Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câți bani europeni au intrat în România, în ultimii ani. În ce s-a investit, din fonduri nerambursabile

Publicat

Din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană se ridică la 56 de miliarde euro, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit sursei citate, au fost sprijinite 94.000 de companii, peste 1.100 km de drumuri au fost construite sau modernizate, 1,5 milioane de români au beneficiat de servicii medicale de prevenție, doar prin programele aferente perioadei de programare 2014 – 2020.

Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro. Mai exact, 16,9 miliarde reprezintă plățile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 și 716 milioane de euro prefinanțări pentru 2021 – 2027.

De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro prin cele două componente de asistență financiară rambursabilă și nerambursabilă, potrivit sursei citate.

Finanțările din fonduri europene până în 2027

„Pentru perioada 2021 – 2027, țara noastră are la dispoziție, doar prin Politica de coeziune, o sumă comparabilă cu cea primită de România de la Comisie în ultimii 16 ani, de la aderare până în momentul actual, la care se adaugă fondurile alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Mai mult, ritmul accelerat de accesare a fondurilor, investițiile în infrastructură, în serviciile publice și în productivitatea sectorului privat, la care aș adăuga preocuparea noastră de a nu îi lăsa în urmă pe cei vulnerabili, vor face ca, în scurt timp, România să arate cu totul diferit în anii care vin”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Primele apeluri de proiecte finanțate prin programele aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi lansate în cursul lunii viitoare.

Cifrele investițiilor pentru perioada 2014-2020

Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbție a fondurilor este în acest moment de 76% din totalul alocat României, prin programele operaționale aferente acestei perioade.

Au fost realizate investiții în sectoare esențiale precum mediul de afaceri, transporturi, sănătate, educație, infrastructura de apă și apă uzată, dar și incluziunea socială a persoanelor dezavantajate.

Prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 94.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților. De asemenea, noi IMM-uri au luat naștere datorită banilor europeni:

  • Programul Operațional Competitivitate: 73.840 companii sprijinite
  • Programul Operațional Regional: 3314 companii sprijinite
  • Programul Operațional Infrastructură Mare: 288 companii sprijinite
  • Programul Operațional Capital Uman: 16.655 companii sprijinite.

Modernizarea infrastructurii

Prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Infrastructură Mare s-au realizat investiții în construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi și au fost renovate sau modernizate 170 km de căi ferate.

2 milioane de români beneficiază de acces la rețeaua de apă la standarde conforme și 3,4 milioane beneficiază de acces la rețeaua de apă uzată, prin investițiile în extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei (1.066 km) și a rețelei de apă uzată (1.019 km) finanțate prin POIM.

Dotarea unităților sanitare

În domeniul sănătății, prin Programul Operațional Regional au fost reabilitate, modernizate și dotate 205 unități medicale.

Prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investiții pentru dotarea unităților sanitare publice cu echipamente și aparatură medicală, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj necesare pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID – 19 și pentru gestionarea situației de urgență provocată de criza COVID – 19 la nivelul unităților sanitare publice.

De asemenea, s-au efectuat investiții pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic.

Sprijin pentru educație

Prin Programul Operațional Capital Uman, peste 540.000 de copii și 30.000 de tineri și adulți au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educație.

Prin Programul Operațional Competitivitate, 230.000 de elevi și studenți au beneficiat de echipamente IT și 12.662 clase și laboratoare au avut acces la echipamentele de ultimă generație necesare procesului educațional.

Măsuri pentru persoane vulnerabile

Fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit în mod substanțial românii vulnerabili, astfel încât peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente și mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar preșcolarii și elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine și rechizite.

Când vor fi primele apeluri de proiecte pentru perioada 2021-2027

Prin cele 16 programe naționale și regionale aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi deschise, în cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte în valoare de 36,4 miliarde de euro.

Primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte sunt puse în consultare publică începând din luna aprilie, apelurile urmând a fi lansate luna viitoare.

De asemenea, prin PNRR vor fi lansate în acest an 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro.

sursă: comunicat MIPE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax