Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câți bani, case și mașini au Roman, Pereș, Dîrzu, Breaz, Răcuci, Bumb și Olar. Declarațiile de avere ale parlamentarilor de Alba


Publicat

Declarațiile parlamentarilor de Alba au fost postate, potrivit legii, pe siteurile Camerei Deputaților și Senatului.

Sunt totuși două excepții, Corneliu Olar și Ioan Dîrzu, ale căror declarații disponibile online sunt din mai 2019. 

Casele, terenurile, conturile bancare, mașinile și bijuteriile reprezintă principalele diferențe dintre declarațiile de avere ale politicienilor și cele ale angajaților obișnuiți.

Cu puține excepții, activitatea lor a fost aproape invizibilă, mulți dintre ei dispărând din peisajul politic local și din viața publică locală, imediat după alegeri.

Averile deputaților

Florin Roman (PNL) are în Alba Iulia câte 1/2 dintr-o casă de 300 de metri pătrați și un teren intravilan.

În conturile deschise la mai multe bănci, acesta a acumulat diferite sume de bani. În total, are 144.000 de lei și 10 euro.

De asemenea, Florin Roman are un Volvo XC 60 din 2011 și bijuterii în valoare de 5.000 de euro.

Indemnizația pe care a încasat-o în calitate de deputat ajunge la 142.000 de lei. ab24

Claudiu Răcuci (PNL) deține un teren intravilan de peste 2.000 de metri pătrați și o casă de locuit la Blaj.

Este însă pasionat de mașini: are patru. Când se urcă la volan, are de ales între un Mitrsubishi, un Mercedes, un Land Rover sau un Ford Ranger.

Indemnizația de deputat i-a adus peste 131.000 de lei, iar soția sa, învățătoare, a mai câștigat 53.000 de lei în ultimul an. Cu toate acestea, Răcuci nu are economii dar nici datorii și nici depozite bancare. Cel puțin așa a scris în declarația de avere.

În declarația de interese, Claudiu Răcuci a bifat că este membru al ”Căpriorul din deal”, unde are 25% din părțile sociale și nici un beneficiu.

Sorin Bumb (PNL) deține împreună cu soția un apartament și o garsonieră. Apartamentul se află în Alba Iulia și are 69 de metri pătrați, iar garsoniera în Cluj-Napoca (26 de metri pătrați). De asemenea, are două mașini: un Volkswagen și un BMW.

Nici deputatul Sorin Bumb nu are nici un depozit bancar. Are în schimb datorii către CAR Transgaz Mediaș, care totalizează 55.000 de lei.

În ultimul an, acesta a încasat peste 131.000 de lei de la Camera Deputaților, iar soția sa a mai adus acasă peste 65.000, ca angajată a SNTGN – Transgaz Mediaș.

Deputatul Corneliu Olar (PNL) nu și-a depus declarația de avere în 2020. În cea depusă în luna iunie a anului trecut, acesta a scris că deține un teren de construcții în Alba Iulia în suprafață de 2.000 de metri pătrați, 1,4 hectare de pădure în comuna sa Horea și două terenuri mici la Beliș și respectiv la Horea.

La capitolul imobiliare, Olar stă bine. Are o casă la Horea, de 190 de metri pătrați și o cabană la Alba Iulia de 150 de metri pătrați (cel puțin așa a scris în declarație). În 2018, a mai cumpărat o garsonieră la Cluj-Napoca.

Potrivit ultimei declarații depuse (cea din 2019), deputatul avea într-un cont curent peste 384.000 de lei.

Acesta a încasat peste 120.000 de lei de la Camera Deputaților și a primit subvenții de la APIA despre care a scris că ”sunt cuprinse în contul deschis la Banca Transilvania”, deși avea obligația să precizeze exact sumele.

Nici deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, nu își depusese până miercuri, 18 iunie 2020, declarația de avere, sau cel puțin nu a fost postată pe siteul Camerei.

Potrivit declarației din 2019, familia Dîrzu deține două case: una în Alba Iulia și una în Cărpiniș (Munții Apuseni), unde mai au și un teren. De asemenea, la Cluj-Napoca, familia deputatului avea anul trecut 2 apartamente de câte 57 de metri pătrați.

În declarația de avere de anul trecut, Ioan Dîrzu are o Skoda Octavia din 2001, deși el conduce o mașină dintr-o cu totul altă clasă.

Bijuteriile pe care le deține au o valoare de aproximativ 8.500 de euro, iar la active financiare stă cel mai bine dintre colegii lui deputați: avea, la nivelul anului trecut, 370.000 de lei într-un cont și 40.000 de lei în altul. De asemenea, a împrumutat o altă persoană cu 40.000 de lei.

Veniturile familiei au fost asigurate, potrivit declarației pe anul trecut, din două surse: indemnizația de deputat (peste 125.000 de lei) și cele ale soției, angajată a două firme private din Alba Iulia (aproximativ 68.000 de lei).

Senatorii de Alba, Alexandru Pereș și Daniel Breaz



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Deputatul Florin Roman: Firma care a lucrat la podul de la intrarea în Alba Iulia ori repară, ori nu mai lucrează cu statul

Publicat

Podul rutier de la intrarea în Alba Iulia dinspre Sebeș este din nou un coșmar pentru navetiști și pentru șoferii care tranzitează zilnic Alba Iulia. Asta, deși în vara anului trecut au fost făcute lucrări de consolidare.

Rosturile de dilatație din bitum am cedat, iar șoferii sunt obligați sa încetinească, generând cozi de kilometri și nervi pentru șoferi.

Citește și: FOTO ȘTIREA TA: Rosturi fără rost, la podul de peste Mureș, de la intrarea în Alba Iulia. Au crăpat la un an de la reparații

Deputatul de Alba, Florin Roman, l-a contactat pe ministrul Transporturilor pentru a vedea în ce măsură lucrarea poate fi remediată. Acesta a aflat o serie de detalii din contract care arată că podul ar putea rămâne toată vara nereparat, iar constructorul nu ar păți nimic.

”Am luat legătura cu conducerea CNAIR și am înțeles ca lucrarea are termen de garanție 10 ani. Au chemat firma TKT București, care a executat lucrarea, să remedieze defecțiunile, dar cum sunt plini de lucrări, probabil de mântuială, ca și cea de la Alba Iulia, au răspuns ca au nevoie de 2 săptămâni pentru a trimite o echipă să remedieze.

De ce acționează așa la sictir, respectiva firma? Pentru ca e un contract prost făcut: garanția de execuție nu poate fi executata numai dacă nu remediază în termen de… 90 de zile, timp în care noi să așteptăm ca proștii în trafic. Mai ales ca totul se poate remedia în 4-5 nopți de lucru, dacă exista interes.

Nu voi lasa lucrurile așa. Am cerut ministrului Lucian Bode, ca CNAIR să uzitare de toate formele legale, pentru ca asemenea firme să nu mai poata da țepe romanilor! Ori repară lucrările de mântuială făcute, ori primește certificare negativă și nu mai lucrează cu statul!” a spus Roman.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Candidații PNL la primăriile orașelor din Alba. Liberalii nu vor alianțe înaintea alegerilor, dar sunt dispuși la negocieri după

Publicat

PNL Alba este primul partid care anunță că are candidați la primăriile tuturor orașelelor din județ.

Potrivit secretarului general al formațiunii politice, Marius Hațegan, liberalii au candidați în aproape toate localitățile din județ.

Excepție fac Noșlac, Ohaba și Poiana Vadului, unde nu au stabilit încă cine va candida. 

Marius Hațegan spune că orice colaborare cu alte partide, înainte de alegeri, este exclusă. Totuși, acesta nu respinge ideea alianțelor post-electorale, în condițiile în care în multe localități vor trebui aleși viceprimari din rândul consilierilor locali.

Candidații PNL pentru primăriile orașelor din Alba:

Alba Iulia – Voicu Paul

Blaj – Gheorghe Rotar

Sebeș – Dorin Nistor

Aiud – Oana Badea

Cugir – Adrian Teban

Zlatna – Silviu Ponoran

Ocna Mureș – Silviu Vințeler

Baia de Arieș – Traian Pandor

Câmpeni – Cristian Dan Pașca

Abrud – Cristian Alexandru Albu

Teiuș – Aurel Breaz

La Consiliul Județean Alba, candidatul PNL este actualul președinte al instituției, Ion Dumitrel.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Viituri în Apuseni- la Gârda de Sus și în Șureanu- la Dobra. Apele au rupt un drum și au inundat mai multe case

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

În urma ploii puternice de la Dobra a fost blocat și DN 67C, fiind aduse de pe versanți bucați mari de lemne și cantități importante de pământ.

De asemenea, în imaginile trimise de cititori se poate vedea drumul din zonă, inundat și încărcat de aluviunile aduse de apă.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Haos după decizia CCR prin care izolarea și carantinarea au fost SUSPENDATE. Ordinul MAI a ajuns în toate județele

Publicat

vela

Măsura izolării la domiciliu și carantinării instituționalizate s-a suspendat temporar pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele aflate deja în cele două situații, în urma publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR care a stabilit că internarea și carantinarea obligatorie sunt neconstituţionale, potrivit unui Ordin transmis de MAI tuturor Inspectoratelor Județene de Poliție din țară.

Potrivit documentului citat, suspendarea se face până la modificarea cadrului legislativ.

”Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 /2020, publicată în Monitorul Oficial în 02.07.2020, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției.

Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit măsurile de carantină / izolare, se suspendă de drept, începând cu data de 02.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

În consecință, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele, inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020”, se arată în Ordinul de la MAI.

Astfel, începând cu data de 6 iulie 2020, cadrele Inspectoratelor de Poliție vor notifica persoanele aflate în carantină, respectiv medicii de familie vor informa telefonic persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, asupra modificărilor legislative.

Referitor la această situație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, vineri, că vor fi câteva zile de vid legislativ în ceea de privește izolarea și carantina cetățenilor români din UE.

”Astăzi, s-a constituit un grup de lucru, care luni și marți se va întâlni la Guvern pentru a face un proiect de lege în acest sens. N-am putut face acest lucru până acum, deoarece nu am avut motivarea CCR. Vor rămâne câteva zile descoperite. Înțeleg că toate legile trebuie amendate, dar nu în timp de război, ci în timp de pace. Politicul a venit prea devreme. Vom vedea dacă politicul este mai important decât sănătatea românilor sau interesul național”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi24.

Totodată, senatorul PNL de diaspora Viorel Badea a scris pe pagina sa de Facebook că ”începând de astăzi, românii din Diaspora pot reveni acasă, indiferent de țara de domiciliu sau reședința, fără a mai fi supuși izolării sau carantinării”.

”Mi-a confirmat ministrul sănătății că nu va mai fi izolat nimeni”, a specificat senatorul Badea în dialogul pe care l-a avut pe Facebook, cu români din diaspora.

Contact de Libertatea, senatorul Viorel Badea a nuanțat: ”N-am zis că Nelu Tătaru mi-a spus că se va renunța la izolare și la carantină, în niciun caz. Eu m-am consultat cu domunul ministru referitor la decizia CNSU. Mi-a spus care este decizia și după aceea eu am extrapolat pe decizia CCR. este opinie personală. Am drepul, sunt parlamentar”, a spus Badea.

Ministrul Nelu Tătaru a atras atenţia că, deşi CCR a declarat neconstituţională instituirea izolării şi carantinei, există încă, în legislaţie, “acel articol din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor”.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit o nouă regulă pentru excepția de la izolare sau carantină la sosirea în România. Concret, pe lista excepțiilor vor intra țările din UE și Spațiul Economic European care au o rată a cazurilor noi de COVID-19 din ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, mai mică sau egală cu a României, în perioada similară.

Surse: libertatea.ro; digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate