Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câți români returnează ambalajele SGR. Doar 45% sunt mulțumiți de modul în care funcționează sistemul

Publicat

Câți români returnează ambalajele SGR. Doar 45% sunt mulțumiți de modul de funcționare a Sistemului Garanție-Returnare (SGR), potrivit unui studiu.

Şapte din zece români returnează toate ambalajele cu simbolul SGR. Patru din zece fac acest lucru pentru a evita să piardă banii plătiţi pentru garanţie.

Potrivit datelor centralizate de Reveal Marketing Research, 19% dintre respondenţi au afirmat că, în prezent, returnează doar o parte dintre ambalajele SGR.

În acelaşi timp, 45% din totalul celor chestionaţi s-au declarat mulțumiţi de modul de funcţionare a Sistemului de Garanţie-Returnare. Principala soluţie pentru îmbunătăţirea acestuia este considerată creşterea numărului de puncte de returnare (55%).

La nivel general, 70% dintre români susţin că returnează toate ambalajele cu garanţie la punctele de colectare. Procentul este în creştere faţă de luna noiembrie 2023, când peste o treime (36%) intenţionau să returneze parţial ambalajele.

Ce-i motivează pe români să recicleze

De asemenea, 39% dintre cei intervievaţi afirmă că au adoptat acest comportament pentru a evita să piardă banii plătiţi pe garanţie, potrivit Agerpres.

În funcţie de caracteristicile demografice, reprezentanţii Generaţiei Z, cu vârste cuprinse între 18-24 de ani, sunt cei care returnează într-o proporţie semnificativ mai mică ambalajele marcate cu SGR de fiecare dată (59% vs. 70% total eşantion).

Mai mult decât atât, locuitorii din mediul urban se diferenţiază faţă de cei din mediul rural ca returnând toate ambalajele marcate cu SGR într-o proporţie semnificativ mai mare (75% mediul urban vs. 63% mediul rural).

„Această diferenţă poate fi atribuită numărului redus sau chiar absenţei punctelor de returnare în mediul rural”, sunt de părere realizatorii studiului.

Rezultatele Reveal Marketing Research arată că ambalajele de plastic cu garanţie sunt cele mai frecvent returnate de către români (84%). Urmează ambalajele din sticlă (56%) şi de cele din metal (55%).

În funcţie de gen, bărbaţii obişnuiesc să returneze mai des decât femeile atât ambalajele din metal (62% bărbaţi vs. 50% femei), cât şi pe cele din sticlă (61% bărbaţi vs. .53% femei).

Studiul de specialitate s-a derulat online, în perioada 5 – 10 iunie 2024, pe un eşantion de 1.012 respondenţi, la o eroare maximă +/-3,1% şi un nivel de încredere de 95%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate