Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CCR a stabilit dacă este obligatorie citarea părinţilor în cadrul urmăririi penale a unui minor de 16 ani

Publicat

decizie instanta

Curtea Constituţională a stabilit recent dacă este obligatorie sau nu citarea părinţilor sau tutorilor unui minor care a împlinit 16 ani, în cadrul urmăririi penale.

CCR a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor art.505 alin.(2) din Codul de procedură penală care au următorul conținut:

„(2) Când suspectul sau inculpatul este un minor care a împlinit 16 ani, citarea persoanelor prevăzute la alin.(1) se dispune numai dacă organul de urmărire penală consideră necesar.”

În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională  a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile amintite din Codul de procedură penală, precum şi sintagma „care nu a împlinit 16 ani” sunt neconstituţionale.

În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că “în cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani şi care au calitatea de persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, trebuie să li se asigure garanţiile procedurale specifice, în considerarea situaţiei de vădită vulnerabilitate în care aceştia se află, deoarece ascultarea şi confruntarea făcându-se la sediul organului de urmărire penală, acestea capătă un grad de oficialitate cu care minorul nu este obişnuit, fapt ce ar putea influenţa negativ calitatea declaraţiilor. De aceea, autoritatea competentă trebuie să asigure copiilor dreptul de a fi însoţiţi de titularul răspunderii părinteşti sau de un alt adult corespunzător, condiţionat de interesul superior al copilului şi de împrejurarea că prezenţa persoanei respective nu va aduce atingere procedurilor penale”.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax