Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Categoriile de pensionari care vor primi pensii mai mari în februarie. Se restituie contribuțiile la sănătate reținute ilegal

Publicat

impozite bani taxe

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a explicat ce categorie de pensionari vor primi începând cu 1 februarie pensii mai mari cu 10%.

Se tipăresc noile taloane care vor aduce oamenilor restanțele. Este vorba despre cei cu pensii peste 4.000 lei care au plătit contribuții la sănătate, deși CCR a spus că nu trebuie să plătească.

„Vorbim în principal despre hotărârea Curții Constituționale numărul 650 pe 28 decembrie 2023 care spune că foarte clar că pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei nu mai sunt supuși acestei impozitări, respectiv a acestei contribuții de asigurări sociale de sănătate în procent de 10%.

Dacă urmăriți site-ul portalul Casei Naționale de Pensii Publice la rubrica statistici, acolo veți observa că în această situație sunt peste 200.000 de pensionari ale căror cuantum depășesc această sumă de 4000 de lei, astfel încât odată cu publicarea acestei decizii a Curții Constituționale în monitorul oficial,  ea este obligatorie.

Noi deja în această săptămână am început tipărirea și reușim ca săptămâna viitoare deja să finalizăm acest proces de tipărire.

Aceste taloane de pensii vor merge la Compania Națională de Poștă pentru a fi distribuite în teritoriu, astfel încât exact cu data de 1 februarie  deja pensiile vor fi acordate.” a mai spus șeful Casei Naționale de Pensii Publice

Ministrul Muncii, anunț îngrijorător despre recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că o recalculare se va face abia când vor exista suficienți bani la buget pentru eventualele majorări. Potrivit specialiștilor, ar fi nevoie de peste 30 miliarde de lei pentru a rezolva toate inechitățile din sistem.

Principalele inechități din sistemul de pensii care trebuie rezolvate urgent anul acesta țin de diferențele dintre bărbați și femei în ceea ce privește vârsta de pensionare, de diferențele de venituri în funcție de anul ieșirii la pensie, dar și de sporurile și orele suplimentare care nu au fost luate în calcul la stabilirea veniturilor pentru unii pensionari.

Specialiștii estimează că pentru rezolvarea tuturor acestor inechități, dar și a celorlalte care există în sistem, ar fi nevoie de peste 3 miliarde de lei în plus la buget. Unii specialiști vin cu sume chiar și mai mari, de 35 de miliarde de lei. Asta, în contextul în care ministrul Muncii, Marius Budăi, recunoaște că din acest motiv întârzie recalcularea pensiilor, pentru că momentan se fac calcule pentru a stabili dacă există suficienți bani la buget pentru eventualele majorări.

Tot ministrul este cel care spune că pensiile nu vor fi recalculate până când nu vor ști cu certitudine că sumele de la bugetul de stat sunt suficiente pentru aceste recalculări, cu toate că noua lege a pensiilor este un jalon important din PNRR care trebuie îndeplinit, dacă vrem ca România să nu piardă bani europeni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    duminică, 22.01.2023 at 15:04

    Hoții tot HOTI au rămas.
    Când se v-a putea, când vom avea, etc … atunci vom recalcula. ÎN ACESTE CONDIȚII VECI NU SE V-A CALCULA CEVA ÎN CE PRIVEȘTE CONTRIBUABILUL DE RÂND.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax