Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cazierul contravențional al firmelor: Ce fapte și situații vor fi înregistrate de Protecția Consumatorilor, din 1 septembrie

Publicat

semnare acte

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat recent că va introduce cazierul contravențional pentru firme. Vor fi înregistrate atât neregulile pentru care au fost sancționate firmele, cât și sancțiunile aplicate, de la avertismente până la amenzi.

Potrivit legislației actuale, persoanele fizice pot sesiza ANPC dacă o firmă nu respectă obligațiile privind protecția consumatorilor, însă doar după ce a încercat rezolvarea amiabilă a problemei cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul, scrie avocatnet.ro.

ANPC poate aplica amenzi comercianților, hotelurilor, restaurantelor, băncilor, instituțiilor financiare nebancare (IFN), agențiilor imobiliare, firmelor de transport (aerian, rutier, feroviar), dezvoltatorilor imobiliari, recuperatorilor de creanțe etc.

Sancțiunile pot fi aplicate, de exemplu, pentru comercializarea de produse alimentare în condiții improprii, pentru neetichetarea sau etichetarea greșită a produselor, pentru vânzarea produselor expirate, a celor cu defecte sau care pot pune în pericol sănătatea ori viața consumatorilor, dar și pentru producerea, importul şi comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute.

De asemenea, ANPC poate sancționa băncile sau IFN-urile pentru neinformarea corectă sau completă a consumatorului despre condițiile contractării unui credit (dobânzi, costuri totale ș.a.), dar și companiile de transport pentru întârzieri sau condiții de transport necorespunzătoare.

Toate aceste încălcări ale legislației privind drepturile consumatorilor se vor înregistra, începând cu 1 septembrie, în cazierul contravențional al ANPC.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax