Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cazurile de hărțuire a studenților în universități. Abuzurile, semnalate și prin sesizări anonime. Propunere la Parlament

Camera Deputatilor, Parlament

Publicat

Cazurile de hărțuire a studenților universități. Un proiect de lege depus la Parlament prevede reglementarea în codurile de etică ale universităților posibilitatea trimiterii de sesizări sub protecţia anonimatului.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spaţiul universitar.

Propunerea aparține parlamentarilor USR Simona Spătaru, Filip Havârneanu şi Andrei Miftode.

Proiectul defineşte clar sistemul de raportare şi de sancţionare a abuzurilor din mediul universitar şi le dă victimelor posibilitatea de a transmite sesizări anonime, a transmis USR.

Guvernul şi Ministerul Educaţiei şi fiecare universitate în parte vor avea datoria să:

  • pună în aplicare prevederile legii
  • permită sesizări anonime
  • protejeze, să sprijine proactiv victimele abuzurilor sexuale.

Cazurile de hărțuire a studenților în universități. Când au fost scoase din lege sesizările anonime

“Fără profesori universitari abuzatori sexuali reprezintă un mecanism de apărare just şi trebuie tratat cu seriozitate şi responsabilitate, pentru ca mediul educaţional să nu mai fie sinonim cu noţiunile de abuz şi violenţă. Ligia Deca a uitat că în primăvara acestui an instituţia pe care o conduce a scos din lege sesizările anonime care protejau bietele fete distruse emoţional. Le-a descurajat. Trauma lor nu a contat pentru Ligia Deca sau nu era reală dacă studentele nu se semnau cu tot numele din buletin.

Este lamentabil că ministra Educaţiei realizează ce instrumente are ca ministru abia când bubuie presa şi societatea civilă”, a afirmat deputatul USR Filip Havârneanu, secretar în Comisia de învăţământ, conform sursei citate.

De ce a fost propusă modificarea legislației

Senatoarea Simona Spătaru a subliniat că noile generaţii de fete trebuie să primească educaţie şi suport pentru a nu cădea victime.

“Prin aceste modificări legislative, vorbim despre ruperea tăcerii. Înlăturarea fricii şi ruşinii de a reclama abuzuri. Femeile trebuie încurajate să vorbească despre acest fenomen al abuzurilor de tot felul, fiindcă tăcerea încurajează abuzatorii să îşi găsească mereu victime. Iar noile generaţii de fete trebuie să primească educaţie şi suport pentru a nu cădea victime ale unor suferinţe ce le pot marca negativ întreaga viaţă”, a arătat Spătaru.

Conform USR, legislaţia actuală “protejează astfel de comportamente abuzive, în timp ce studentele devin victime cu traume pe viaţă”.

În prezent, victimele sunt obligate, de multe ori, să suporte o confruntare faţă în faţă cu abuzatorul în cadrul comisiilor de etică universitară, să suporte blamul public, să fie intimidate sau descurajate ori să ofere detalii extrem de sensibile către organele de cercetare disciplinară din cadrul universităţii, a indicat USR.

Iniţiatorii proiectului fac un apel public către toate partidele să facă front comun şi să voteze pentru această propunere legislativă, “pentru universităţi sigure şi integre pentru toată lumea, dar mai ales pentru fete şi femei”.

USR a completat că modificările legislative propuse sunt “dublate de solicitarea expresă a comunităţii Declic şi a Centrului FILIA de a fi implementate o serie de mecanisme clare de combatere a hărţuirii sexuale şi a discriminării de gen în Codul-cadru de etică şi deontologie universitară şi în codurile de etică adoptate de fiecare instituţie de învăţământ superior, în mod individual”.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 vor începe, în această săptămână, audierile în dosarul în care mai multe studente de la SNSPA îl acuză pe profesorul Alfred Bulai de hărţuire sexuală, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate