Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce documente vor fi necesare pentru a vinde la tarabă. REGULI NOI pentru comercianţii din pieţe

Publicat

piata legume, centru alba iulia Dacă până acum, producătorii români puteau să îşi vândă la tarabele din pieţe roşiile, ardeii sau cartofii din gospodărie pe baza unui certificat de producător, în curând regulile s-ar putea schimba. Un proiect de lege iniţial de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adoptat recent de Camera Deputaţilor şi trimis la promulgare preşedintelui, prevede înlocuirea acestuia cu alte două documente. 

Persoanele care vor încerca să vândă alte produse agricole pe baza carnetului de comercializare vor primi amenzi cuprinse între 7.500 de lei şi 15.000 de lei, în timp ce persoanele care vor încerca să comercializeze produse care nu provin din propria fermă, fără atestat şi fără carnet, vor fi sancţionate cu sume cuprinse între 15.000 de lei şi 22.500 de lei.

Certificatul de producător, actul doveditor în baza căruia producătorii agricoli persoane fizice puteau să îşi vândă produsele pe tarabele din pieţe, târguri şi oboare, ar putea fi înlocuit pe viitor cu alte documente. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege adoptat de Senat la finele lunii februarie şi de membrii Camerei Deputaţilor la sfârşitul lui septembrie, care va ajunge în curând pe masa preşedintelui pentru a fi promulgat.

Accesul producătorilor în pieţe s-ar putea face astfel, în curând, pe baza unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, iar spaţiul destinat exclusiv acestora în pieţe ar putea creşte la 40%.

Ambele documente vor fi eliberate, la cerere, de către primăriile din ţară, în termen de cinci zile de la data solicitării, după efecturarea mai multor verificări.

Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Un astfel de atestat va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ cu ridicata sau cu amănuntul cu produselor agricole obţinute în ferma sau în gospodăria proprie. Acesta se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.

Amenzi de până la 37.500 de lei vor fi date în cazul în care administratorii pieţelor nu vor aloca cel puţin 40% din spaţiile de vânzare producătorilor agricoli.

Transportul necorespunzător al produselor ar putea fi sancţionat cu până la 2.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu până la 10.000 de lei, plus confiscarea produselor, pentru persoanele juridice.

Pentru a intra în vigoare proiectul de lege, adoptat până acum de Senat şi de Camera Deputaţilor, trebuie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial. Preşedintele are dreptul de a trimite proiectul înapoi în Parlament.

sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Laura

    vineri, 10.03.2017 at 10:41

    Si ce altceva ne mai trebuie? Sa cu cu aur niste legume amarate?Lasa-ti taranul roman sa vanda linistit o leguma sanatoasa,cu astea a-ti crescut si voi dar degeaba, ca nu v-au facut sanatosi.O vorba din batrani este” prea multa carte prosteste”.Ce stiti voi cum se munceste pamantul si dintr-o samanta sa obtii o planta hranitoare?Va invata la masterat?Ce stiti voi despre cum se gospodareste o tara??? Va invata diplomatii din UE?Ne impiedicam de atatea legi si paralegi incat nu mai intelegem nimic.Lasa-ti taranul sa produca si sa vanda ca nu moare nimeni mancand sanatos.Voi ne omorati cu ignoranta si indiferenta voastra pentru tara si oamenii din ea.Desteptilor!!!!!

    • dumitru marius

      duminică, 09.04.2017 at 20:48

      felicitarii pt punctul pe I

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax