Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Câți kilometri de autostradă s-ar putea inaugura în 2020. Starea în care se află infrastructura României

Publicat


l

România are în prezent o reţea de aproximativ 830 de kilometri de drumuri de mare viteză. Cam cât avea Polonia în urmă cu mai bine de un deceniu. Noul guvern promite investiții cu 12% mai mari anul acesta pentru infrastructură.

Însă dezinteresul din ultimii ani începe să se vadă și are impact negativ asupra întregii stări economice și sociale a țării. Mai ales că peste 60% din rețeaua rutieră deja existentă are durata de funcționare expirată.

Anul 2019 a început cu o nouă promisiune, complet decuplată de realitatea din teren: 180 de kilometri de autostradă inaugurați până în decembrie. A fost născocirea venită din partea ministrului interimar al Transporturilor, Rovana Plumb.

În realitate, au fost deschiși de patru ori mai puțini. Kilometrii s-au înmulțit fix în ultima lună din an. Chiar și așa, promisiunea era din start utopică, având în vedere că în cel mai optimist scenariu, doar 69 de kilometri de drum aveau șanse reale de finalizare în 2019.

În scenariul realist, specialiștii de la Pro Infrastructura spuneau că cel mult 43 de kilometri vor fi deschiși traficului. Adică loturile 3 și 4 din Autostrada Lugoj-Deva, cei care erau de fapt întârziați din alți ani. Dar șefii de la Drumuri vorbeau în continuare de peste 100 de km.

Primul lot de autostradă al anului 2019, inaugurat în august

În august a fost inaugurat primul lot de autostradă al anului – cei 22 de kilometri dintre Șoimuș și Ilia, parte a Autostrăzii Lugoj-Deva. Tot atunci ar fi trebuit inaugurat și lotul vecin, în lungime de 21 de kilometri, dintre Ilia și Coșevița.

Însă Compania de Drumuri, care nu semnalase până atunci nicio problemă, a anunțat că șoseaua construită în proporție de 98% avea probleme grave și nu putea fi deschisă traficului.

Abia cu două zile înainte de Crăciun, noul ministru al transporturilor, Lucian Bode, și-a asumat dechiderea lotului 3, cu restricții de viteză și de gabarit.

Dar potrivit Asociației Pro Infrastructura, toate problemele găsite pe lotul 3 puteau fi remediate sub trafic, iar bucata de autostradă ar fi putut fi deschisă încă din vară. Lucrările au început oricum în 2014 și în mod normal ar fi trebuit să fie gata de acum trei ani.

Existau șanse ca alte două loturi să fie gata anul trecut. Însă tronsonul dintre Iernut și Chețani, parte a Autostrăzii Transilvania, mai are nevoie de câteva luni pentru a fi gata.

Mai exista și posibilitatea deschiderii unei porțiuni de 8 kilometri din Lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda, însă constructorul a descoperit o groapă de gunoi pe traseul șoselei, iar proiectul a fost întârziat.

Câți kilometri de autostradă au rămas de inaugurat în anul 2020

Cele două tronsoane au fost împinse în 2020 și teoretic cei 25 de kilometri rămași ar trebui să fie finalizați anul acesta. La acestea s-ar adăuga alți 65 de kilometri programați de la început pentru 2020.

Dacă totul merge conform planului, asta înseamnă că 2020 ar putea fi cel mai bun an pentru infrastructura rutieră, din 2012 încoace.

În total, ar putea fi dați în folosință peste 100 de kilometri de drum de mare viteză.

În plus, noul guvern promite investiții mai mari în acest an, care s-ar ridica la peste 50 de miliarde de lei în toate domeniile. Suma ar fi cu aproximativ 12 la sută mai mare decât cea din 2019.

România a deschis în ultimii ani doar câteva zeci de kilometri de autostradă pe an. Media este de doar 30 de kilometri pe an.

În prezent, România are 850 de kilometri de autostradă din cei peste 1.300 de kilometri promiși de politicieni cu prilejul diferitelor campanii electorale.

Însă în timp ce visăm la autostrăzi, celelate drumuri din țară se destramă la propriu. Potrivit Ministerului Transporturilor, 61% din rețeaua rutieră are durata de funcționare expirată. Sunt peste 10.000 de kilometri care au nevoie de reparații.

Sursa: Digi24.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

BLAJ

Fabrica Bosch din Blaj donează circa 90.000 de lei spitalului din oraș pentru achiziționarea unui aparat de ventilație mecanică

Publicat

Bosch Blaj ansamblu

Fabrica Bosch din Blaj a donat suma de aproape 90.000 de lei spitalului municipal, pentru achiziționarea unui aparat de ventilație mecanică. ”Responsabilitatea și implicarea sunt două dintre valorile Bosch. În aceste momente fără precedent, când pandemia generată de coronavirus a devenit o constantă în viețile noastre, este necesar să conștientizăm că doar uniți putem trece […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România, 28 martie: 160 de cazuri noi. Numărul total al îmbolnăvirilor este de 1.452

Publicat

Numărul total al cazurilor confirmate în România a ajuns la 1.452, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, sâmbătă, 28 martie, ora 13.00. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 160 de cazuri noi. Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 28 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.452 de cazuri de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

29 decese în România din cauza coronavirus. Cele mai recente cazuri, în județul Arad

Publicat

coronavirus

Au fost înregistrate încă trei decese, ale unor persoane infectate cu noul coronavirus în România, numărul total ajungând la 29. Este vorba despre persoane din județul Arad, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Decesele au fost raportate către INSP din teritoriu în cursul nopții și în această dimineață, potrivit sursei citate. Decesul 27: Femeie, 71 ani […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Klaus Iohannis și Ludovic Orban, în vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL II. Declarațiile președintelui

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, face sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 12.00, o vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL II, secție externă a Spitalului Militar Central, din incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni. Alături de președinte, în această locație s-a aflat și premierul Ludovic Orban.     Spitalul de campanie […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate