Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câți bani poți primi dacă găsești o vulpe moartă sau un șacal și anunți autoritățile. Tarife și pentru vânători

Publicat

Un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară stabilește care sunt noile sume de bani pe care un vânător autorizat sau o persoană fizică le poate primi în cazul în care duce la laboratoarele ANSVSA șacali sau vulpi moarte.

În cazul în care, ca persoană fizică, anunți laboratoarele sanitar-veterinare că ai observat existența unor cadavre de șacali sau vulpi, poți primi 10 euro.

Precizările apar la articolul 12: 

  • (4) Persoanele care aduc animale sălbatice la laboratoarele sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București trebuie să beneficieze, în prealabil, de o instruire corespunzătoare din partea medicilor veterinari oficiali din cadrul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București.
  • (5) Persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (2), care notifică direcțiile sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București cu privire la existența unor cadavre de vulpi sau șacali, în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor, sunt recompensate cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 10 euro/animal.”

Apărarea sănătăţii animalelor şi realizarea siguranţei alimentelor, în condițiile prevăzute de legislaţia comunitară și națională, constituie obiective majore ale serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor transmisibile ale animalelor constituie elementul central al apărării sănătăţii animalelor şi al prevenirii transmiterii acestora de la animale la om, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Vânătorii pot primi și ei bani pentru vulpi sau șacali. Ce prevede legea: 

„Art. 12. – (1) Vânătorii și persoanele cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului care aduc, la solicitarea direcțiilor sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, exemplarele de vulpi împușcate, la laboratoarele de diagnostic județene ori naționale, în vederea evaluării eficienței vaccinării antirabice la vulpi prin punerea în evidență a markerului tetraciclină și a nivelului anticorpilor postvaccinali, sunt recompensați cu suma echivalentă în lei, fără TVA, a 20 euro/animal.

(2) Vânătorii și persoanele cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului care aduc la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, cu respectarea condițiilor sanitar-veterinare legale privind recoltarea și transportul probelor, vulpile și șacalii găsiți morți sau uciși din cauza suspiciunii de rabie, pe raza teritorială a fondurilor cinegetice, sunt recompensați cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 50 euro/animal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax