Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ce decizie a luat asistenta șefă de la Secția de Infecțioase Alba, privind participarea fiicei ei la pregătirile pentru examene


Publicat

Asistenta șefă a Secției de Boli Infecțioase a Spitalului din Alba, Marcela Vâlcan, a anunțat pe Facebook că a luat decizia ca fiica ei, elevă în clasa a VIII-a, să nu participe la pregătirile organizate la școală în vederea susținerii examenului de evaluare națională.

Aceasta a explicat pe larg motivele care au determinat-o să facă acest lucru și consideră că beneficiile pe care i le-ar aduce cele cele două ore de pregătire pe zi sunt infime în raport cu riscurile la care s-ar expune, alături de familie.

De asemenea a constatat că un mic număr de părinți și-au dat acordul pentru testarea elevilor, propusă de DSP Alba, iar acesta a fost un alt argument pentru a-și ține acasă copilul. 

Postarea integrală a Marcelei Vâlcan:

”Dacă până acum v-am împărtășit experiențe trăite la locul de muncă, iată că a venit vremea să vă împărtășesc „crezul” meu vis-a-vis de perioada de după ridicarea restricțiilor.

Fiind mama unei fetițe care a avut neșansa să fie în clasa a 8-a în „anul pandemiei”, nu pot să nu îmi expun punctul de vedere vis-a-vis de deciziile care s-au luat în ceea ce-i privește pe copiii noștri.

Copiii au fost chemați la pregătire în vederea susținerii examenului de evaluare națională (respectiv a examenului de bacalaureat) începând cu data de 02.06.2020, până în data de 12.06.2020, pentru 2 ore, respectiv 3 ore, în cazul absolvenților de liceu.

Decizia a fost luată cu 3 săptămâni înainte de începerea pregătirii, respectiv cu 1 săptămână înainte de ridicarea restricțiilor. 🙄

Prezența se știe că nu este obligatorie și au fost lăsați părinții să decidă dacă copiii lor vor participa sau nu la această pregătire.

Fiind părinte, dar în același timp și cadru medical într-o secție de Boli Infecțioase care a tratat și tratează pacienți infectați cu coronavirus, răspunsul meu a fost unul spontan, NU.

A urmat o adevărată „oră didactică” pe care a trebuit să o susțin în fața fiicei mele, pentru a-i explica de ce eu sunt una dintre cele 3 mame „rele” din clasă (clasă de 34 de elevi), și nu o las să participe la orele de pregătire.

Am încercat să o fac să înțeleagă că beneficiul pe care i-l aduc cele 2 ore pe zi, este infim în comparație cu riscul la care este expusă (Nu intru în amănunte căci risc să fiu pusă la zid de cei care susțin teorii ale conspirației etc).

A fost greu să înțeleagă și să accepte decizia mea, cu atât mai mult cu cât a participat la ședința on-line pe care școala a organizat-o pentru a ne informa despre cum se vor desfășura aceste ore, precum și despre măsurile pe care le-a luat conducerea școlii pentru a preveni răspândirea virusului ticălos care le-a furat copiilor bucuria participării la închiderea anului școlar și totodată a unei etape atât de importante din viața lor.

Am fost extrem de atentă la prezentarea măsurilor luate în școală în vederea primirii elevilor și chiar dacă nu am intervenit în timpul ședinței, o fac acum și aici, spunând că sunt măsuri bune și bine gândite și îmi doresc nespus de mult ca acestea să poată fi puse în practică și să poată fi respectate atât de către elevi cât și de către profesori.

Poate vă veți întreba de ce cred că va fi atât de greu de respectat niște lucruri aparent banale.

Din experiența mea de cadru medical, pot să vă răspund că va fi greu atât de implementat cât și de respectat.

De exemplu:

Dacă lucrezi în spital, trebuie să respecți în mare, concomitent și în aceeași măsură, 3 lucruri aparent simple:

1. Să lucrezi corect.
2. Să lucrezi curat.
3. Să îți pese!

Câți dintre noi o fac???

La fel și la școală, în această perioadă:

1. Trebuie respectate circuite (Câți realizează cât de important este? Și nu o spun ca și acuză, ci în ideea că atât dascălii cât și copiii nu „au la îndemână” noțiunea de „circuit”.

La școală mergem că trebuie, că este necesar, că doar așa putem izbuti în viață, dar școala înseamnă totodată bucuria revederii colegilor, școala înseamnă bucuria pauzelor binemeritate, școala înseamnă prietenie, școala înseamnă atât de mult și de multe atât pentru copii cât și pentru profesori!).

Fără să realizeze, fără să dorească să greșească, circuitele vor fi greu de respectat, pentru că nici dascălii și nici copiii nu sunt obișnuiți că trebuie să intri doar pe un anumit coridor sau parte a coridorului și să ieși pe altul sau cealaltă parte a aceluiași coridor. Este un lucru nou, care necesită timp pentru a putea fi implementat.

În medicină știm semnificația culorilor circuitelor: roșu, galben, verde și totuși, și aici se greșește…

2. Obligativitatea purtării măștii, care între timp a devenit o opțiune.

Cum să lași pe umerii medicului școlar o astfel de răspundere? Cu ce a greșit acel om?

Cum să spui de 3 luni, pe toate canalele de informare publică, cât de importantă este purtarea măștii în spații închise, gen magazin, unde stai 5-10 minute, iar într-o sală de clasă în care stai 50 min × 2 , să spui că medicul școlar decide dacă elevul/profesorul poartă mască? Dar cine este medicul școlar? Nostradamus?

3. S-a creat cu ajutorul DSP (MULTUMESC DSP Alba, pentru implicare!), posibilitatea testării la COVID-19 a cadrelor didactice și a elevilor, înainte de începerea perioadei de pregătire.

Altfel, părinții au fost întrebați dacă sunt de acord cu testarea copiilor.

ERA LUCRUL CARE MĂ PUTEA FACE SĂ ÎMI SCHIMB OPȚIUNEA, însă din 31 de elevi care și-au anunțat prezența la cursuri, doar 6 părinți și-au dat acordul pentru testarea copiilor.

Dintre cadrele didactice și auxiliare nu știu câte și-au dat acordul pentru testare. A fost momentul în care mi-am spus că am luat decizia corectă în ceea ce privește neparticiparea fiicei mele la cursuri.

PS: Ce se întâmplă în școlile din mediul rural care nu au grupuri sanitare??? Despre ce vorbim?”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Poliția Română: Atenție la „profitorii” online care vă cer datele de pe card. Indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți

Publicat

Polițiștii români atrag atenția persoanelor care vând diverse obiecte pe site-urile de profil. Potrivit acestora, au apărut din ce în ce mai mulți „profitori”, care se dau interesați de produse și le solicită vânzătorilor datele de pe card. 

„Ochii mari unde „arunci” cu datele de pe card. Au apărut din ce în ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand … ca ciupercile după ploaie putem spune.

Câteva dintre indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți:

– Vă păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs.

– Limba română scrisă lasă de dorit. Google Translate nu este chiar un geniu!

– Vă anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă. NU FACEȚI ASTA!

– Vă sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afara țării”, au transmis duminică reprezentanții Poliției Române.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.145 de cazuri de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore. 458 de pacienți în stare gravă, internați la ATI

Publicat

Numărul total de cazuri confirmate COVID-19 în România a ajuns la 61.768, potrivit datelor transmise duminică, 9 august, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Au fost înregistrate 1.145 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore. În prezent, 458 de pacienți sunt internați pe secțiile de ATI. 

Citește și 1.145 de cazuri de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore. 458 de pacienți în stare gravă, internați la ATI

30.119 pacienți au fost declarați vindecați și 6.371 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 2700 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.08.2020 (10:00) – 09.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (30 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbitidăți, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.640. Dintre acestea, 458 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.378.727 de teste. Dintre acestea 13.353 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 4.792 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 615 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 9 august.

Până sâmbătă erau raportate 60.623 de cazuri (1.350 noi, 713 reconfirmați), 29.872 pacienți vindecați, 6.204 asimptomatici externați la 10 zile după depistare, 2.659 decese (43 decese noi), 1.364.759 de teste de teste prelucrate (21.444 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.211 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.233 la cerere).

Situația cazurilor noi vs. numărul testări din ultimele zile:

8 august – 1.350 de cazuri noi după 21.444 (1.364.759 de teste, în total; 21.444 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 13.211 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.233 la cerere)

7 august – 1.378 de cazuri noi după 23.946 (1.343.315 de teste, în total; 23.946 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.670 la cerere)

6 august – 1.345 cazuri noi după 24.147 teste (1.319.369 teste în total; 24.147 în ultimele 24 de ore din care 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.260 la cerere)

5 august – 1.309 cazuri noi după 24.108 testări (1.295.222 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 15.956 teste în baza definiției de caz și a protocolului medical, 8.152 la cerere)

4 august – 1.232 cazuri noi după 20.581 teste (1.268.899 de teste în total; 20.581 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 7.548 la cerere).

3 august – 823 cazuri noi după 8.045 teste (1.248.318 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.045 teste, din care 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 2.399 la cerere)

2 august – 1.075 cazuri noi după 14.215 teste (1.240.273 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.525 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 5.690 la cerere)

1 august – 1.225 cazuri noi după 23.451 teste (1.226.058 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 13.756 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.695 la cerere)

30 iulie – 1.356 cazuri noi după 23.401 teste (1.177.630 teste în total; 23.346 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.566 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.780 la cerere; au fost raportate și rezultatele a 56 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 8 august – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri nou confirmate (în actualizare):

Alba – 813 – 7
Arad – 1271 – 26
Argeș – 4062 – 71
Bacău – 1815 – 31
Bihor – 1294 – 52
Bistrița-Năsăud – 963 – 8
Botoșani – 1203 – 4
Brașov – 3639 – 60
Brăila – 1070 – 37
Buzău – 1556 – 26
Caraș-Severin – 416 – 25
Călărași – 347 – 4
Cluj – 1445 – 12
Constanța – 1166 – 25
Covasna – 535 – 3
Dâmbovița – 2319 – 26
Dolj – 959 – 27
Galați – 2534 – 66
Giurgiu – 460 – 5
Gorj – 1105 – 58
Harghita – 605 – 6
Hunedoara – 1122 – 7
Ialomița – 822 – 17
Iași – 1760 – 69
Ilfov – 1499 – 3
Maramureș – 612 – 31
Mehedinți – 882 – 13
Mureș – 1082 – 18
Neamț – 1528 – 16
Olt – 912 – 14
Prahova – 2632 – 72
Satu Mare – 127 – 3
Sălaj – 228 – 9
Sibiu – 1072 – 17
Suceava – 4731 – 18
Teleorman – 411 – 2
Timiș – 1620 – 39
Tulcea – 326 – –
Vaslui – 865 – 1
Vâlcea – 607 – –
Vrancea – 1975 – 13
Mun. București – 7322 – 201

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 7 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 7 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise duminică, 9 august, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, de la începutul pandemiei în județ au fost înregistrate 826 de îmbolnăviri. 

De asemenea, 644 de persoane au fost declarate vindecate și au fost înregistrate 36 de decese.

În Alba, sâmbătă au fost prelucrate 220 de teste, 98 la Direcția de Sănătate Publică și 122 la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 47.190.

Localitățile din care provin cazurile noi (9 august):

Alba Iulia – 6

Ighiu – 1

Până sâmbătă, erau raportate 819 cazuri (12 noi), 623 de persoane vindecate, 36 decese, 46.970 teste efectuate (525 de teste, în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Blajul și-a premiat excelența. Elevii de 10, alături de profesorii îndrumători, PREMIAȚI de administrația locală

Publicat

Doi absolvenți ai Colegiului Național „I. M. Clain” din Blaj, care au obținut în acest an media 10 la examenul de Bacalaureat, au fost premiatți de administrația locală, alături de profesorii îndrumători. 

Întotdeauna am apreciat excelența, mai ales în domeniul educației! În acest sens, în data de 31 iulie, i-am premiat pe cei doi absolvenți ai Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”Blaj care au obținut, în acest an, media 10 la examenul de bacalaureat: Lazăr Maria și Cristea Vasile Cristian! Îi felicit și le doresc mult succes în următoarea etapă a vieții!

Vezi și Maria și Cristian, elevii de 10 ai Colegiului Național ”I.M. Clain” din Blaj, la Bacalaureat 2020. La ce facultăți vor să meargă

De asemenea, pentru munca depusă, i-am premiat și pe profesorii îndrumători ai celor doi absolvenți, care au avut o contribuție importantă la obținerea acestor rezultate excepționale: prof. Comșa Ana Maria, prof. Efrim Lucia Maria, prof. Ghiță Romanța Margareta, prof. Tarko Iulia Mirela, prof. Cipariu Ciprian Timotei și prof. Lațiu Vasile! Tuturor, mulțumiri și felicitări!

Educația este una dintre marile priorități ale administrației blăjene, investiția în învățământ, atât în infrastructura școlară, cât și în formarea de absolvenți bine pregătiți, fiind o obligație față de cei care au pus bazele, la Blaj, a primelor școli sistematice cu predare în limba română din Transilvania!”, a transmis primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate