Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce amenzi sunt prevăzute în starea de alertă și cum a fost modificată legea. Amendament neconstituțional propus de Florin Roman

Publicat

roman

Deputații din Comisia Juridică au modificat legea privind starea de alertă, față de varianta adoptată ieri de Senat.

În lege au fost reintroduse măsurile de carantină, izolare sau interzicerea circulației persoanelor. De asemenea, a fost adoptat un amendament care prevede intrarea în vigoare a legii imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Deși prevederea este neconstituțională, legea ar putea intra în vigoare vineri, astfel încât, în weekend să poată fi aplicate măsuri de restricție.

Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia juridică se statuează că actul normativ intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Constituția prevede însă, la articolul 78, că orice lege intră în vigoare după minimum 3 zile de la publicarea în monitorul oficial. Amendamentul a fost propus de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Amedamentul deputatului de Alba, Florin Roman, care prevede ca legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția a fost adoptat de către PNL, PRO România și grupul Minorităților.

PSD nu a votat, USR și UDMR s-au abținut de le vot. Liberalii invocă „prezumția de constituționalitate”.

Reamintim că, potrivit Constituției, Art. 78. – Legea se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.”

Totodată, o altă modificare introdusă de Comisia Juridică prevede ca amenzile pentru încălcarea interdicțiilor impuse de către autorități în timpul stării de alertă nu pot depăși suma de 2.500 de lei.

În data de 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus.

Chiar dacă Parlamentul adoptă azi proiectul de lege exista 5 zile prevăzute în Constituție care nu permit aplicarea lui imediată. Situația este deosebit de complicată și a încins spiritele în Parlament.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax