Actualitate
Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Studiu InfoCons
Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că burgerii de vită pot conține până la 15 aditivi alimentari.
În compoziția lor se ascund aditivi alimentari, zaharuri și alte elemente care merită atenția consumatorilor.
Analiza a fost realizată pe baza informațiilor nutriționale disponibile online, furnizate de cinci mari operatori de fast-food: Hesburger, McDonald’s, Burger King, Friday și Uncle John.
Aditivii alimentari, o prezență constantă
Toți burgerii de vită analizați conțin aditivi alimentari, iar numărul acestora variază între 3 și 15 E-uri per produs. Mai exact:
- 20% dintre burgeri conțin 15 aditivi alimentari
- 20% dintre burgeri conțin 11 aditivi
- 20% dintre burgeri conțin 8 aditivi
- 20% dintre burgeri conțin 4 aditivi
- 20% dintre burgeri conțin 3 aditivi
Printre cei mai frecvenți aditivi regăsiți:
- E472e (esteri mono- și diacetiltartici ai mono- și digliceridelor cu acizi grași) – 80% dintre produse
- E300 (acid ascorbic) – 80% dintre produse
- E509 (clorură de calciu) – 60% dintre produse
- E202 (sorbat de potasiu) – 60% dintre produse
Conținutul de zaharuri din glucide, raportat la 100 g de produs, variază între 1,3 g și 6,4 g.
Citește și Vouchere pentru alimente 2025. Câți bani se vor acorda pe cardurile sociale, anul viitor
Valorile nutriționale
Burgerii analizați cântăresc între 100 g și 245 g, iar valorile nutriționale raportate astfel sunt:
- Valoarea energetică: între 223,4 kcal și 267,2 kcal
- Carbohidrați: între 15,6 g și 28 g
- Grăsimi: între 8,5 g și 13,2 g
- Proteine: între 10,21 g și 13 g
- Sare: între 0,68 g și 1,21 g
- Fibre: între 0,76 g și 1,9 g
Studiul realizat de InfoCons s-a desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2024.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News