Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câte ZILE LIBERE vor avea românii de PAȘTE 2023. Când este următoarea minivacanță pentru bugetari

Publicat

Zile libere 2023: următoarea minivacanță pentru bugetari este de Paște. La mijlocul lunii aprilie, este sărbătorit Paștele ortodox, perioadă în care vor fi patru zile libere.

Încă din 2018, este considerată zi liberă legală și Vinerea Mare. Prin urmare, vor fi libere vineri, 14 aprilie, sâmbătă, 15 aprilie (pentru cei care nu lucrează sâmbăta), duminică, 16 aprilie (prima zi de Paște 2023) și luni, 17 aprilie (a doua zi de Paște).

Vezi Calendar Ortodox 2023: TOATE sărbătorile importante din fiecare lună a anului: Zilele sfinților, zile de post, dezlegări

Zile libere de Paște 2023

Sunt considerate sărbători cu zile libere legale prima și în a doua zi de Paște, dar și Vinerea Marea (din 2018).

  • 14 aprilie 2023 – Vinerea mare
  • 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox (duminică)
  • 17 aprilie 2022– A doua zi de Paște Ortodox (luni)

Va fi, practic o minivacanță de 4 zile, inclusiv sâmbăta care este nelucrătoare pentru mulți dintre români.

Pentru catolici, cele 4 zile libere vor fi în perioada 7-10 aprilie, când la ortodocși sunt Floriile.

Cum se calculează data la care se sărbătorește Paștele

La început, Paștele era sărbătorit la aceeași dată, și de către Biserica Răsăriteană, şi de cea Apuseană. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă). S-a trecut la calendarul modern, gregorian.

Din motive de ordin confesional, bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian.

Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou. În 1923, congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, dar fiecare putea alege momentul oportun pentru această trecere.

Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei.

Însă, Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Sârbă nu au adoptat calendarul gregorian. În prezent Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Crăciunul după calendarul gregorian şi Paştele după cel iulian.

Alte ZILE LIBERE în 2023. Minivacanțe pentru români

  • 1 Mai (Ziua Muncii) – luni (minivacanță de 3 zile, sâmbătă-luni, 29 aprilie-1 Mai)
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
  • 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele 2 iunie şi 14 august libere. Guvernul a decis ca acestea să fie punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Zile libere 2023 – prevederi din Codul Muncii

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax