Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câți câini periculoși sunt înregistrați la poliție, în județul Alba. Peste 100 de stăpâni amendați după verificări la domiciliu

Publicat

În România, 12 rase de câini sunt considerate ca fiind ”rase periculoase”. Stăpânii de câini din aceste rase sunt obligați să înregistreze animalele la asociația chinologică și apoi la poliție. Cei care nu fac asta riscă amenzi destul de mari. 

La nivelul județului Alba,în 2023,  în evidențele poliției sunt înregistrați 1.314 câini din rase periculoase.

Stăpânii de câini din rase periculoase pot fi controlați de polițiști pentru a vedea modul în care sunt crescuți câinii și locația în care aceștia stau.

Rasele considerate periculoase

Deși câinii din rasele enumerate mai jos sunt printre cei mai loiali și care oferă afecțiune stăpânilor, aceștia sunt de cele mai multe catalogați greșit de către societate.

Potrivit legii, câinii periculoși sunt împărțiti în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul PitBull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Peste 1400 de verificări făcute la stăpânii de câini periculoși, în Alba, într-un an

Într-un an, în 2023, în județul Alba au fost efectuate au fost efectuate 1.416 verificări la domiciliilor proprietarilor de câini periculoși. Tot în 2023 au fost înregistrați la poliție 134 de câini din rase periculoase.

În urma verificărilor domiciliare au fost date amenzi de peste 21.000 de lei.

Stăpâni de câini periculoși din Alba, amendați

În urma verificărilor au fost constatate 4 infracțiuni din care 3 la legea privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și una la Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor.

Totodată, au fost constatate 129 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 21.600 lei.

Sancțiuni contravenționale: 116 au fost aplicate la OUG 55 din 2002 privind  regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și 13 la alte acte normative.

Ce verifică polițiștii

Stăpânii sunt verificați dacă au documentele câinelui, locația în care acesta stă, dar și dacă există pe poartă (pentru cei care stau la casă) o plăcuță cu ”Atenție câine periculos”.

În conformitate cu prevederile articolul 4, privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, polițiștii verifică următoarele:

(1) adeverința în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum și o declarație pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

a)numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

b)efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

c)efectuarea sterilizării câinilor

d) existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii vizați de lege.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mark

    sâmbătă, 30.12.2023 at 12:20

    This is simply unjustified,bull crap. It’s like saying, „I know a cop,who sexually abused someone. Therefore, ALL police now need to register as sex offenders.” Do you even see how ridiculous that is? How many of you ever witnessed these dogs attacking anyone? The answer is, very,very few of you. It’s nothing short of Fear Mongering. The Pitbull’s/Am’staff/Shepherds and Rottweilers I have met,are some of the most loving,gentle and loyal animals,that I’ve ever seen. However, I have been bit by a chihuahua and a poodle before. Should we now register them as dangerous psychopath’s? Just saying, this is a dangerous precedence and an extremely narrow minded approach to follow.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax