Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câte persoane din Alba au refuzat cardul de sănătate din motive religioase. Ce trebuie să facă dacă vor să meargă la un consult

Publicat

card sanatate

Cardurile de sănătate necesare pentru orice consult la un medic specialist sau de familie, pot fi refuzate de către populație. Refuzul poate fi argumentat pe motive religioase sau de conștiință. 

În județul Alba numărul celor care au refuzat cardul de sănătate este unul extrem de mic, potrivit datelor transmise de Casa de Asigurări de Sănătate Alba, la cererea alba24.ro. 

Mai exact, doar cinci persoane au refuzat din motive religioase să primească și să utilizeze un card de sănătate, în anul 2022 și 2023.

La polul opus, se află județul Buzău, unde peste 1600 de persoane au refuzat pe aceleași motive să primească cardul.

În lipsa cardului de sănătate pacienții se pot prezenta la un medic cu o adeverință care poate fi emisă de CAS.

Până la eliberarea cardului duplicat, dovada calităţii de asigurat se face cu o adeverinţă de înlocuire a cardului naţional şi care are o valabilitate de 60 zile de la data eliberării acesteia şi încetează înainte de acest termen în momentul activării cardului duplicat.

Începând cu data de 1 mai 2015, persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional, li se eliberează de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni.

Adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni de la data emiterii se eliberează la solicitarea asiguratului pe baza unei cereri adresate casei de asigurări de sănătate la care acesta este luat în evidenţă.

Cererea, pentru prima solicitare de eliberare a adeverinţei, va fi însoţită de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit.

În situaţia în care cardul naţional a fost returnat casei de asigurări de sănătate/CNAS anterior depunerii cererii de eliberare a adeverinţei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, asiguratul va face menţiunea acestui fapt în declaraţia pe propria răspundere.

Pentru persoanele, care au refuzat iniţial primirea cardului naţional, casele de asigurări de sănătate pot elibera cardurile naţionale oricând în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor

În această situaţie, cardul naţional se activează cu ocazia primei prezentări la medicul de familie în vederea acordării unui serviciu medical.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax