Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CCR a decis: Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur. Cum motivează instanța

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Curtea Constituţională a României a decis miercuri că alegerile locale din acest an se vor desfășura într-un tur. 

Curtea Constituțională a respins sesizarea jurnalistului Liviu Avram. Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur.

„S-a respins pe Art. 50 pe neîntemeiat, nu am găsit niciun motiv, nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii Curţii Constituţionale în domeniu. Avem o practică vastă în această privinţă, dintotdeauan Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, se încalcă legile, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează existenţa unor semnături. Iar pe Art. 101 s-a respins ca inadmisibil pentru că acest articol nu are legătură cu cauza trimisă judecăţii – alegerile într-un tur sau două tururi. În acest dosar se judecă posibilitatea autorului de excepţie de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care rebuia să le depună. Deci, nu se judecă legea electorală în ansamblul ei. Mai sunt încă 30 de dosare până azi pe cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a precizat Augustin Zegrean, preşedintele CCR.

Jurnalistul Liviu Avram a postat pe pagina sa de facebook un scurt comentariu în care precizează că bătălia nu este pierdută, întrucât mai există o sesizare depusă la CCR. „CCR a respins ca neîntemeiată critica privind numărul de semnături și ca inadmisibilă pe cea privind numărul de tururi. Vulnerabilitatea acestui dosar și-a făcut, așadar, efectele: judecătorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au găsit ok. Vine însă la CCR și al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil. Deci bătălia nu e pierdută, nu va luați după toți <specialiștii> care acum jubilează”, a spus Liviu Avram.

Ce prevede legea

CCR a discutat astăzi excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București.

Excepția înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax