Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce a pățit Muntenegru după ce a construit o bucată de autostradă cu chinezii, scumpă și neterminată. China vrea banii, din iulie

Publicat

Muntenegru cere ajutorul Uniunii Europene pentru a plăti un împrumut chinezesc de 1 miliard de dolari pentru un controversat proiect rutier care a lăsat țara din Balcani într-o situație financiară gravă.

Este vorba despre un tronson de autostradă de 41 de kilometri, și acela neterminat și inutilizabil. Din cauza problemelor pe care le-a adus, a fost supranumit ”highway to hell”.

Purtătoarea de cuvânt a UE, Ana Pisonero, a declarat pentru RFE / RL că blocul „nu rambursează împrumuturile de la terți”, deși a adăugat că Bruxelles-ul are îngrijorări cu privire la „efectele socioeconomice și financiare pe care le pot avea unele investiții ale Chinei”, precum și riscurile a dezechilibrelor economice și a „dependenței datoriei”.

Există chiar temeri că, în caz de insolvență, China poate cere Muntenegrului să gestioneze o parte din teritoriul său național (terenuri și active drept garanție), așa cum s-a întâmplat deja în alte situații.

Lucrarea a fost finanțată cu ajutorul unui împrumut luat de la o bancă chineză, iar construcția este încredințată companiei China Road and Bridge Corporation.

Acum, această lucrare neterminată amenință finanţele micului stat balcanic.

De fapt, până în iulie, țara trebuie să ramburseze Beijingului o parte a împrumutului, însă nu are bani.

Muncitorii chinezi au petrecut șase ani cioplind tuneluri prin roci solide și ridicând stâlpi de beton deasupra cheilor și canioanelor, dar drumul efectiv nu merge nicăieri, scrie presa internațională.

China deține aproximativ un sfert din datoria totală a Muntenegrului, care a atins anul trecut 103 la sută din PIB.

Conform contractului actual cu Banca Export-Import din China, primele plăți ale împrumutului sunt scadente în luna iulie.

Surse: France24, La Repubblica

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    luni, 07.06.2021 at 14:36

    Ca si autostrada Transilvania, americanii au luat banii si drum ioc. Aici chinezii n-au de unde lua banii si e normal ce se intampla.

  2. dolfi

    luni, 07.06.2021 at 21:01

    PILU, americanii au luat banii, autostrada ioc si au plecat. Chinezii in schimb iti iau pamant/orase/porturi… vezi un pic cu un dictionar roman-englez https://en.wikipedia.org/wiki/Debt-trap_diplomacy

  3. pilu

    marți, 08.06.2021 at 16:12

    Normal, daca nu au bani, iau ce le sta la indemana si mai convenabil. Au si astia o conducere, de mai bine n-ar avea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax