Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câți bani câștigă un medic de familie în România, pentru pacienții înscriși. Ce venit realizează și dacă nu face consultații

Publicat

Persoanele cu domiciliul în România sunt înscrise la câte un medic de familie. Cu cât are mai multe persoane înscrise, cu atât medicul de familie câștigă mai mulți bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), deoarece fiecărei persoane aflate în evidența sa îi corespunde un anumit punctaj.

Valoarea garantată a punctajului este de 8,95 de lei, iar copiii cu vârste cuprinse între 0-3 ani și persoanele de peste 60 de ani au punctaj mai mare la medicii de familie.

Persoanele cu vârste între 4 și 59 de ani primesc 7,2 puncte.

Punctele se înmulțesc cu 8,95 de lei, adică contravaloarea unui punct în primul trimestru al anului 2022.

Astfel, medicul încasează sume de bani chiar și pentru pacienții înscriși, deși aceștia poate nu vin niciodată la consultație.

Câți bani primește de la stat un medic de familie cu 1000 de pacienți

De exemplu, un medic care are anul acesta 1.000 de pacienți înscriși, toți cu vârsta cuprinsă între 4 și 59 de ani, va primi pentru pacienții săi suma de 8.950 de lei pe lună fără să facă nicio consultație.

Restul banilor primiți sunt în funcție de serviciile prestate, potrivit Antena 3.

În cazul în care medicul va supraveghea, de două ori pe lună, un sugar, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, sunt prevăzute două consultații pentru fiecare lună, calculate la 5,5 puncte x 3,55 de lei, adică 19,52 de lei.

”Referitor la plata unui medic de familie pentru un pacient din listă fără să facă nicio consultație facem următoarele precizări: modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata ‘per capita’ prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în punctaj pentru unele servicii medicale prevăzute de Ordinul MS/CNAS nr.397/836/2018.

Suma cuvenită prin plată ‘per capita’ se calculează prin înmulțirea numărului de puncte rezultat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor asigurate înscrise în lista medicului de familie”, a explicat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan, potrivit playtech.ro.

În județul Olt s-a înregistrat și un record surprinzător în ceea ce privește numărul de pacienți, unde un medic de familie are în evidență nu mai puțin de 3.519 pacienți.

Acest lucru nu este legal pentru că legea asistenței primare prevede doar numărul minim de pacienți pe care îi poate avea un medic, dar nu și numărul maxim.

Astfel, un medic trebuie să aibă minimum 800 de pacienți în mediul urban și 450 în mediul rural.

sursa: Antena 3, Playtech.ro, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Sanatate

    joi, 14.07.2022 at 18:31

    Dar cati nervi tari trebuie sa aiba cind are la usa cam 20 de bieti batrini si la telefon cate doi pe minut, ati gindit ?

  2. Petru

    vineri, 15.07.2022 at 00:04

    Mai scoateți medicii de familie bătrâni la pensie.Până consultă un pacient i se termină programul. Leafa merge, merge ( conform articolului ),dar calitatea actului medical lasă de dorit.

  3. Sanatate

    vineri, 15.07.2022 at 05:06

    Si pe cine pui in loc ? Cei tineri ori pleaca din tara satui de brambureala, ori merg la clinici private, ori nu au inca experienta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax