Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce arată martorii de pe bordul mașinii, în funcție de culoare și cum trebuie să tratezi problema

Publicat

Martorii de bord sunt luminițe sau simboluri care se aprind pe panoul de control al mașinii pentru a indica starea vehiculului și eventualele probleme.

Acești martori pot varia în funcție de marca și modelul mașinii, dar cele mai comuni sunt martorul de ulei, martorul de baterie, martorul de presiune a aerului din anvelope, martorul de aprindere a motorului, martorul de sistem de frânare și martorul de încălzire.

Pe bordul unui automobil modern, se poate găsi un număr foarte mare de martori de bord, lucru copleșitor pentru un conducător neexperimentat sau pentru unul care nu a mai avut de-a face cu un astfel de autovehicul până în prezent.

Martorii de bord sunt extrem de importanți pentru că ajută șoferul să monitorizeze starea mașinii și să ia măsuri imediate în cazul în care apare o problemă.

Monitorizarea constantă a martorilor de bord și luarea imediată a măsurilor în cazul în care apare o problemă poate ajuta la prevenirea accidentelor și la prelungirea duratei de viață a mașinii.

Culorile martorilor de bord

Atunci când un martor de bord este pornit, îți dai seama despre severitatea problemei prin culoarea acestuia.

Este una dintre primele lecții pe care ar trebui să le ia un șofer începător.

Martorii de bord verzi (sau albaștri) te anunță dacă o componentă a mașinii a fost activată, cum ar fi luminile de întâlnire sau portierele deschise.

Martorii de bord galbeni (sau portocalii) indică o componentă care nu funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită.

Nu este chiar o urgență: în general, culoarea galbenă arată că reparația trebuie făcută într-o perioadă de timp de câteva zile.

Exemple de martori de bord galbeni: avertizare bujii, bec ars, filtru de particule, airbag dezactivat sau probleme la senzorul de ploaie.

Martorii de bord roșii indică o defecțiune gravă a mașinii sau o problemă care ține de siguranță. Atunci când apare un martor roșu, problema trebuie rezolvată rapid. Conducerea în continuare a mașinii poate crea probleme.

Exemple de martori de bord roșii: indicatorul de combustibil, ușă deschisă, probleme cu uleiul de motor, probleme la servodirecție, la sistemul de pornire sau la sonda lambda.

Martorii te pot anunța, în funcție de mașină, despre: defecțiuni la geamuri, trapă, la eleron, la sistemul electric, la ESP, la faruri, la airbaguri, la filtrul de particule, că trebuie să schimbi uleiul, bateria sau să umfli cauciucurike sau pot să îți spună pur și simplu că este nevoie să mergi la un service după un număr de kilometri.

Un material video cu explicații despre 91 de martori de bord, inclusiv cei mai noi, puteți vedea mai jos:

YouTube video

Atenție mare: există defecțiuni care nu sunt semnalate de senzori, deci nu apar pe bord.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax