Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cazul unei morți suspecte la Berghin. „Fix de când l-au adus acasă mi-a fost clar că ceva nu este în regulă”


Publicat

În urmă cu aproximativ un an și jumătate, mai exact în 23 mai 2016, Gheorghe Budulă  un tânăr de 36 de ani din Hening, a fost găsit fără viaţă, pe marginea Drumul Comunal 51, între Henig și Straja, un drum aflat în pantă. Acesta ar fi decedat ca urmare a leziunilor suferite la cap și la coloana vertebrală, după ce ar fi căzut de pe bicicletă, potrivit informațiilor venit atunci de la IPJ Alba.

VEZI:  Tânăr din Henig, găsit decedat, pe marginea drumului. A căzut cu bicicleta și s-a lovit la cap și coloană

Măcinat de condițiile în care s-a petrecut decesul fratelui său și de investigația care se derulează de atâta timp, dar fără a primi un răspuns oficial din partea organelor, Budulă Marius a început să investigheze în paralel evenimentele petrecute în noaptea morții. El a găsit mai multe indicii care contravin declarațiilor și probelor oficiale, indicii care promovează ideea că moartea suspectă ar fi în fapt un accident rutier sau o crimă, nicidecum o auto accidentare după cum par să susțină organele legii, scrie Asociația Justiția pro Cetățean.

În acest sens, la data de 04.10.2016 Budula Marius a formulat un memoriu către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba supunând atenției organelor aspectele și indiciile descoperite de el, legate de moartea fratelui și în același timp cerând informații legate de stadiul de desfășurare al anchetei. La data de 14.12.2017, data publicării acestui articol el nu a primit nicio înștiințare sau răspuns din partea organelor legii privind desfășurarea anchetei.

Fratele victimei a oferit un interviu pentru  Asociația Justiția pro Cetățean în care a povestit cum a aflat de moartea fratelui său și de ce a pornit o „anghetă” paralelă.

Spuneți-ne despre ziua în care ați aflat că fratele dumneavoastră este mort.

B.M: Noi ne-am despărțit la 08:30 seara în Straja, deoarece trebuia să plec la lucru. De la 11 noaptea când a fost văzut ultima dată nu se mai știe nimic de el. Nu se cunoaște ora decesului. Legistii au zis ca nu pot determina ora. Cauza oficială a decesului a fost căzătura de la alt nivel și ruptură de gât. Cadavrul a fost găsit în jur de ora 06:00, eu mă aflam la Oradea, dar în jur de ora 2 dimineata, am trecut pe acolo și nu era nimic acolo, nu mergeam cu viteză, eram atent la drum, era imposibil să nu îl vad acolo.

La ce oră a fost anunțată familia?

B.M.: La 7 dimineața, m-a anunțat un vecin ca era poliția acolo și că fratele meu era decedat în sanț.

Cine a ajuns din familie prima data la fața locului?

B.M.: Mama, eu am sunat pe mama și pe tata și le-am dat vestea, între timp a ajuns și soția alături de alți oameni din sat.

Ce probe au prelevat criminaliștii ?

B.M.: Nu s-au luat probe, au facut ceva măsurători și au zis ca a fost accident de circulație. La bicicletă nici nu s-au uitat, au trimis-o acasă, au luat doar toporul care era legat de bicicletă.  Eu am ajuns in Alba în jur de ora 13:00, și m-am dus direct la morgă, cadavrul fiind deja acolo și pregătit să fie trimis acasă. Am vrut să intru să îl văd, dar am fost scos afară. Nu am fost lăsat să îl văd. Tatal meu a rămas acolo, și le-am zis să ia și hainele, lucrătorii de la morgă zicând că voiau să le arunce, tatăl luând hainele acasă într-un sac.

Care a fost interacțiunea familiei cu organele legii în ziua decesului?

B.M.: La fața locului, poliția le-a dat părinților ce i-au găsit în buzunare, 7 lei (pe camerele de luat vederi de la barul din Berghin se vedea că are o sumă de bani, mai mare decât ce suma s-a găsit la el), un briceag și un spray paralizant. El fusese în ziua respectivă la vănătoare. Nu au fost procurori de caz la fața locului, nu au luat declarații nici soției, părinților,nimic. Nici nu am știut că este procuror de caz. După ce l-au adus acasă, după un sfert de oră, eu am sunat înapoi la 112 deoarece i-am scos hainele, am observat loviturile, și le-am spus ce văd eu. Atunci au venit trei persoane, unul de la circulație, unul de la criminalistică care a luat probe, și încă unul care era civil alături de polițistul de la Berghin. Atunci au luat probe de pe haine, și abia atunci au luat hainele pentru probe, dar erau cam deranjați că i-am chemat.

După înmormântare care a fost interacțiunea familiei cu organele legii?

B.M.: Nu ne-a mai contactat nimeni.Nu am primit nici un telefon, nimic, noi am tot sunat și de la Berghin ni se tot zicea că este în lucru cazul.

Când ați angajat avocatul?

B.M.: După vreo două luni, avocatul a chemat martorii la Berghin la audieri, martorii propuși de mine. Dar mai pe scurt nu am fost sunați de nimeni. Tata și nevasta mea au fost în audiență și la Alba și răspunsul a fost că poliția nu și-a făcut treaba cum trebuie în dimineața respectivă, și răspunsul despre anchetă a fost că încă se lucrează.

Când ați decis că este momentul să faceți investigații în paralel?

B.M.: Fix de când l-au adus acasă mie mi-a fost clar că ceva nu este în regulă.

Care au fost pașii pe care i-ați urmat?

B.M.: M-am întâlnit din întâmplare cu o persoană care ar fi văzut ceva în seara aia.

Și ce ați descoperit?

B.M.: Persoana cu care m-am întâlnit și care a devenit între timp martor, a mințit de trei ori până acum. Femeia respectivă mi-a zis că era în mașină cu prietenul ei și a văzut o mașină care a trecut în jos și pe fratele meu care a trecut cu bicicleta, care venea din sens opus. El a fost adus cu o mașină de către un prieten până la intersecție. După aceea, s-a dat jos din mașină și a plecat cu bicicleta pe pantă, în jur de ora 22:30. Fratele meu a avut niște apeluri pe telefon la ora 11 fără un sfert, deci la ora aceea era în viață, și telefonul lui când a fost găsit, era deschis pe numere formate, nu era blocat. Eu dimineața am încercat să îl sun de multe ori dar nu răspundea, dar nu era nici un apel pe telefon, erau toate șterse. Am scos de la operatorul de telefonie desfășuratorul dar doar apelurile formate de el. El a vorbit cu același numar de 3 ori în ziua morții, dar ce a primit el nu știu, nu erau pe telefon, și am vorbit și cu alte cunoștinte de ale lui care mi-au zis că au vorbit cu el, dar în telefonul lui nu apăreau conversațiile. Un prieten de-al meu susține că a vorbit cu el jumatate de oră înainte să plece de la bar. Martorii care l-au văzut pe drum au zis că nu l-au recunoscut, eu dându-mi seama că cel care a zis că nu l-a recunoscut e ultima persoană care s-a întâlnit cu el, ultimul care l-a văzut în viață, și după câteva zile persoana respectivă avea mașina lovită, persoana fiind vecin cu noi. Mai sunt zvonuri că fratele meu avea o legătură cu o femeie din sat, eu nu știu nimic, nu știu să fi avut o relație.

Perioada de timp e următoarea: La 10 jumătate a fost luat cu mașina din barul unde a fost surprins pe camerele de luat vederi, de un prieten care l-a lasat la intersecție în jur de ora 22:40 și a mai mers undeva la 5 minute pe pantă cu bicicleta până la ora 11 fără 15 minute când a format un număr pe telefon. La 2 când am trecut eu pe acolo nu era nimic nici o urmă de accident. Bicicleta a fost găsită aruncată pe tufișuri dar era contrar direcției de mers, era pusă cu fața opus din direcția din care el venea. Eu consider că s-a întâmplat ceva în alt loc, și el a fost adus acolo. Ori a fost lovit cu ceva în cap, ori lovit, dar pentru mine e clar că nu a murit acolo.

De cine au fost interogați martorii?

B.M.: De către poliția din Berghin, fără nici un procuror, fără nimic. De către organul de lege, nu a fost nimeni de la Alba, eu nu știu să fi venit nimeni de la Alba. Martorii nu au fost chemați la Alba, nici eu, nici părinții, nimeni. Din ce am înțeles s-au schimbat de vreo 2, 3 ori procurorii de caz, când am mers cu memoriul, nici nu am știut unde să îl las, și am tot fost trimis din stânga în dreapta dar fără rezultat. La 2 ani de la moartea lui nu am nici o informație concretă . Nu am fost contactat de nimeni, cu nimic.

 

Asociația “JUSTIȚIA PRO CETĂȚEAN” este o organizație profesională nonguvernamentală ce își desfășoară activitatea autonom și funcționează în conformitate cu legislația în vigoare

Citește și FOTO: Google Street View a surprins ”la lucru” prostituatele pe Centura din Alba Iulia. Imagini sugestiveDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

HARTA pe județe a cazurilor de COVID, descoperite în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe infectări – 17 septembrie

Publicat

Autoritățile au raportat peste 4.478 de cazuri noi de COVID-19 în România, descoperite în ultimele 24 de ore. Este vorba despre situația infectărilor în data de 17 septembrie 2021.

S-au înregistrat 73 de decese noi (cu o zi în urmă, erau raportate 71 decese în 24 de ore), iar 762 pacienți sunt internați la ATI (anterior 741).

Cele mai multe cazuri au fost în București – 651, în Timiș – 313, în Cluj – 186, Iași – 225, Suceava – 176, Dolj – 163, Maramureș – 171 și Constanța – 158.

Județele cu cele mai puține cazuri noi sunt Harghita și Tulcea cu câte 21 de cazuri și Covasna cu 22.

Vezi și: Date oficiale: 4.478 cazuri COVID în România, în 24 de ore. 73 decese noi, 762 pacienți la ATI. Situația din 17 septembrie

Harta cu numărul de cazuri pe fiecare județ poate fi vizualizată la rezoluție mare AICI.

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 21890 47 – DSP Alba 0,88
2. Arad 24740 126 1,02
3. Argeș 28276 79 0,66
4. Bacău 27703 110 1,10
5. Bihor 30138 56 0,74
6. Bistrița-Năsăud 13279 106 2,13
7. Botoșani 15146 102 1,28
8. Brașov 44827 99 0,87
9. Brăila 13674 33 0,44
10. Buzău 13068 47 0,47
11. Caraș-Severin 12173 58 1,14
12. Călărași 10851 59 1,01
13. Cluj 60494 186 1,89
14. Constanța 45191 158 1,37
15. Covasna 8700 22 0,29
16. Dâmbovița 23275 46 0,71
17. Dolj 28394 163 1,45
18. Galați 28874 80 1,04
19. Giurgiu 11644 31 1,23
20. Gorj 9662 25 0,70
21. Harghita 8564 21 0,41
22. Hunedoara 23683 60 0,80
23. Ialomița 11275 75 0,78
24. Iași 44560 225 1,01
25. Ilfov 47546 91 2,37
26. Maramureș 22144 171 1,92
27. Mehedinți 8787 68 0,86
28. Mureș 24663 79 0,64
29. Neamț 20153 80 1,02
30. Olt 15466 66 1,17
31. Prahova 37081 149 1,04
32. Satu Mare 14813 137 2,91
33. Sălaj 11416 39 1,20
34. Sibiu 27546 84 1,10
35. Suceava 26426 176 1,50
36. Teleorman 14730 98 1,48
37. Timiș 57629 313 2,08
38. Tulcea 8731 21 0,58
39. Vaslui 17002 101 1,03
40. Vâlcea 17006 39 0,85
41. Vrancea 11297 56 0,88
42. Mun. București 192924 651 2,05
43. Din străinătate** 1311 20
44. Cazuri noi nealocate pe județe  

 

2753*

22
 TOTAL 1.139.505 4.478

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.727. Dintre acestea, 762 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 180 sunt minori, 166 fiind internați în secții și 14 la ATI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Luptătorul de kickbox din Alba Iulia, Paul Tolas, va reprezenta România la Campionatul Mondial din Egipt

Publicat

Luptătorul de kickbox Paul Tolas, din Alba Iulia, va participa în luna octombrie la Campionatul Mondial de Kickbox. 

Evenimentul sportiv va avea loc în perioada 17 -24 octombrie, în Cairo, Egipt. 

Paul Tolas va merge la Cairo alături de mai mulți luptători români care vor reprezenta România. La Cairo sunt așteptați luptători din aproape toate țările lumii. 

Pe lângă faptul că va reprezenta România, alături de alți practicanți de kickbox, Paul Tolas speră să obțină și o medalie la categoria sa de greutate.

”Ne antrenăm de ceva vreme pentru campionatul din Cairo. Paul a prins mai multă experiență în ring, grație celor mai recente lupte ale sale în cadrul galei Colosseum Tournament. Însă, din păcate, Paul va merge singur către Egipt, fără antrenor, deoarece nu avem fondurile necesare să mergem două persoane din Alba Iulia la Campionatul Mondial”, a declarat, pentru alba24.ro, antrenorul clubului Revolution Academy Alba Iulia.

Paul Tolas luptă pentru clubul Revolution Academy din Alba Iulia de mai bine de trei ani. A participat la mai multe competiții naționale, dar și la gale de kickbox televizate.

Cele mai recente lupte ale sportivului din Alba Iulia sunt în rigul Colosseum Tournament.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Protest al șoferilor de camioane, între Sebeș și Veștem, din cauza impozitării diurnelor. Se circulă cu viteză redusă

Publicat

Protest al șoferilor de camioane, între Sebeș și Veștem, din cauza impozitării diurnelor. Zeci de TIR-uri circulă vineri cu viteză pe autostrada A1 și pe DN1.

Protestul de vineri a început la Sebeș. Aproximativ 40 de camioane au pornit pe A1 către Sibiu, urmând ca apoi să intre pe DN1, iar la sensul giratoriu de la Veștem să se întoarcă spre Sebeș, potrivit ziarului Ora de Sibiu.

Viteza cu care circulă nu depășește 50 de kilometri la oră.

Aceeași formă de protest au ales-o și la mijlocul lunii iunie, când cerințele au fost aceleași:

”În centrul revendicărilor amnistia fiscală în cazul controalelor fiscale făcute de ANAF pe reîncadrarea diurnei șoferilor ca venit de natură salarială.

Sunt vizate controalele deja finalizate, cele în curs, precum și orice control viitor pe tema reîncadrării diurnelor ca venit de natură salarială care vizează perioada 2015-2021”, declarau organizatorii.

Grupul de lucru format la nivelul Ministerului Finanțelor pentru rezolvarea problemelor legate de reîncadrarea diurnelor ca venit salarial a ajuns la ultima etapă – concluziile.

Reprezentanții transportatorilor au venit cu solicitări precise: păstrarea legislației în forma actuală, amnistie fiscală, pentru a stopa valul de controale pe tema diurnelor, consfințirea dreptului șoferilor de internațional de a primi aceste indemnizații deductibile pentru firmă și, ulterior, deschiderea unor negocieri pentru eventuale schimbări pentru viitor, dacă părțile implicate ar solicita acest lucru.

Amnistia a fost scoasă din discuții, autoritățile prezente în grupul de lucru considerând că o asemenea măsură nu poate fi decisă decât la un nivel mai înalt – conducerea Ministerului Finanțelor. Însă, în mod evident, șansele ca această măsură să fie acceptată sunt mici. Cel puțin așa a reieșit din comentariile reprezentanților Ministerului Finanțelor.

În aceste condiții, firmele deja controlate și care au primit decizia de reîncadrare a diurnelor au la dispoziție doar calea justiției.

Video: Ora de Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Duminică: „Bogățiile Toamnei la Blaj”. Spectacol de folclor și standuri cu produse din recolta anului 2021. PROGRAM

Publicat

Producătorii agricoli de pe Valea Târnavelor expun, duminică, „Bogățiile Toamnei la Blaj”. La evenimentul ajuns la ediția a XXI-a vor fi prezentate cele mai frumoase produse din recolta anului 2021 pe standurile ce vor fi amenajate special pentru această sărbătoare.

Târgul se desfășoară în Piaţa Mare Agroalimentară din Blaj.

Blăjenii și locuitorii din zonă vor avea la dispoziție una dintre ultimele oportunități pentru aprovizionarea cu legume și fructe pentru iarnă, în cadrul expozițiilor cu vânzare de produse agroalimentare.

Concurs de standuri pentru producători

Pentru calitatea produselor lor, frecvenţa cu care  îşi comercializează produsele în pieţele din Blaj, suprafaţa cultivată, dar şi pentru a-i încuraja să cultive în continuare pământul, producătorii agricoli vor fi recompensaţi de Primăria şi Consiliul Local Blaj cu diplome şi premii.

Aproximativ 70 de producători agricoli din zonă vor participa şi la tradiţionalul concurs de standuri, organizat, ca în fiecare an, de Primăria şi Consiliul Local Blaj.

Organizatorii au pregătit pentru această sărbătoare şi un program de muzică populară, susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba și de invitații speciali: Ionuț Fulea, Traian Jurchela și Mariana Anghel.

Spectacol extraordinar de folclor

Duminică, 19 septembrie 2021, începând cu ora 10.00, atmosfera va fi întreținută, ca de obicei, de un spectacol extraordinar de folclor, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” al județului Alba. Invitați speciali vor fi Ionuț Fulea, Traian Jurchela și Mariana Anghel, care vor fi acompaniați de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Vor mai urca pe scena din Piața Mare Agroalimentară soliștii Ansamblului: Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Maria Filimon și Floricica Moga.

Evenimentul este organizat cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.

Ediția a XXI-a a „Bogățiilor Toamnei la Blaj” este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Blaj, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Palatul Cultural Blaj.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate