Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Acces la servicii „cloud” de peste 75 milioane lei pentru instituții publice din România. Proiect pentru creșterea gradului de informare și transparență

Publicat

calculator laptop Instituții publice din România, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sau Academia Română, vor avea acces la servicii de cloud computing, precum Biblioteca virtuală sau Date deschise, cu scopul de creștere a gradului de informare și transparență, prin intermediul proiectului „Infrastructura de tip cloud pentru instituțiile publice din România” ICIPRO, implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, în valoare de circa 77,7 milioane de lei.

„Cred că acest proiect demonstrează că ceea ce noi am gândit în urmă cu 4 ani, adică dezvoltarea unui sistem cloud în primul rând pentru cercetare, a fost o gândire corectă. Conform obiectivelor proiectului, trebuia, în primul rând, să asigurăm clădirea în care urma să fie așezate echipamentele, serverele cu capacitate de stocare de 40 TB, să implementăm infrastructura de Overdata, Biblioteca digitală și serviciile de infrastructură. Proiectul nu s-a terminat. La finele lunii noiembrie — începutul lui decembrie, acesta se va termina pe hârtie, dar mai există o lună de sistem birocratic ce trebuie trecut până la încheierea proiectului. Zona în care putem oferi platforma pentru învățare se situează în cadrul instituțiilor de cercetare”, a declarat, vineri, în cadrul conferinței de final a proiectului de infrastructură cloud, directorul general al ICI București, Doina Banciu.

Potrivit acesteia, până la ora actuală, în cadrul infrastructurii de cloud computing au fost invitate 42 de instituții, dintre care 22 sunt institute naționale de cercetare. De asemenea, 16 entități publice au semnat deja protocolul de intrare în sistem, 5 sunt în așteptare, iar 11 au deja datele postate în cloud, respectiv ANPC, Academia Română, inclusiv ICI București.

Serviciile furnizate prin intermediul acestui proiect sunt: Infrastructură, Catalogul de aplicații/Servicii în cloud, Biblioteca virtuală și Date deschise. În cazul Bibliotecii virtuale, instituțiile publice din România primesc acces la servicii de arhivare electronică și la posibilitatea de a expune într-un portal cu acces public documentele electronice.

Totodată, prin serviciul de Date deschise, entitățile publice contribuie la creșterea gradului de transparență în administrația publică, având posibilitatea de a publica într-un mod standardizat informații de interes public, din proprie inițiativă, sau ca răspuns la solicitările formulate de către public.

Toate aceste servicii sunt puse la dispoziția instituțiilor publice interesate, în mod gratuit, iar cei interesați pot obține informații detaliate la adresa de e-mail office@icipro.ro.

Valoarea totală a proiectului „Infrastructura de tip cloud pentru instituțiile publice din România” ICIPRO se ridică la 77,760 milioane lei, din care 63,021 milioane lei reprezintă contribuție din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 13,183 milioane lei din partea Guvernului României.

ICI București a obținut finanțare pentru acest proiect în cadrul programului POS CCE, prin Operațiunea 3.2.1 „Susținerea implementării de soluții e-guvernare și asigurarea conexiunii de broadband, acolo unde este necesar”.

Perioada de desfășurare a proiectului a fost decembrie 2013 — octombrie 2015.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax