. Doamnele și-au respins stilul de viață de lux, s-au mutat spre nord, au devenit Quakers și au ținut prelegeri despre experiențele lor martor la brutalitățile sclaviei.

Surorile Bronte, Charlotte, Emily și Anne sunt cunoscute pentru romanele și realizările lor din literatură. Se spune că surorile au fost deosebit de apropiate din cauza deceselor mamei și a celor două surori mai mari, precum și că au fost crescute într-o relativă izolare.

Patricia, Minerva și Antonia Mirabal, cunoscute și sub numele de Las Mariposas, sunt eroine naționale în Republica Dominicană pentru opoziția lor față de dictatorul Rafael Trujillo. Cele trei tinere au devenit simboluri ale rezistenței populare și feministe în timpul secolului XX.

Serena și Venus Williams sunt, probabil, cele mai faimoase surori din lume acum. Amândouă au deschis calea pentru mulți alți jucători afro-americani și hispanici într-un sport odată foarte exclusiv și omogen.

Acestea sunt doar câteva dintre surorile cunoscute de-a lungul istoriei.

Asigurați-vă însă că vă prețuiți propria soră, fie că este sau nu celebră.

Foto: Lorri Lang from Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Documentar tulburător realizat de un călugăr de la Mănăstirea Oașa. 71 de ani de la deportările în Siberia

Publicat

d

În urmă cu câteva zile s-au împlinit 71 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Tragedia prin care au trecut acești oameni a fost documentată video de un călugăr de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba. Dacă priviți acest film mai mult de câteva zeci de secunde, vă va captiva în asemenea măsură încât veți dori să îl vedeți imediat în întregime și le veți spune și prietenilor despre el.

m

Monahul Moise Iorgovan a realizat cu eforturi de care puțini oameni ar fi fost în stare, un film documentar numit: ”Să nu ne răzbunați”, un titlu inspirat de Mircea Vulcănescu.

Un film pe care absolut toți românii ar trebui să îl vadă. Forța mărturiilor acestor oameni depășește orice posibilitate de a le repovesti.

Câteva dintre aceste confesiuni sunt la fel de puternice ca cele ale lui Alexander Soljenițân, cu care, de altfel, unul dintre protagoniștii filmelor părintelui Moise, a împărțit lagărul. Altele, poate mai puternice.

Mulți dintre protagoniștii documentarului nu au povestit nici măcar familiilor lor prin ce au trecut în lagărele rusești. Experiențele lor și modul în care și-au deschis sufletul în fața monahului de la Oașa reprezintă un document extraordinar, care ar trebui să rămână în arhiva eternă a poporului român de pe ambele maluri ale Prutului.

Monahul Moise de la Oașa a documentat și alte subiecte extrem de dure, cum ar fi foametea provocată de ruși în Basarabia, în 1945 și patimile deținuților din închisorile comuniste.

Ce s-a întâmplat atunci

Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, operaţiune denumită conspirativ ‘IUG’, s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 ”Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Conform documentelor de arhivă, la această operaţiune au participat 4.496 de ‘lucrători operativi’ ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi din alte republici, 13.774 de ofiţeri şi soldaţi şi 4.705 de activişti de partid din Moldova.

Pentru asigurarea transportului intern al celor ce au fost ridicaţi au fost mobilizate 4.069 autovehicule, iar pentru transportarea basarabenilor în Siberia şi RSS Kazahă au fost pregătite 30 de eşaloane de tren, respectiv 1.573 de vagoane de vite.

Surse: deschide.md, fericiticeiprigoniti.net

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul liturgic al Catedralei Încoronării. Săptămâna a 9-a după Rusalii, 2-8 august 2020

Publicat

Programul liturgic al Catedralei Încoronării. Săptămâna a 9-a după Rusalii, 2-8 august 2020:

DUMINICA A 8-A DUPĂ RUSALII (Înmulțirea pâinilor) – 2 august

ora 8.30-10.00 – Utrenia
ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
(Predică Protos. Damaschin)
ora 18.00-19.25 – Vecernia şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
(Predică Ierom. Nicolae)

Luni, 3 august – Sf. Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

ora 7.00-8.00 – Utrenia
ora 8.00-9.15 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 18.00-19.25 – Vecernia şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Marţi, 4 august – Sfinții 7 tineri din Efes

ora 7.00-8.00 – Utrenia
ora 8.00-9.15 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 18.00-19.35 – Vecernia mare şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Miercuri, 5 august – Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

ora 7.00-8.00 – Utrenia
ora 8.00-9.20 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 18.00-19.20 – Vecernia mare cu Litie

JOI, 6 AUGUST – SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI

ora 8.30-10.00 – Utrenia
ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
(Predică Pr. Lucian Colda)
ora 18.00-19.35 – Vecernia mare şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Vineri, 7 august – Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla; Sf. Cuvios Pafnutie Zugravul
ora 7.00-8.00 – Utrenia
9.20-10.20 – Taina Sfântului Maslu
ora 8.00-9.20 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 18.00-19.25 – Vecernia şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Sâmbătă, 8 august – Sf. Ierarh Emilian Mărturisitorul, ep. Cizicului

ora 7.00-8.00 – Utrenia
ora 8.00-9.15 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 9.15-9.40 – Parastas de obşte
ora 18.00-19.00 – Vecernia mare

Postul Adormirii Maicii Domnului: vineri, 31 iulie – vineri, 14 august 2020

Liturghisitori: Pr. Păunel Juchi / Arhid. Ionel Târnăvean
Duhovnic: Ierom. Nicolae

Cântăreți: Diac. Cosmin Baciu şi Diac. Silviu Muntean
Paraclisier: Alexandru Marian

ORAR CATEDRALĂ:
6.30 – 21.00 (în zilele de peste săptămână)
7.30 – 21.00 (în duminici şi sărbători)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Belgienii au pus Alba în ”Zona Roșie”. Carantină și teste COVID 19 pentru cetățenii din 24 de județe care călătoresc în Belgia

Publicat

FOTO: airlinestravel.ro

Locuitorii din 24 de judeţe din România sunt incluși de autoritățile din Belgia, începând de sâmbătă, într-o listă a regiunilor din „Zona Roşie”.

Carantina şi testarea vor fi obligatorii pentru persoanele care provin din aceste județe şi care vor să călătorească în Belgia, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) belgian. De asemenea nu sunt permise călătoriile pentru cei care vin din Belgia în aceste județe din România

Astfel, începând de sâmbătă, Centrul (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), Sud-Estul (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), Sudul Munteniei (Arges, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) şi Sud-Vestul Olteniei (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) sunt în „Zona roşie”.

„Zona Roşie” înseamnă: pentru cei ce călătoresc în Belgia din zona roşie, carantina şi testarea COVID19 sunt obligatorii la sosirea în Belgia. Restul României rămâne în zona portocalie. Sunt recomandate carantină şi testare”, pentru cei ce vin din România în Belgia.

Conform MAE Belgia, nu sunt permise călătoriile neesenţiale din Belgia în regiunile româneşti din „Zona roşie”.

Zonele din România nu sunt singurele incluse pe lista roşie. Următoarele regiuni sunt şi ele vizate de măsura autorităţile din Belgia: Bulgaria (Severoiztochen, Yugozapaden), Franţa (Mayenne), Spania (Aragon, Navarre, Barcelona şi Lleida în Catalonia), Elveşia (Lake Geneva region), Marea Britanie (Leicester).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate