Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce a pățit un român din Alba Iulia, stabilit în Germania, când a încercat să-și schimbe pașaportul cu o lună înainte de expirare

Publicat

pasaport

Un cetățean din Alba Iulia, care locuiește în Germania, a transmis pe adresa redacției o serie de nemulțumiri pe care le are în raport cu autoritățile românești.

Acesta a încercat să își schimbe pașaportul, pe cale să expire. 

S-a dovedit însă a fi o misiune imposibilă.

Mai jos, mesajul acestuia, trimisă redacției Alba24:

„În sfârșit, cu ce să încep?

În data de 06.05.2021 am constatat că pașaportul meu (cu rezidență în Germania) expiră la data de 16.06.2021.

Evident că prima dată am sunat în România, să întreb ce opțiuni am. Am sunat la Alba Iulia, la pașapoarte.

”Da”… așa mi s-a răspuns în România la o instituție. Plus minus, mă așteptam. Asta e. Deloc serviabil stimabilul.

Următorul telefon a fost la Consulatul Român din München. După o lungă perioadă de așteptare, cu un robot IMBECIL și după multe taste apăsate am intrat pe linia de așteptare. Eram al șaselea la rând.

În sfârșit, am vorbit cu o doamna, mi s-a comunicat ce acte trebuie să pregătesc și am fost înștiințat că voi primi un email cu toate informațiile necesare. Zis și făcut. Am primit email-ul, cu linkuri, conturi de creat…

Am completat tot ce era necesar, online, după care urma să îmi fac programare.

Toate acestea s-au întâmplat în 06.05.2021. Surpriză… Nu sunt disponibile programări până în…atenție, 30.06.2021.

Am intrat în panică, evident. Nu am putut să cred ce citesc pe internet, pe site-ul Consulatului Român la München.

Următoarea zi, 07.06.2021, am sunat iarăși. Să întreb de ce nu pot face programare ”on line” și să încerc să fac telefonic. Evident, după alte 45 de minute petrecute la telefon, apăsând taste pentru aceleași întrebări imbecile, am reușit să vorbesc cu o duduie.

Mi s-a comunicat încă odată că nu sunt programări disponibile și că trebuie să aștept. Nu am putut să cred că în 2021, nu poți obține o programare online, chiar și peste 3 luni, dar ăsta este sistemul românesc.

Am sunat la ambasada, la Bonn, să obțin mai multe informații. Să întreb ce e de făcut dacă eu nu obțin o programare până îmi expiră pașaportul. Același răspuns, să așteptați.

Singura varianta primită de la München și Bonn a fost să intru ZILNIC pe site și să tot încerc, poate poate renunță cineva și primesc și eu programare.

Mi-am permis să sun și la minister (MAE), să întreb ce se întâmplă. De ce nu pot face o programare, chiar și peste 3-6 luni.

Mai mult de atât, bugetarul de la București mi-a reproșat că m-am trezit prea târziu, în 06.05.2021 că urmează să îmi expire pașaportul în 16.06.2021.

”Nu aveți ce face decât să așteptați, poate obțineți o programare. Mai încercați”.

Nu pot să cred că în 2021 sistemul funcționează atât de PROST!!!

Mai jos atașez mesajul care apare pe site în momentul în care vreau să fac programare.

”Nu sunt locuri libere în perioada solicitată. Deoarece este posibil că unele persoane să renunțe la programări, vă sugerăm să verificați periodic disponibilitățile existente.

Programul de lucru cu publicul este momentan configurat până la data de 30.06.2021. Pentru a vă programa ulterior datei de 30.06.2021, vă rugăm să reveniți mai târziu.
Serviciul consular solicitat se efectuează numai pe bază de programare online pe www.econsulat.ro.”

Mesajul ăsta apare indiferent de data pe care o selectezi.

Cu alte cuvinte din data de 16.06.2021 nu mai dețîn un act de identitate valid, nu mai pot circula între satele mebre UE, și pe toți îi doare-n…

Mai încercați…

Sunt în Germania din 2010 și până luna asta nu m-am gândit NICIODATĂ să aplic pentru cetățenie. Nu m-a interesat. În urma discuțiilor și interacțiunilor cu sistemul romanesc m-am decis. Am să aplic pentru cetățenie.

DE CE?!? Doar că să nu mai am NIMIC de-a face cu statul român. E trist dar asta e realitatea.

Când un cetățean român se gândește la cetățenia statului de domiciliu doar pentru a evita interacțiunea cu sistemul românesc e de plâns.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Daniel

    miercuri, 12.05.2021 at 20:50

    Buna ziua.
    Exact acelasi lucru se intamplă si la Consulatul Romaniei din Viena cand vrei sa faci o programare pentru schimbare paşaport.

  2. Neamtul

    miercuri, 12.05.2021 at 22:36

    Acum fara suparare daca ai rezidenta in Germania,adica ai peste 5 ani de sedere , primesti un card din ala de identitate de la ei cu care se poate circula in tarile UE fara problema, plus poti circula si cu cardul de identitate din romania, nu vad de ce iti trebuie pasaport pentru circulatia in UE, evident daca vrei sa calatoresti in afara UE atunci se schimba datele problemei, eu iti recomand cu caldura sa dai examenul de limba germana si sa faci cursul acela de dobandire a cetateniei germane si baga actele pentru a cetatenie, merita din plin.

  3. Pleșa

    joi, 13.05.2021 at 08:16

    Îi dau dreptate pana la faza cu renuntatul la cetățenie. Majoritatea funcționarilor sunt niște inbuibati și niște trantori care moștenesc locurile de muncă fiind neadecvati ca pregătire și nu-si pot face treaba (sau să facă un sistem care să fluidizare aceste proces). Dar ca să vrei te ”rupi” de România ….. . Apreciez răbdarea pt a reclama aceasta problema și sper sa o facă și alții care au patit-o. Pt ca lucrurile se repară. Unele mai greu pt ca stau stricate de peste 30 de ani. Dar am încredere ca generația ”iliesciana” se va duce . Pe apă Sâmbetei către cazanul 7. O zi buna și sper sa nu uiti și limba română. 😋😋😋

  4. Ionela

    vineri, 17.09.2021 at 23:08

    In aceeași situație ma aflu și eu. Numai ca eu umblu de 6!!! luni după o programare la Stuttgart. Modul de funcționare al econsulat.ro este o pura nerușinare. Ca și modul in care ești tratat dacă suni la consulat. Ei cu site-ul asta de programări se ușurează de responsabilitate și nu susțin cetățenii romani cu absolut nimic. La telefon mi sa dat doar recomandarea sa caut pe google ce ma interesează și mi sa reproșat ca pun întrebări de copil mic. O nesimțire de nemăsurat. Am întrebat dacă pot sa obțin o programare fără e consulat. Sunt de 12 ani in Germania și mi-am depus actele de cetățenie dintr-un singur motiv: sa nu mai am de a face ci autoritățile romane. Problema e ca pentru a obține cetățenia germana trebuie renunțat la cetățenia romană. Pentru aceasta trebuie din nou făcută programare prin consulat.ro (!!!) și este necesar un pașaport valabil. Pe care eu de șase luni încerc să-l obțin. Se musca câinele in coada. Nu am nici o șansa. E trist, foarte trist. Am vorbit cu migrationsamt și mi-a foat rusine efectiv sa descriu modul in care ești tratat sau ma rog ignorat de autoritățile romane. Ei nu ma pot ajuta fără act valabil. Ma simt ca in închisoare. Nici in țara nu pot călători ca sa îmi fac acolo actele. Dacă ma poate ajuta cineva va rog mult comentați. Mulțumesc. Ionela

  5. Ionel

    luni, 25.04.2022 at 15:51

    „Problema e ca pentru a obține cetățenia germana trebuie renunțat la cetățenia romană.”
    Fals,
    NU trebuie renuntat la centatenia romana pentru adeveni cetatean german.
    Poti depune fara grija actele si vei avea cetatenie dubla romana si germana, si buletin german si pasaport german. Actele romanesti trebuie reinointe cand expira, dar poti calatori cu cele germane in caz de urgenta.

  6. Leontina Krey

    luni, 03.07.2023 at 09:39

    asta pățesc și eu acum în iunie și iulie 2023. la tel ori nu răspund, ori îl pun pe ocupat, ori ți se spune ca nr.nu e alocat, ori dacă după zeci si zeci de încercări ți se răspunde, sunt nepoliticosi sau te iau peste picior. E depriant!

  7. Tata

    marți, 22.08.2023 at 22:28

    Aşa problema am ši eu,cum se poate de rezolvat. Mia expirat paşaportul pe data de 16.03.2023,încer sâ fac un termin in Bonn de pe data 22.12.2022. pin acum nam reuşito.

  8. Paul

    duminică, 03.09.2023 at 16:50

    Povestea e valabila si in august 2023, cel putin pentru consulatul roman de la Bonn. Verific site-ul o data pe saptamana, din februarie. Sotia crede ca sunt bisnitari care fac programarile si apoi le vand oamenilor disperati… dar nu cred… nu VREAU sa cred. Va trebui sa ma duc in Romania si sa imi fac acolo pasaportul, dar pentru asta e nevoie sa imi iau concediu vreo 2 saptamani si sa platesc avion dus-intors.
    Pentru actul de inregistrare a domiciliului actual a fost de-ajuns o vizita de nici 10 minute la primaria locala…
    Si da, cetatenia germana devine din ce in ce mai atractiva – orice interactiune cu autoritatile romane nu face decat sa imi provoace scarba si rusine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax