Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câți bani trebuie să câștige familia ta lunar, pentru a avea un trai decent. Cheltuielile au crescut cu 20% față de anul trecut

Publicat

Fundația Friedrich Ebert România a publicat un raport potrivit căruia prețul coșului minim de consum pentru un trai decent în cazul unei familii cu doi copii a crescut de la 7.233 de lei în luna septembrie 2021 la 8.659 de lei un an mai târziu, în 2022.

Raportul, citat de Europa Liberă, este realizat alături de organizația Syndex România și ilustrează o creștere a cheltuielilor cu 19,7% și ia în calcul prețul mai multor capitole de cheltuieli.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cheltuieli pentru locuință (34,0%), preț al locuințelor (31,2%), îmbrăcăminte și încălțăminte (20,9%) și alimentație (18,8%).

Cele mai mari cheltuieli, cele de subzistență

Studiul include două categorii mari de cheltuieli: cele legate de supraviețuirea fizică (costuri de subzistență) și cele care includ nevoile sociale ale persoanei în cauză.

Majorările cele mai mari au fost înregistrate la capitolul celor de subzistență.

Astfel, o familie formată din doi adulți și doi copii cheltuie în medie cel mai mult la capitolele locuință (2.273 de lei), hrană (1.898 de lei) și îmbrăcăminte și încălțăminte (853 de lei).

Pentru o familie formată din doi adulți și un copil, cele mai costisitoare categorii rămân cele legate de locuință (1.948 de lei), alimentație (1.579 de lei) și fondul de economii al unei familii (647 de lei).

Calcularea costurilor s-a bazat pe prețurile comunicate de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2022.

În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei (517,53 de euro), cu mult sub 1.000 de euro pe lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax