Connect with us
Publicitate

AIUD

Câte vizite intime au fost la Penitenciarul Aiud în anul 2022 între deținuți și neveste. Numărul a crescut față de 2021

Publicat

Chiar dacă sunt închiși și au de executat o pedeapsă pentru o infracțiune, deținuții pot primi vizite din partea rudelor și a familiei. Pe lângă vizitele normale, deținuții pot beneficia și de vizite intime dacă sunt căsătoriți și au un comportament bun în închisoare. 

Bilanțul Penitenciarului Aiud pe anul 2022 a fost făcut public iar în el apar date referitoare la vizitele primite de deținuți pe tot parcursul anului.

Au fost acordate 3660 de vizite deținuților aflați în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud.

În ceea ce privește vizitele cu dispozitiv de separare, la Aiud au fost acordate în 2022 3359 astfel de întâlniri și familie.

Fără dispozitiv de separare au fost 301 vizite.

În ceea ce privește vizitele intime de trei ore au fost în număr de 196 la Aiud. De asemenea au existat și vizite intime de 48 de ore, iar acestea au fost 9 la număr.

Comparativ în 2021 au fost 114 vizite intime de 3 ore și doar 1 de 48 de ore.

Cine are dreptul la vizită intimă

Pot beneficia de vizită intimă deţinuţii  care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) sunt condamnate definitiv şi sunt repartizate într-un regim de executare a pedepselor privative de libertate, respectiv sunt arestate preventiv în cursul judecăţii;

b) există o relaţie de căsătorie, dovedită prin copie legalizată a certificatului de căsătorie sau, după caz, o relaţie de parteneriat similară relaţiilor stabilite între soţi;

c) nu au beneficiat de permisiunea de ieşire din penitenciar în ultimele 3 luni anterioare solicitării vizitei intime, în cazul persoanelor condamnate;

d) nu au fost sancţionate disciplinar pe o perioadă de 6 luni, anterioară solicitării vizitei intime, sau sancţiunea a fost ridicată în cazul persoanelor condamnate, iar în cazul persoanelor arestate preventiv în cursul judecăţii în ultimele 30 de zile anterioare solicitării;

e) participă activ la activităţi şi programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială ori la muncă.

Deţinuţii au dreptul la vizită intimă cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 69 alin. (2) – (5) din Legea nr. 254/2013.

(3) În cazul în care între momentul aprobării cererii şi cel al acordării dreptului deţinutul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de alin. (1), vizita intimă nu se acordă.

Periodicitatea şi durata acordării vizitei intime

(1) Persoanele condamnate definitiv, respectiv arestate preventiv aflate în cursul judecăţii au dreptul la o vizită intimă o dată la 3 luni, cu durata de trei ore, cu respectarea condiţiilor legale.

(2) În situaţia în care vizita intimă este determinată de încheierea căsătoriei potrivit dispoziţiilor art. 75 din Legea nr. 254/2013, durata acesteia este de 48 de ore. Vizita se desfăşoară cu acordul directorului penitenciarului, care stabileşte data la care va avea loc vizita, informând în timp util persoana.

Procedura acordării vizitei intime

(1) Vizita intimă se aprobă de directorul penitenciarului, la solicitarea scrisă a persoanei condamnate definitiv, respectiv arestată preventiv aflată în cursul judecăţii.

(2) Persoana condamnată definitiv, respectiv arestată preventiv aflată în cursul judecăţii, soţul sau soţia ori, după caz, partenerul sau partenera au obligaţia, sub sancţiunea prevederilor art. 353 şi 354 din Codul penal, să se informeze reciproc, printr-o declaraţie pe propria răspundere, cu privire la existenţa unei boli cu transmitere sexuală sau a sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA. Declaraţiile se depun la dosarul individual.

Se va acorda dreptul la vizită intimă, ținându-se cont și de solicitările care au fost aprobate anterior, dar care nu au fost acordate, după o reanaliză a îndeplinirii condițiilor de acordare în prezent;

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax