Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câți șomeri sunt în județul Alba, la începutul lui 2019. Paradoxul salariilor mici, în contextul crizei de angajați

Publicat

somaj someri

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba erau înregistrați 5.486 șomeri. Dintre aceștia, 2.422 femei, a transmis instituția. Asta face ca rata șomajului în județul Alba să fie de 3,26%. Cu toate că firmele din Alba găsesc tot mai greu muncitori, salariile rămân destul de mici în mediul privat, în majoritatea industriilor.

Din totalul de 5.486 persoane înregistrate în evidențele instituției, 1.745 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.741 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.483 șomeri provin din mediul rural și 2.003 sunt din mediul urban.

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu studii gimnaziale şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Alba (55,20%). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 39,30% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,50%.

Criză de angajați, în Alba

Cu probleme legate de găsirea unor angajați, se confruntă majoritatea firmelor din județul Alba, mai ales în zona Alba Iulia, Sebeș și Blaj, unde investițiile străine au crescut foarte mult în ultimii ani.

Cu toate acestă concurență, salariile sunt destul de mici, cu câteva excepții. La nivelul de jos, cel al muncitorilor pe schimburi, veniturile sunt cele minime, uneori ”îmbunătățite” cu bonuri de masă.

În plus, concurența cu sectorul public, unde veniturile au crescut enorm față de situația de acum doi ani, este dezechilibrată. Mulți ingineri sau muncitori cu pregătire preferă să se angajeze în posturi tehnice la primării sau instituții județene, unde banii sunt mult mai mulți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Barna Marius

    miercuri, 27.02.2019 at 10:14

    Decat sa lucru pe salar de 1200-1800 net mai bine fur si dau in cap sau lucru la negru !!!

    Un salar corect ar fi 2500 net/luna cu bonuri de masa de 25 lei/zi daca nu sa ii manace falimentul pe firmele ce stiu doar profit sa faca dar salari sa dea nu stiu !

  2. pilu

    miercuri, 27.02.2019 at 12:53

    Din cotizatiile alora cu salarii mici sunt platite pensiile speciale. Traiasca Nastase !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax