Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câți copii sunt instituționalizați în Alba. Cum se face admiterea în centrele rezidențiale și cine beneficiază de protecție

Publicat

În casele de tip familial pentru copii din județul Alba sunt instituționalizați circa 370 de copii. Potrivit reprezentanților AJPIS Alba, fiecare copil din sistemul de protecție specială are stabilită o alocație de plasament în valoare de 950 lei, respectiv de 1.425 lei pentru copilul cu dizabilități.

Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba, Flaviu Cozuc, a prezentat, în cadrul ședinței ordinare a Comisiei de Dialog Social Alba, care sunt standardele minime de calitate pentru serviciile sociale de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție socială.

Potrivit acestuia, la nivelul județului Alba funcționează:

  • 33 de servicii sociale, case de tip familial pentru copii
  • un furnizor public și 17 furnizori privați au dezvoltat servicii de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție socială

Din cele 33 de servicii sociale, două servicii sociale sunt servicii sociale ale furnizorului public iar 31 de servicii sociale sunt ale furnizorilor privați. De asemenea, din cele 33 de servicii sociale de tip rezidențial destinate copiilor, cinci servicii sociale găzduiesc doar copii cu dizabilități.

În cele 33 de servicii sociale de tip rezidențial destinate copiilor, sunt instituționalizați un număr de 369 de copii.

Cum sunt finanțate serviciile sociale de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție socială

Finanțarea acestor servicii se face de la bugetul de stat prin Consiliul Județean pe de-o parte, din donații, fonduri proprii, pe de altă parte.

Pe lângă aceste sume, pentru fiecare copil din sistemul de protecție specială este stabilită o alocație de plasament în valoare de 950 lei respectiv 1.425 lei pentru copilul cu dizabilități. Această alocație de plasament este finanțată de la bugetul de stat prin Agențiile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Fiecare copil cu măsură de protecție aflat într-un serviciu rezidențial beneficiază de bani de buzunar în cuantum de 150 lei/ lună, pentru nevoi personale.

Care este capacitatea unui serviciu rezidențial și cum se face admiterea

Conform legislației, capacitatea într-un serviciu rezidențial pentru copii, este de 12 locuri.

Admiterea în centrul rezidenţial se realizează doar dacă există o măsură legală dispusă de organismele abilitate în acest sens, iar serviciile acordate asigură condiţiile necesare pentru creşterea şi îngrijirea copiilor şi sunt adaptate nevoilor fiecărui copil.

Creşterea şi îngrijirea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială se asigură exclusiv în baza hotărârilor/deciziilor instituţiilor abilitate prin lege şi se realizează în centre rezidenţiale care oferă toate condiţiile pentru o dezvoltare personală armonioasă, într-un mediu de viaţă cât mai apropiat de cel familial.

Cine beneficiază de măsurile de protecție specială

De măsurile de protecţie specială beneficiază:

  • a) copilul ai cărui părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi, când nu a putut fi instituită tutela
  • b) copilul care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinţilor din motive neimputabile acestora
  • c) copilul abuzat sau neglijat
  • d) copilul găsit sau copilul părăsit în unităţi sanitare
  • e) copilul care a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală şi care nu răspunde penal

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate