Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câți români câștigă mai mult decât președintele Klaus Iohannis și ce salariu are acesta. Supraimpozitarea vizează doar bugetarii

Publicat

Câți români câștigă mai mult decât președintele României, Klaus Iohannis și pe cine vizează măsurile anunțate de Guvern, privind supraimpozitarea veniturilor care le depășesc pe cele ale șefului statului?

Peste 41.000 de români duc acasă mai mulți bani într-o lună, decât președintele Iohannis. Salariul președintelui este de 24.960 de lei.

Oficial, aproximativ 38.800 dintre aceștia lucrează la privat, iar 2.300 la stat, potrivit unor date prezentate de Digi24.

Atenție însă, când ne referim la bugetari, vorbim de fapt despre salariile de bază, care nu includ sporuri și alte venituri. În realitate, numărul ar putea fi cu mult mai mare decât cel oficial.

Măsura nu îi vizează însă pe angajații din mediul privat ci doar pe cei de la stat. Acest lucru s-ar putea lovi însă de o decizie de neconstituționalitate.

Dacă Guvernul se va răzgândi și va aplica măsura tuturor românilor cu aceste venituri, atât de la stat, cât și de la privat, vorbim despre o impozitare progresivă nedeclarată.

Subiectul impozitării progresive a fost mulți ani un subiect de dezbatere între PSD și PNL, liberalii fiind cei care se opun unei asemenea măsuri.

Printre cele mai mari salarii la stat sunt în domeniul Justiției: membrii CCR, CSM și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (care are un salariu de 35.329 de lei).

Sunt salarii extrem de mari la ASF, ANRE și în multe alte agenții de stat, companii și ministere, unde veniturile anuale ating și 700.000 de lei (cum ar fi în cazul șefului ANRE).

Reamintim că în Coaliție s-a discutat supraimpozitarea cu 16% a veniturilor mai mari decât ale președintelui. Liderii PSD, PNL și UDMR nu au explicat rațiunea economică pentru stabilirea pragului respectiv și nici impactul bugetar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 27.04.2023 at 10:47

    Mi se pare perfect normal, că ăia de la stat nu produc nimic, doar sug din finanţele ţării în mod grosolan.

  2. Alex

    vineri, 11.08.2023 at 03:07

    Bine, ca produci tu 😉 dar stai acasa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax